Vårt pastasortiment
Mini farfalle och mini penne rigate är mindre varianter av sina storasyskon och passar därför extra bra till barn. Vår ekologiska lasagnette påminner om lasagneplattor men är mindre och med en trevligt räfflad kant.
Durumvete
Det råder delade meningar om vem som uppfann pastan men det är ingen tvekan om vilket land som är mest förknippat med produkten. Italien är det land som äter mest pasta i världen och det är också där som durumvetet trivs allra bäst, tack vare landets varma klimat.
Durumvete är det bästa vetet att göra pasta på eftersom glutenhalten gör pastan extra formbar och smidig. Våra pastaprodukter från Brakes tillverkas i Italien på durumvete, de allra flesta på durumvete semolina som är den inre delen av vetekärnan.
Farfalle mini eller fjärilspasta som den ofta kallas är en favorit hos barn. Passar till krämiga såser, i en pastagratäng eller i en pastasallad. Pastan är tillverkad i Italien av durumvete semolina, som är den inre delen av vetekärnan. Artnr 901170 2x5kg
Penne Rigate mini är en mindre sort av originalet. Penne har, med sin ihåliga form, en god förmåga att fånga upp pastasåsen och passar därför till både rinniga och kraftiga såser. En pasta tillverkad i Italien av durumvete semolina. Artnr 901169 2x5kg
Lasagnette Eko passar utmärkt till gratänger och lasagne och har en kortare tillagningstid jämfört med klassiska lasagneplattor. Tillverkad i Italien på 100% ekologiskt durumvete semolina. Artnr 901171 2x5kg
Välj rätt pasta till såsen!
Estetiskt tilltalande eller praktisk funktion, pasta kommer i många olika former och en grundregel är; ju rinnigare sås desto tunnare pasta.
Här följer en kort beskrivning om några sorter.
Penne Rigate har med sin ihåliga form, en god förmåga att fånga upp pastasåsen och passar därför extra bra till både rinniga och kraftiga såser.
Fusilli har en skruvad form som absorberar smaken från pastasåsen eller oljan bra. Passar därför utmärkt till både släta och matiga såser.
Farfalle eller ”fjärilspasta” som den ofta kallas är en favorit hos barn. Ordet farfalle betyder faktiskt fjärilar på italienska. Passar till krämiga såser, i en pastagratäng eller i en pastasallad.
Spagetti, som betyder snöre på italienska, är en följsam pasta som elegant fångar upp såsen när den viras runt en gaffel. En klassiker till köttfärssås, carbonara, vongole och andra skaldjurssåser.
Gnocchi, eller snäckpasta som den också kallas, passar bra till tjockare såser som ragu eller bolognese tack vare sin skålform.
Tagliatelle är långa och platta band av pasta, som passar perfekt till Carbonara och andra krämiga pastasåser. I Italien är detta pastasorten som används till köttfärssåsen bolognese.
Lasagnette påminner om lasagneplattor men är mindre, och kanske lite roligare med sin räfflade kant. De har ett brett användningsområde och fungerar bra till lasagne, gratänger och även till såser. Ett annat plus är att de har en kortare tillagningstid än vanliga lasagneplattor.
PENNE ALLA PUTTANESCA
Pasta i tomater, oliver, kapris och sardeller
”Puttanesca” låter sig inte på ett sedligt sätt översättas, men klart är att pastarätten som fått sitt namn från världens äldsta yrke härrör från trakterna kring Neapel. Med sina pikanta och tydliga smaker är det en enkel men slagkraftig rätt!
25 portioner:
2,5 kg penne rigate pasta EKO (art nr 901094)
6 st schalottenlökar (art nr 741454)
380 g soltorkade tomater i olja, hela (art nr 900378)
250 ml olivolja premium
400 g kalamataoliver med kärna (art nr 100246
240 g kaprisbär (art nr 767967)
10-15 färska kvisttomater EKO (art nr 301105)
6 msk vitlök i olja (art nr 900429)
Salt, Peppar
Sardeller efter smak
Gör så här:
Fräs finhackad lök i olja tills den är halvgenomskinlig men inte tagit färg. Tillsätt vitlök och därefter grovhackad tomat och soltorkad tomat. Häll i oliver, kapris och låt såsen puttra försiktigt i en halvtimme.
Koka pasta i välsaltat vatten tills den är nästan helt färdig. Häll av vattnet och blanda ner pastan i såsen och låt de puttra tillsammans tills pastan är al dente. Ta av såsen från värmen och tillsätt sardeller efter smak, gärna 2-3 per portion. Servera med nymalen svartpeppar.
Receptet framtaget av: Karl Johan Bülow, Köksmästare