Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Minskat matsvinn och avfall

Minskat matsvinn och avfall

Halverat matsvinn till 2030 – vi är på god väg.

Matsvinn och avfall är en central del i den globala resurshushållningen – och ett enormt slöseri. Som en stor livsmedelsgrossist är det vårt ansvar att ligga i framkant för att minska svinnet, både i vår egen verksamhet och genom att påverka genom hela vår värdekedja.

Delar vi är extra stolta över inom området

  • Vi har implementerat en process för att spåra och samla data kring våra donationer. Processen skapar förutsättningar för att parallellt öka donationerna och minska svinnet.
  • Under året donerade vi livsmedel motsvarande 388 886 portioner genom våra olika svinnpartners (en portion =500g donerad mat).
  • Vi har aktivt ökat försäljningen av så kallade svinnburar – frukt och grönt som behöver användas inom kort.
  • Vi har utökat samarbetet med våra svinnpartners, bland annat genom att en av dem nu hämtar produkter från fler av våra lagerenheter.
  • Vi har ökat andelen varor som nu reas ut med kort datum i vår e-handel.
  • Under året har vi påbörjat produktscanning på våra lagerenheter. Att scanna och digitalisera samtliga varors bäst före-datum kan leda till stora minskningar av svinn-nivåerna.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Klicka här för mer information

Övergripande mål

Senast 2030 ska vi ha halverat vårt matsvinn jämfört med 2017.