Det var en Espresso Martini som fick Maria Hallhagen att bli nyfiken på bartenderyrket. Smaken som hon trodde skulle vara som en Dry Martini med kaffebönor, visade sig vara något helt annat.
– Jag trodde jag skulle tycka att den var för spritig, men det var den inte, den var jättegod. Jag tänkte att det här skulle jag kunna göra själv. I min familj har vi alltid testat att tillaga saker själva hemma. Jag har fått med mig lite av den andan, säger hon.
Av en slump hittade hon sedan en bartenderkurs på en ny skola i Travestere i Rom, och lärde samtidigt känna människor i branschen.
– Jag fick upp ögonen för hur trevlig gemenskap det är i yrket. Det finns något bortom vad man serverar i glaset, något väldigt socialt, säger Maria, som i dag jobbar i baren på den anrika Stockholmskrogen Gondolen.
I fjol vann hon dessutom utmärkelsen Stellabartender 2024 på Stellagalan – en tillställning med syftet att lyfta, hylla och uppmärksamma kvinnor inom svensk gastronomi.
– Vi är en bransch som fortfarande är ganska mansdominerad. Stella ger kvinnor en chans att träffas och bygga samarbeten. Förutom utmärkelsen har jag på så sätt fått ett helt nätverk, säger hon.
Sin egen stil beskriver Hallhagen som ”traditionell”. Hon bygger mycket utifrån klassiska smaker, i nya innovativa kombinationer där spriten får ta mycket plats.
– Det är spännande smakkombinationer, men jag tycker också man ska känna vad basspriten är. Det ska inte smaka saft.
Framåt ser hon att cocktailtrenderna går i ungefär samma spår som efter pandemin. Under den här perioden testade många att blanda drinkar hemma, medan man på krogen ville ha något utöver det vanliga.
– Människor vill ha en upplevelse när de väl går ut. Då måste vi bartenders skruva upp kreativiteten lite. Men det betyder inte Tikidrinkar eller galen garnityr. Det kan vara en helt klar vätska i ett enkelt glas utan garnityr. Då blir det extra viktigt att bartendern kan förmedla allt jobb som ligger bakom så att gästen förstår varför det är så spektakulärt, för det ser väldigt enkelt ut.
Om hon ska komponera tre drinkar för säsongen väljer hon bittert, salt och fruktigt.
– Jag gillar något bittert på sommaren, därför blir det en Negroni med svensk touch gjord på svensk akvavit och en fläderlikör från Spriteriet. Muddlad gurka balanserar ut örtigheten och bitterheten så att det blir friskare och lättare.
– En annan favorit är en variant på scotch och soda; en longdrink med tomatvatten gjort på tomater från Gondolens trädgård i Ulriksdal samt persikovin för att få upp fruktigheten. Då får man umamitoner men också lite sälta som jag gillar på sommaren. Jag tillsätter också syrat äpple för lite syrebalans.
– Sista tipset är en variant av den italienska drinken Sgroppino som egentligen är sorbet med vodka, ofta toppad med champagne. Jag gör den på rabarber, persikopurée, bergamottlikör och vitt portvin som har mycket citrussmak, och champagne. Det får texturen av en mjuk isglass, perfekt för säsongen.
Text: Jonna Dagliden Hunt Foto: Johan Strindberg