Äkta, lätt och vegan – majonnäs finns i många varianter och har ännu fler användningsområden. Men vad är skillnaden mellan de olika sorterna och vilken majonnäs passar till vad? Vår leverantör Torbjörn Ohlin på AAK ger oss detaljerna.
Experten förklarar
Vad är skillnaden mellan olika majonnäser?
– Först och främst finns det olika procentsatser på majonnäs som står för fetthalten i produkten, alltså kombinationen av ägg och olja. Sedan kan majonnäs skilja sig i om den innehåller äggpulver eller färska ägg samt vilken typ av ägg, frigående inomhus eller utomhus. Majonnäs skiljer sig också i hållbarhet, beroende på hur mycket konserveringsmedel den innehåller och om den är kall- eller varmproducerad. Våra produkter har en hållbarhet på cirka 6 månader, men det finns andra majonnäser som håller i 9 månader och mer.
Vad betyder ”äkta majonnäs” och när får man använda det begreppet?
– Det där är lite luddigt, men generellt kan man väl säga att om benämningen ”äkta majonnäs” används så behöver det stå utskrivet vad som menas med just äkta, till exempel att den innehåller ägg, senap och olja*. Förr fanns det en oskriven regel som innebar att majonnäs från 82 till 70 procent fett kallades för äkta och de mer fettsnåla sorterna kallades för salladsmajonnäs eller lättmajonnäs, men det gäller alltså inte längre.
Berätta lite om vegansk majonnäs som blivit alltmer populär.
– Vi använder potatisstärkelse i vår veganska majonnäs istället för ägg, i övrigt tillverkas den precis som en vanlig majonnäs. Sysco Classic lättmajonnäs är också vegansk, men där används ett naturligt förtjockningsmedel, guarkärnmjöl som framställs ur guarväxtens frön. Växten hör till familjen ärt- och baljväxter. Förr hade man mjölk i lättmajonnäs, men det har helt tagits bort nu och många använder guarkärnmjöl istället, det innebär att både mjölkallergiker och äggallergiker kan äta lättmajonnäs. Därför är den också extra populär inom det offentliga köket.
Vilken majonnäs ska man använda till vad?
– Generellt sett kan man tänka att ju högre fetthalt i majonnäsen desto mer kan du binda vätska. Till exempel om du ska göra en skagenröra så vill du ha en fastare majonnäs, då ska du använda den med hög fetthalt.
Spelar det någon roll vilken majonnäs man väljer?
– Hur mycket konserveringsmedel och bindningsmedel en majonnäs innehåller påverkar ju såklart smaken. I butiker kan man ofta hitta värmebaserade sorter som inte smakar riktig majonnäs. Det finns även KRAV-märkta majonnäser där ingredienserna är KRAV-produkter samt ekologiska sorter.
Ordet ”äkta” är enligt Livsmedelsverket ett så kallat säljande uttryck, vilket inte får användas hur som helst på produkter*. För att få kallas äkta så måste produkten uppfylla vissa krav på innehåll samt att det måste finnas en beskrivande text om innehållet.
*Källa: Livsmedelsverket
Lätt eller fet?
82 procent är fetare och hårdare samt tål rumstemperatur bättre utan att flyta ut. Passar därför utmärkt att spritsa på räksmörgåsen. 79 procent är mindre fet och något lösare i konsistensen som passar bra till kalla röror och såser.