Halloncheesecake
Halloncheesecake med hallonskum, rostad vit choklad
och saltkaramelliserade solrosfrön
Kock: Tobias SundbergRecept för 10 personer

Cheesecake, hallonskum
Du behöver:
- 10 bitar halloncheesecake art nr: 901440
- 500 g hallon (färska eller frysta/tinade)
- 3 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 100 g strösocker
- 2 st gelatinblad (alt 4 g gelatinpulver)
- 2 msk citronjuice
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Mixa hallonen släta och passera genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Värm upp hallonpurén i en kastrull tillsammans med socker och citronjuice. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen tills de smält helt. Blanda ner grädde och mjölk i hallonpurén och rör om ordentligt. Sila blandningen en gång till och häll den i en 0,5 L sifon. Skruva på locket, ladda med två gaspatroner (för en 0,5 L sifon) och skaka ordentligt. Ställ sifonen i kylen i minst två timmar, gärna längre.
Du behöver:
- 10 bitar halloncheesecake art nr: 901440
- 500 g hallon (färska eller frysta/tinade)
- 3 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 100 g strösocker
- 2 st gelatinblad (alt 4 g gelatinpulver)
- 2 msk citronjuice
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Mixa hallonen släta och passera genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Värm upp hallonpurén i en kastrull tillsammans med socker och citronjuice. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen tills de smält helt. Blanda ner grädde och mjölk i hallonpurén och rör om ordentligt. Sila blandningen en gång till och häll den i en 0,5 L sifon. Skruva på locket, ladda med två gaspatroner (för en 0,5 L sifon) och skaka ordentligt. Ställ sifonen i kylen i minst två timmar, gärna längre.
Rostad vit choklad och solrosfrön
Du behöver:
- 200 g vit choklad
- 2 msk vatten
- 200 g solrosfrön
- 1 msk smör
- 50 g strösocker
- 1 tsk flingsalt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 160°C. Hacka chokladen grovt och sprid ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 8–10 minuter, rör om varannan minut. Chokladen ska bli gyllene och karamelliserad. När chokladen är rostad, låt den svalna helt och bryt sedan i mindre bitar eller mixa till smulor. Värm socker och vatten i en kastrull på medelvärme tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Häll i solrosfröna och rör snabbt runt så att alla frön täcks av karamellen. Rör ner smöret och flingsaltet och blanda väl. Häll upp fröna på en bakplåt med bakplåtspapper och sprid ut dem så att de inte klumpar sig. Låt stelna och blanda med den rostade vita chokladen.
Du behöver:
- 200 g vit choklad
- 2 msk vatten
- 200 g solrosfrön
- 1 msk smör
- 50 g strösocker
- 1 tsk flingsalt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 160°C. Hacka chokladen grovt och sprid ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 8–10 minuter, rör om varannan minut. Chokladen ska bli gyllene och karamelliserad. När chokladen är rostad, låt den svalna helt och bryt sedan i mindre bitar eller mixa till smulor. Värm socker och vatten i en kastrull på medelvärme tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Häll i solrosfröna och rör snabbt runt så att alla frön täcks av karamellen. Rör ner smöret och flingsaltet och blanda väl. Häll upp fröna på en bakplåt med bakplåtspapper och sprid ut dem så att de inte klumpar sig. Låt stelna och blanda med den rostade vita chokladen.
Serveringstips
Ingen sifon? Vispa upp hallonblandningen med en elvisp efter att den svalnat och låt den stelna i kylen som en mousse.
Extra crunch? Lägg till rostade hasselnötter eller mandel för mer textur.

Cheesecakes
Svensktillverkade, förskurna cheesecakes från vårt eget varumärke Sysco Classic. De är obakade och krämiga cheesecakes med smakrika fyllningar av färskost och botten av digestivekex. Välj mellan syrlig citrongelé, bärig hallongelé och sötsyrlig jordgubbsgelé.
Sysco Classic
Hos Sysco Classic hittar du trygga och prisvärda produkter med hög kvalitet. Ett brett sortiment med allt från skafferiets stapelvaror till fina frys- och färskvaror – alla klassiker ett bra kök behöver.