Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Växtbaserade färser gjorda på soja

Många växtbaserade färser är gjorda på soja som bas. Soja är en baljväxt och klassas som ett fullvärdigt protein, det vill säga att alla essentiella aminosyror finns i tillräcklig mängd.

Sojabönor innehåller även kolhydrater, fibrer, fett, vitaminer och mineraler och klassas som ett näringsrikt livsmedel!. Torkade sojabönor innehåller 34-36 gram protein/100g. Mängden protein varierar beroende på färdig produkt, t.ex. kokta bönor, tofu, texturerad köttsubstitut, tempeh eller färser. Här beror det på vilken produkt vi köper. 

Sojafärs

Sojaprotein utvinns ur sojabönor och har hög proteinmängd, denna tillsätts i sojafärs. Torkad sojafärs består av torkat sojapulver/sojamjöl som blandats med vatten och formats till granulat. 

Sojafärs hittar du som stekfärs, formbar färs och som torrvara. Sojafärs är mild i smaken och kan kryddas precis som man önskar. Textur och struktur påminner om vanlig köttfärs vilket i sin tur gör sojafärsen till ett bra som substitut. Anamma, Oumph!, Kung Markatta, Hälsans Kök är några av de varumärken som använder soja som bas i deras färser. 

Handla här:

Tempeh

Tempeh är en produkt där hela bönan används. Produkten är baserad på kokta bönor som pressas ihop till block och fermenteras. Slutprodukten är rik på protein, goda bakterier och mineraler. Tempeh skivas, kryddas och steks men kan även användas som stekfärs, då bryter man tempeh till mindre bitar eller mixar ett par varv i matberedaren. Tempeh har en mild smak med mycket umami.

Tofu

Tofu är baserad på soja (oftast sojadryck) som kokas tillsammans med andra ingredienser (processen liknar nästan vanlig ost) och formas sedan till block. Enkelt att steka, fritera eller marinera. Tofu hittar du i kyldisken i olika konsistenser som mjuk silkestofu, äts både kall och varm samt används i desserter tex. mousse, till mer fast form som du kan skiva och steka i allt från wok till grytor. Tofu har en väldigt neutral smak som kan smaksättas precis som man önskar.

Texturerad sojakött

Texturerad protein är det vi mest känner till som köttsubstitut i butik, tex. sojakött eller sojabitar. Dessa produkter är baserade på avfettat sojamjöl och är basen i både torkade sojaprodukter typen (bitar och granulat) samt frysta eller färska (kylvara) filéer, bitar, biffar, korvar och bullar.

Växtbaserad färs

Formbar eller stekfärs? Baserad på ärta, svamp, soja eller kanske alger? Växtbaserad färs finns i många former för många användningsområden. Därför har vi satt ihop den ultimata guiden.
Åter till guiden