Sparris - Från marken till restaurangen
En kort säsong utvecklas med Skånskt samarbete. Läs om hur vi arbetar för att förbättra möjligheterna av färskråvaror från gård till kök. Nu är det nämligen hög tid att ta in den svenska färska sparrisen!
2015 noterade teamet i Färskvaruhallen Syd att den enda leverantör vi hade på sparris var via Gotland. Ön har oftast en senare skörd än övriga landet och då vet vi att det växer bra sparris i Skåne. Två år senare fick vi höra att en man från Tyskland köpt anrika Österlen Sparris. Friedrich som han heter hade drivit sparrisgård i Tyskland i 25år men nu tagit flyttlasset till Skåne.
Kontakt togs och efter ett antal besök & möten gällande upplägg, kvalitet o logistik startade vi vårt samarbete o Färskvaruhallen Syd fick den första leveransen i maj 2017.
Det som drivit processen var idén om att få skörden av den tjockaste o finaste sparrisen till våra restaurangkunder. Målet var att inte behöva tänka på sortering o på så sätt skapa trygghet i vår försäljning till hela segmentet av kunder.
Vi kan idag räkna på en hand de leveranser vi fått som inte nått måttet. Relationen fortastte att utvecklas och efter ett par säsonger sammankopplade vi Österlen Sparris med Fruktservice som då utvecklade affären över hela landet samt köpte av all sortering och säljer vidare i sina led.
Kontakta din Färskvaruhall för att ta del av denna färska svenska sparris från Österlens Sparris.
Kan du din sparris?
Vi har listan som gör dig till en riktigt sparris-expert!
- Sparris är en liljeväxt och är släkt med vitlöken och purjolöken.
- Redan de gamla egyptierna gillade sparris. Drottning Nefertiti kallade sparris ”Gudarnas mat”. I en 3000 år gammal grav fann arkeologerna en väggmålning med gudagåvor. Överst i offerkorgen låg ett knippe sparris.
- Sparrisens rötter är starkt förgrenade och kan producera nya skott, vanligen i 15 år, men i upp till 50 år. På grund av all näring i rötterna och förmågan att utveckla knoppar är sparrisen en av de första primörerna på våren.
- Sparrisen har en rad ämnen som är bra för kroppen, folsyra minskar risken för cancer i bukspottkörteln, aspargon är bra för njurarna, glutation minskar risken för hjärtsjukdomar. Sparrisen är en viktig byggsten i immunförsvaret. K-vitamin stärker skelettet och A-vitamin förbättrar synen.
- Det finns hundratals sparrissorter, att färgen skiljer, beror på att den gröna odlas ovan jord medan den vita växer underjord. Man skiljer också på hårdskalig och mjukskalig sparris, som förekommer både som vit och grön sparris.
- Ångkokning av sparris bidrar till att de flesta nyttigheterna kommer med hela vägen till tallriken.
- Mest sparris odlas i Kina, följt av Peru, Tyskland och USA.
- Tyskarna är ett sparrisälskande folk och sparrisfestivaler är årligen återkommande. I sparrisens hjärta Badem-Württemberg finns till och med en 13, 6 mil lång sparrisväg, Badische Spargelweg.
- Romerske kejsaren Augustus var en stor sparriskonnässör som inte bara skickade ut sina trupper i Imperiet för att finna den bästa sparrisen, han myntade även uttrycket ”velocius quam asparagi coquantur” som betyder ”snabbare än ett sparriskok” och var menat som en uppmaning att skynda på.
- Det tar tre år från sådd till sparrisskörd.
- I Sverige skördas vanligen sparris i slutet av april.