Anamma
Vegoburgare Jävligt Gott
Saftiga vegoburgare i samarbete med kokboksförfattaren Gustav 'Jävligt Gott' Johansson. De passar perfekt på grillen såväl som i stekpannan och har ca 95% lägre klimatavtryck än hamburgare av svensk nötfärs.
Protein: ärta, bondböna och certifierad soja från Europa
Proteinhalt: 11g per 100 gram
Märkningar och övrig info: vegansk
Tillagning
Tinad: Tina över natten, kör sedan burgaren i 185⁰C i ugn i 5-6 minuter till en innertemperatur på 70⁰C. Går även att fritera!
Fryst: Tillagas fryst i stekpanna, 12 min i olja på medelvärme. Vänd då och då under tillagningen.
Burgaren går även utmärkt att grilla!
Jävligt Gotts Umamiburgare med umamidressing, snabbpicklad silverlök och svampbacon.
Det här behöver du
(10 portioner)
Ingredienser
10 st Anamma Vegoburgare 120 g ostekt
10 st Hamburgerbröd, utan ägg, mjölk eller smör
10 st Salladsblad
100 g Växtbaserat ostalternativ, gärna i block
50 st Skivor Felix Smörgåsgurka, tunnskivad
2 st Silverlök
1 st Citronjuice från en citron
1,5 dl Felix Dijonsenap
Salt och svartpeppar till stekning
Rapsolja till stekning
Umamidressing
4,5 dl Växtbaserad majonnäs
3 msk Felix Dijonsenap
3 msk Japansk sojasås
6 st Klyftor svart vitlök (kan uteslutas)
1 msk Vitvinsvinäger eller färsk citronjuice
Svartpeppar efter smak
Svampbacon
5 st Portabellosvampar
4 msk Japansk sojasås
1 msk Liquid smoke
1 tsk Socker
0,5 dl Rapsolja
Svarpeppar efter smak
Så här gör du
Umamidressing
- Blanda alla ingredienser. Riv eller mosa den svarta vitlöken först så den fördelas jämnare.
- Låt stå 15 min i kylskåp innan servering.
Svampbacon
-Skär svamparna i ca 4- 5 mm tjocka skivor.
- Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svampen och stek tills den har vätskat ur nästan helt. Detta steg går också att göra i ugn på stekbleck.
- När svampen har vätskat ur så häller du i sojasås, liquid smoke, socker och rapsolja i stekpanna, stekbordet med svampen och steker tills vätskan dunstat bort och all smak absorberats av svampen. Detta görs med fördel inte i ugnen, då vätskan kommer dunsta där den ligger och smakerna fastna på blecket istället för på svampen.
- När svampen har absorberat smakerna och den mesta vätskan har dunstat, men svampen fortfarande är mjuk och saftig så är baconet klart. Steker du för länge kan det brännas.
Montering
- Börja med att skala och skiva silverlöken i tunna skivor. Lägg lökskivorna i en skål och pressa över citronjuicen. Massera försiktig in den och låt stå och dra i ca 20 minuter. Det ger en syrlig och god snabbpicklad lök.- Hyvla ostalternativet med en osthyvel. Ett tips är att använda ett ostalternativ på block, det smälter bättre än färdiga skivor.
- Stek burgarna enligt instruktion på paketet. Det går fint att steka dem både i stekpanna och i ugn från både fryst och tinat.
- När vegoburgarna börjar bli klara så lägg några skivor av ostalternativ på respektive vegoburgare och låt dem smälta. Bäst resultat får du om du tillför ånga i några sekunder, antingen i ugnen eller med hjälp av ett lock och lite tillsatt vätska i en stekpanna eller stekbord.
- Stek bröden i stekpanna eller i brödrost så de får fin stekyta på snittsidan.
Bygg burgarna med 1 msk dijonsenap vardera i botten, därefter sallad, silverlök, skivad gurka, vegoburgare med ostalternativ, umamidressing och sist svampbacon.
Läs mer om gröna burgare
Mera vegoburgareIngredienser:
Vatten, vegetabilisk olja (kokos, raps), SOJA-, ärt- och bondböneprotein (15%), potatismjöl, lök, naturlig arom, morot, tomat, stabiliseringsmedel (metylcellulosa), färgämne (rödbetsrött, sockerkulör), salt, vitlök, kryddor (bl.a. paprika, muskot), svamp.