Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Säsongens bästa cocktails med Stellavinnaren Maria Hallhagen

Reportage
Med sin fingertoppskänsla för smak, och ett jävlar anamma utöver det vanliga, kammade Maria Hallhagen hem Stellabartender 2024. Hon delar med sig av de senaste cocktailtrenderna från baren på Gondolen i Stockholm.

Det var en Espresso Martini som fick Maria Hallhagen att bli nyfiken på bartenderyrket. Smaken som hon trodde skulle vara som en Dry Martini med kaffebönor, visade sig vara något helt annat.

– Jag trodde jag skulle tycka att den var för spritig, men det var den inte, den var jättegod. Jag tänkte att det här skulle jag kunna göra själv. I min familj har vi alltid testat att tillaga saker själva hemma. Jag har fått med mig lite av den andan, säger hon.

Maria Hallhagen, Stellabartender 2024.

Bartenderkurs i Italien

Av en slump hittade hon sedan en ­bartenderkurs på en ny skola i Travestere i Rom, och lärde samtidigt känna människor i branschen.

– Jag fick upp ögonen för hur ­trevlig gemenskap det är i yrket. Det finns något bortom vad man serverar i ­glaset, något väldigt socialt, säger Maria, som i dag jobbar i baren på den anrika ­Stockholmskrogen Gondolen.

I fjol vann hon dessutom utmärkelsen ­Stella­bartender 2024 på Stellagalan – en tillställning med syftet att lyfta, hylla och uppmärksamma kvinnor inom svensk gastronomi.

– Vi är en bransch som fortfarande är ganska mansdominerad. Stella ger kvinnor en chans att träffas och bygga samarbeten. Förutom utmärkelsen har jag på så sätt fått ett helt nätverk, säger hon.

"Det ska inte smaka saft"

Sin egen stil beskriver Hallhagen som ”traditionell”. Hon bygger mycket utifrån klassiska smaker, i nya innovativa kombinationer där spriten får ta mycket plats.

– Det är spännande smakkombinationer, men jag tycker också man ska känna vad basspriten är. Det ska inte smaka saft.

Framåt ser hon att cocktailtrenderna går i ungefär samma spår som efter pandemin. Under den här perioden testade många att blanda drinkar hemma, medan man på krogen ville ha något utöver det vanliga.

– Människor vill ha en upplevelse när de väl går ut. Då måste vi bartenders skruva upp kreativiteten lite. Men det betyder inte Tikidrinkar eller galen garnityr. Det kan vara en helt klar vätska i ett enkelt glas utan garnityr. Då blir det extra viktigt att bartendern kan förmedla allt jobb som ligger bakom så att gästen förstår varför det är så spektakulärt, för det ser väldigt enkelt ut.

Säsongens tre bästa drinkar

Om hon ska komponera tre drinkar för säsongen väljer hon bittert, salt och fruktigt.

– Jag gillar något bittert på sommaren, därför blir det en Negroni med svensk touch gjord på svensk akvavit och en fläderlikör från Spriteriet. Muddlad ­gurka balanserar ut örtigheten och bitterheten så att det blir friskare och lättare.

– En annan favorit är en variant på scotch och soda; en longdrink med ­tomatvatten gjort på tom­ater från ­Gondolens trädgård i Ulriksdal samt persikovin för att få upp fruktigheten. Då får man umamitoner men också lite sälta som jag gillar på sommaren. Jag tillsätter också syrat äpple för lite ­syrebalans.

– Sista tipset är en variant av den ­italienska drinken Sgroppino som egentligen är sorbet med ­vodka, ofta toppad med champagne. Jag gör den på rabarber, persikopurée, berga­mottlikör och vitt portvin som har mycket citrus­smak, och champagne. Det får texturen av en mjuk isglass, perfekt för säsongen.

Text: Jonna Dagliden Hunt Foto: Johan Strindberg

Recept! 3 cocktails signerade Maria Hallhagen

Scotch & Soda

40 ml Scotch Whisky
10 ml Rinquinquin Aperitif
30 ml tomatvatten*
25 ml syrad äppelmust
(jag använde Sandbergs)
60 ml sodavatten

Häll alla ingredienser i ett glas, toppa med hackad is eller iskuber, rör något varv så ingredienserna blandas, garnera med en cocktailtomat på pinne.

*Tomatvatten
Mixa färska tomater till en puré. Frys in. Tina genom silduk.

Cocktails Scotch and soda och Sgroppino 2.0.

Sgroppino 2.0

För 750 ml sorbet, ca 6 serveringar:
150 ml Italicus Rosolio di Bergamotto
150 ml vit port (Graham’s Blend no.5)
150 ml rabarbersocker*
240 ml persikopuré
60 ml citronjuice
För servering: Champagne

Rör ihop sorbeten och ställ i frysen. Ta fram några minuter före servering och rispa upp sorbeten med en gaffel. Rör försiktigt ihop sorbeten med champagnen i exempelvis en stor shaker tin, eller rörglas av metall, varva sorbet med champagne lite i taget för en mjuk textur och små små kittlande bubblor. Servera i valfritt glas med sked eller stort sugrör.

*Rabarbersocker
Kallpressa rabarber och rör sedan lika delar rabarberjuice och strösocker tills sockret har lösts upp.

Cocktailrecept Sommarnegroni av Maria Hallhagen.

Sommarnegroni

30 ml Rejmyre Akvavit
20 ml Campari
20 ml Cocchi Americano
20 ml fläderlikör, gärna Spriteriets
2 skivor gurka, muddlad

Muddla gurkan i ett rörglas och rör tillsammans med alla ingredienser över is. Servera på stor is med gurkskiva som garnityr.

Maria Hallhagen

Yrke: Bartender på Gondolen i Stockholm.
Bakgrund: Gick en bartenderkurs i Trastevere i Rom år 2017, och började sedan jobba på Barabicu i Göteborg.
Aktuell: Utsedd till Stellabartender 2024.
Favoritdrink: Det mesta ur Martini- och Manhattanfamiljen.

Sugen på mer inspiration till ditt kök?

Klicka här