Välj rätt tomat
Häng med oss in i köket när vi reder ut vilken tomat som passar bäst till vad.
Sallad på Datterinitomater med lök och basilika
10 portioner
1 kg tomater (Datterini) art nr 302836
100 g basilika art nr 302165
100 g olivolja art nr 900753
2 st schalottenlök art nr 754620
Gör så här:
Dela tomaterna på hälften, salta lite lätt. Skiva löken så tunt det går och lägg över i en skål tillsammans med tomaterna.
Plocka bort alla fina bladen av basilikan och lägg dom över tomatsalladen.
Värm olja till 70 grader, mixa sedan stjälkarna med olja i en blender tillsammans med lite salt. Sila genom chinoise och kyl hastigt.
Vid servering vänd runt oljan med tomaterna och löken samt basilikabladen och servera.
Burgare med grillad tomat och bbq-sås
10 portioner:
10 st burgare á 180 gr art nr 209762
5 st Oxhjärtatomat art nr 301334
2 dl bbq-sås (classic) art nr 900935
10 st briochebröd art nr 900912
Gör så här:
Grilla hamburgaren med salt och peppar.
Skiva tomaterna tjockt och grilla dom på hög värme tills dom fått fin färg. Låt svalna och pensla med lite olivolja vid servering.
Rosta bröden på grillen, bred bbq-sås på både ovan och underdel. Lägg en grillad tomat i botten och en på hamburgaren.
Rostad tomatsoppa med selleriblad och surdegskrutong
10 portioner:
2 kg tomater (kvist) art nr 741234
10 g backtimjan art nr 709745
4 klyftor vitlök art nr 402760
1 kvist rosmarin art nr 302144
1 msk vinäger art nr 720585
Tabasco art nr 119644
1 st gul lök art nr 755024
50 g selleriblad art nr 302156
100 ml olivolja art nr 900753
1 st surdegsbaguette nr 406854
Gör så här:
Dela tomaterna på mitten och skär bort roten, skala och dela löken i fyra delar. Blanda tomaterna med lite salt och socker, krossad vitlök, lök, samt timjan och rosmarin. Låt marinera i 1 h.
Lägg sedan tomathalvorna med skinnsidan upp på en oljad plåt tillsammans med övriga ingredienser.
Baka i 250 grader ca 10 min eller tills skinnet från tomaten och har lyft sig. Lyft av skalen och låt torka till på spishyllan.
Lägg allt i en kastrull och koka på svag värme i 2 h, plocka sedan bort örterna och mixa soppan slät tillsammans med lite olivolja, smaka av med tabasco, salt och vinäger.
Bryt ner surdegsbrödet i mindre bitar, vänd runt med lite olivolja och rosta på 200 grader tills du får lätt brynta toppar men insidan är fortfarande mjuk. (blir bäst på bröd som legat nån dag i kyl)
Strimla selleribladen och strö i soppan vid servering tillsammans med krutongerna.