Variera din meny i oändlighet med kål!
Grönkål, brunkål, rödkål, savoykål, brysselkål... Det finns flera varianter i familjen som kan tillagas på många olika sätt. Här är ett axplock av våra favoritsorter och hur vi gillar att tillaga dem.
Grönkål – Trenden med grönkål har vuxit de senaste åren på grund av både smak och nyttighet. Grönkålen har en kraftig kålsmak och kan med fördel ätas rå eller läggas i en smoothie, men är lika god tillagad i soppor eller stuvning. Det finns svensk kål från midsommar till årsskiftet.
Tillagningstips:
- Klassikern är halländsk långkål med grädde.- Grönkålschips kan du servera som aptitretare eller istället för potatischips.
- Fritera Flower sproutsvarianten av grön kål och servera med en god dip.
Svartkål - en blandning mellan savoy och grönkål. Svartkålen är mjukare i sin konsistens än grönkålen, men har en längsgående nerv genom bladet som behöver skäras bort. Smaken är mild och den har ett trevligt tuggmotstånd. Svartkålen odlas i Sverige från juni till oktober.
Tillagningstips:
- Hårdstek eller låt puttra i lite buljong.- Har du kvar svartkål dagen efter kan du servera svartkålspasta till lunchen. Du behöver valfri pasta, svartkål och det som blev över från gårdagens middag.
Vitkål – kan tillagas på oändligt många sätt; syrad, tillagad eller rå. Du kan använda strimlad vitkål som råkost, i coleslaw eller i en sallad i sällskap med frukt, frö och nötter. Vitkål finns att köpa de flesta säsonger och håller länge om det förvaras svalt.
Tillagningstips:
- Gör en ordentlig laddning med syrad vitkål redan i början på november. Krydda med kummin och enbär. Låt den stå i minst tre veckor, men smaken blir bara bättre om den får mogna ytterligare.- Skär vitkål i klyftor och baka i ugn med smör, sirap och ingefära. Testa också en sallad på riven vitkål, äpplen och majonnäs.
- En kryddad kålbuljong blir utmärkt köttfri dopp i grytan.
Vill du testa att laga savoykål också? Då kan du testa denna recept.
Taco på rostad kål med quinoa panerad torsk och ”ceviche” sallad
10 portioner
1,5 kg torskfilé
10 blad från savoykål
500 g tärnad avokado
500 g tärnad sötpotatis
1 dl maizena
200 g okokt quinoa
100 dl riven prästost
1 bunt salladslök
500 g tomater mini
1 st hackad silverlök
1 st torkad blötlagd chili
limejuice
1 msk råsocker
Gör så här
Rimma torskfilén över natten i 3% rimlag. Rosta Quinoa i het, torr panna tills den puffar upp. Blanda sedan med riven prästost och baka i 150 grader i ugn tills osten är helt gyllene. Ta ut och krossa sedan. Baka torsken på 100 grader till 45 grader i innertemperatur. Vänd runt med quinoan.
Vänd sötpotatistärningar med maizena och sedan runt i olja, rosta i ugn i 200 grader tills potatisen är gyllene. Smaka upp med salt.
Strö socker i en panna, dela tomaterna och lägg med snittytan ner i pannan, stek tills sockret karameliseras, vänd sedan runt med silverlök och hackad chili som blötlagts. Mosa ihop till en god salsa, smaka av med lime.
Blanda sedan avokado med salladslök och sötpotatis. Vid servering blanchera kålbladen hastigt, grilla sedan på ena sidan och lägg öppen på en tallrik, fördela salladen och torskbitarna på bladet, avsluta med att toppa med salsan.