Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Semmeldagen är här!

Kärt barn har många namn, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, hetvägg, men varför äter vi egentligen denna underbara bakelse just denna dag?

Fastlagssöndag, Blåmåndag, Fettisdagen är de matglada dagarna innan Askonsdagen tar över och inleder fastan ända fram till påsk 

Idag firas dagen i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Först på 1800-talet tillkom mandelmassa och vispgrädden till semlan som innan dess var en helt slät bulle som serverades med mjölk – hetväggen. 

Varje år kommer nya semmelvarianter och här är recept på en glutenfri semmelkladdkaka där mandelmjölet tillsammans med kardemumman ger den riktiga semmelsmaken. 

Njut! 

Semmelkladdkaka, 8-10 bitar 

Steg 1: 

2 dl mandelmjöl
3 msk socker 
1 äggvita 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Pensla en springform, 20 cm, med smält smör. Strö lite mandelmjöl i botten (istället för skorpmjöl).
  • Vispa ihop mandelmjöl, socker och en äggvita till en mandelmassa.

Steg 2: 

100 gram smält smör 
1 1/2 dl mandelmjöl 
1 1/2 dl socker 
2 ägg+ 1 äggula 
2 tsk stött kardemumma 

  • Stöt kardemummafrön.
  • Tillsätt resten av ingredienserna i mandelmassan.
  • Vispa ihop allt ordentligt.
  • Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  • Låt kakan svalna helt. (Godast att servera kall).

Dekoration: 

3 1/2 dl vispgrädde 
florsocker 
extra stött kardemumma 

  • Vispa grädden. Spritsa med en stor stjärntyll.
  • Pudra med florsocker och strö extra kardemumma över grädden. Servera!

Foto och recept:
Diana Dontsova @diadonna