Smakrik kyckling i fransk tradition
La Belle de France erbjuder fransk kyckling och andra fågelprodukter av hög kvalitet till svenska konsumenter. Kycklingen växer långsamt på traditionellt sätt – med naturlig vegetarisk föda, helt utan animaliska ingredienser. En helt ny smakupplevelse!
Den möra hörnstenen i det franska köket
I Frankrike har man en lång tradition av kycklinguppfödning, som präglar det stora urval av kycklingraser – ca 40 stycken – med olika egenskaper som finns där än i dag. De raser som La Belle de France intresserar sig för är de långsamtväxande kycklingraserna, med en tillväxttid på minst 81 dagar. Det gör köttet både smakrikare och fastare.
Inga genvägar
Det finns vad man kan kalla vitkyckling som har vita fötter och vit näbb, och verklig majskyckling som har naturligt gula fötter och gul näbb, till skillnad från vanlig kyckling som utfodrats med majs för att färga fötter och näbb. Det finns även svart kyckling och så finns den berömda Bressekycklingen med blå näbb och blå fötter.
Den kan mycket väl vara världens godaste kyckling. Men alla kycklingar som får växa långsamt, gå ute och som får naturlig föda, blir större och smakrikare än andra sorter.
Höga krav bakom kvalitén
La Belle de France utgår ifrån ett gediget arbete för en god djuromsorg. All certifierad fågel har fötts upp frigående, med tillgång till utevistelse året runt. Varje Label Rouge-certifierad fågel disponerar minst två kvm utomhus och fyra kvadratmeter när det gäller den ekologiska fågeln. Detta är minimikrav. Hos många uppfödare har fåglarna ännu större eget utrymme.
Samtliga uppfödare arbetar dessutom för ett miljövänligt jordbruk, genom att använda metoder som främjar en hållbar utveckling. La Belle de France visar mer än gärna upp de fågeluppfödare som man arbetar med och strävar efter att skapa en länk mellan dem och slutkund.
Gårdar i traditionsrika landskap
La Belle de France vill att kockar och konsumenter ska ha en nära relation till producenterna, likt den de själva har. Därför presenteras varje gård med fakta om fågeluppfödarna som driver dem och deras familjer. Målet är att kunna uppdatera med nyheter som rör dem och deras djur, allt för att främja den spårbarhet som är så viktig. Alla ska kunna se varifrån produkterna kommer.
Gårdarna återfinns i flera distrikt i Frankrike, vilka alla har en lång och traditionsrik historia när det gäller fågeluppfödning. Dessa är Mayenne och Auvergne, Vendée, Poitou, Landes och Bourgogne.
Mayenne ligger i nordvästra Frankrike, i regionen Pays de la Loire. Det har fått sitt namn efter floden Mayenne som flyter här och invånarna kallas följdaktligen mayennais och mayennaises.
Lantbruk i spåren av vulkaner
Förutom fågel är det vanligt att lantbruken har både mjölkkor och biffkor – ofta i kombination med fågeluppfödningen. Auvergne ligger i centrala Frankrike och ingår i Centralmassivet. Det är gammalt vulkanland, med lavablandad jord som täcker de långa sluttningarna omkring de höga bergen.
Namnet kommer av den galliska stammen arvernerna, som befolkade Auvergne för länge sen. I dag lever regionen av turism och lantbruk, och då inte minst fågeluppfödning.
Utvalda fåglar
Berättelsen bakom La Belle de France
La Belle de France startades av Denis L’Orphelin och Eric Bouchet för att lotsa välsmakande fransk fågel till en plats på våra matbord.
Denis L’Orphelin kom till Sverige från Frankrike 1978, trivdes här och började arbeta som kock på den legendariska restaurangen La Brochette. Han insåg snart att det saknades riktigt bra råvaror, speciellt inom området fågel. Han startade då Tradifood.
Eric Bouchet hittade sin svenska kärlek på en utlandsresa. Väl här fick han en praktikplats på Tradifood. När det var dags att säga adjö nämnde Denis att om Eric i framtiden hade vägarna förbi, så kunde han ju “titta in”. Eric tog honom på orden och stod några veckor senare utanför kontoret med ambitionen att börja arbeta heltid på företaget.
Nu, efter snart 15 år i branschen, har Eric gått från att endast äta pasta till att vara en riktig konnässör inom matlagning och en verklig expert på fågel. Vill man veta varför det finns 40 kycklingraser i Frankrike och vad dessa heter, eller vilket vin som passar bäst med ripa, då är det Eric man ska prata med.