Kallskuret
Julbordets huvudnummer julskinkan tillsammans med chark, goda pastejer och korvar. Här hittar du våra utvalda favoriter.
Julskinka
Pastejer & patéer
Chark
Chark vilt
Korvar & salami
Sylta
Tips från experten - Henrik Malmland, kategoriansvarig kött, chark & deli
Kan du ge tips om oväntade men goda inslag på julbordet?
På sillbordet kan en rolig och oväntad flirt med smaker från medelhavet vara en rolig detalj. Boquerones kan därför vara ett välkommet inslag. Vi har två varianter, en Italiensk ”Alici Marinate” och en riktigt högkvalitativ Boquerones från Kantabriska kusten i nordvästra Spanien. Varför inte testa att garnera med olivolja och grovhackad färsk dill?
Någon särskild nyhet du vurmar extra för?
För att bryta av de rökta och tillagade smakerna tycker jag att det är trevligt med ett rått inslag på det kalla köttbordet. En Tataki på hjort eller älginnanlår är tacksam att försvenska med såväl kryddning som tillbehör. En inlagd shiitake passar bra med sin syra och umami.
Favoritinslag på julbordet?
Till det småvarma tycker jag om att göra ”burned ends” av en svartrökt fläsksida med en riktigt klibbig och smakrik glaze. Detta är ett bra och spännande alternativ till de tjocka revbenen. Dessa är tacksamma att skära i mindre bitar vilket är positivt ur en köksekonomisk aspekt.
En mont D´or är aldrig fel i ett ostsammanhang. Att värma på den franska delikatessen strax innan gästerna går på dessertosten värmer frusna själar i juletider och är en riktig publikfriare.