Odlingssverige blomstrar
2019-08-12 Det skördas för fullt på åkrarna just nu och både odlare och jordbrukare har fullt upp. I Skåne går skördetröskorna intensivt och vetet har precis bärgats. Svenskodlade produkter är verkligen i fokus nu och det finns mycket svenskt att njuta av
Sommaren som gått
Om vi ska summera sommaren lite så här långt så har det varit lite blandat vädermässigt med bl a väldigt höga temperaturer i Europa med rapporter om temperaturer på 40 grader på många ställen. Växthusodlingarna i Holland och Spanien har tagit mycket stryk av den extrema värmen och det är anledningen till att vi sett väldigt höga priser på t ex. gurka, tomater och paprika under en period i sommar. I Sverige har vi också haft en period av väldigt höga temperaturer men här var det betydligt kortare period och slog inte lika hårt som i övriga Europa. Idag har läget stabiliserats och vi ser nu normala priser på det mesta.
Äpple & päron
Årets äppelskörd har nu så sakteliga dragit igång. Först ut på importsidan är franska nyskördade Royal Gala. Golden och Granny är lite senare sorter så de får vi vänta lite på innan vi får sätta tänderna i nyskördade gröna äpplena. De polska äpplena är 3-4 veckor bort. Vi har fått in de första svenska äpplena för året, Transparente Blanche. Discovery kommer under veckan.
Efter ett väldigt bra äppelår förra året får vi nu ett år med kraftigt minskade volymer till följd av den sena kraftiga frostknäpp som slog till över Europa under äppelblomningen i våras. Odlarna spår nu ett volymtapp på 35-40% i Sverige och 45-50% i Polen. Frankrike och Italien har lite mer normala skördar. Så den totala äppelvolymen i Europa är betydligt lägre än ett vanligt äppelår.
Conferencepäronen är belgiska som vanligt och vi har nu även där fått in de första nyskördade päronen i veckan som gick.
Bär
Inom bärsegmentet har vi också mycket svenskt nu. Hallon, björnbär och blåbär är odlade i Skåne & Blekinge. Hjortron och vilda blåbär går att få tag på någon vecka till. Lingon kommer att dyka in inom kort. De svenska jordgubbarna är slut för säsongen och vi har gått över till importerat helt och hållet.
Citrus
Citrus plockar vi nu från andra sidan jorden och inte det som är mest i säsong just nu, men clementinerna från Argentina är faktiskt riktigt goda. Citroner, apelsiner och grape är alla från Sydafrika.
Vitkål, lök och rotfrukter
Sommaren innebär att vi lämnar det gamla lite tyngre odlingsåret bakom oss, t ex. på vitkål, lök o rotfrukter som avslutade förra säsongen på ovanligt höga prisnivåer, börjar vi nu om på ny kula med nya friska tag. Rapporterna vi får nu så här långt är att det här odlingsåret börjat ganska bra när det gäller potatis, rotfrukter, lök osv., det som växer under jord. Prisbilderna är nu generellt på en normal nivå för årstiden. De ska dock ligga kvar i jorden ett bra tag till så vi håller tummarna för en fin sensommar och höst.
Potatis
Färskpotatisen är på väg att ta slut för den här säsongen. Vi har 1-1,5 vecka kvar av Bjäre Hembygds fantastiskt fina färskpotatis. Vi tackar Bjäre Hembygd för den här säsongen och vi kommer då byta till säckad medelpotatis och vår kulpotatis i låda som odlas av Magnus Magnusson utanför Laholm. Välkommen tillbaka Magnus!
Vildsvamp
Svampsäsongen är här med de gula kantarellerna i spetsen som vanligt. Det finns både svenska och importerade kantareller. Dags att byta ut sparris (som nu importeras från Peru) och andra sommarprodukter till härliga vildsvampar som vi hoppas se mycket av närmaste månaderna. Taggsvamp och fårticka finns just nu att få tag på och trattkantarellerna får vi nog vänta på en månad ungefär gissar vi. Hör med din säljare vilken vildsvamp som går att få tag på just nu.
Foto: Magnus Magnusson, fotad i Laholm i juni i ett fält med höstpotatis som skördas i augusti.
I säsong just nu
Förutom basvaror som isberg, blomkål, broccoli, roman osv. osv. är de senaste tillskotten under svensk flagg; plommon (Opal är först ut), äpplen, kantareller, taggsvamp, fårticka, hjortron, vilda blåbär, majs, bönor (vax, bryt, skär), krondill och västeråsgurka. Bara goda grejer!