Vildsvin
Vildsvin har en lång historia i Sverige omkring 8000 år tillbaka. Efter att arten utrotats under 1600-talet, återinfördes vildsvin som inhägnade flera år senare och etablerades först under 1970-talet.
Skygga djur som helst inte vistas i dagsljus. Hanen kallas för galt och honan för kviga, ungarna benämns som kultingar. Trots att vildsvin är allätare består födan upp till 90 procent av vegetabilier som blad, frön, tistlar, bok- och ekollon. Under vinterhalvåret är det mycket rötter.
Vildsvin är ett så kallat hovdjur som har en förmåga att föda upp till fyra gånger per år. Tillgången på vildsvin är god och blivit ett allt mer populärt viltkött. Ett omtyckt jaktdjur som får jagas under hela året under ordnade former och regler. Eftersom vi är så pass självförsörjande på vildsvin i Sverige sker det inte någon import i större utsträckning.
Ätkvalitét
Vildsvin är betydligt kraftigare både till smak och muskeltextur, jämfört med en gris. Nog för att det är ett svindjur bör det ändå tillagas som vilt för att få fram den bästa egenskapen i köttet. En optimal slaktvikt på vildsvin brukar ligga omkring 50 kilo men både mindre och större grisar kan användas till olika syften. Smaken på köttet varierar beroende på om svinen har fått klara sig själv i skogen eller om de matats av jägare.