Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tid för vilt

Viltkött är synonymt med hösten, en resurs från våra svenska skogar. Ett kött med låg klimatpåverkan från djur som lever fritt. Vi har pratat med Thobias Fridh, kategoriansvarig inom färskvaror på Menigo, om säsongens produkter till höstens viltmåltider.

Hej Thobias Fridh, vad gör en kategoriansvarig inom färskvaror på Färskvaruhallen Menigo?
– Jag driver och utvecklar mina kategorier så att vårt erbjudande och sortiment ska tillfreds­ställa våra kunder på bästa sätt. I jobbet ingår allt ifrån att identifiera nytt till att vårda det vi har, med artikelhantering och inköpsarbete. Jag har många olika kontaktytor, både inom Menigo och med våra leverantörer.

Dina bästa råvarutips i säsong?
– Jag skulle vilja slå ett slag för viltfärs och viltskav i olika former. Det passar riktigt bra tillsammans med höstens kraftigare smaker. Vi har även härligt svenskt lamm i praktiska tärnade bitar och som färs. Laga en mustig gryta av vilt eller gör smakrika färsbiffar eller köttbullar av lamm, som man med fördel kan blanda upp med bland- eller fläskfärs. Kombinera gärna detta med våra svenska rotfrukter.

Fördelar med vilt?
– Viltkött har en låg klimatpåverkan och är en otrolig resurs i Sverige. Det är något som vi verkligen ska vårda och ta hand om. Lamm har också en relativt låg påverkan på klimatet jämfört med många andra köttsorter. Jag tycker att när man väl serverar kött så är det viktigt att göra medvetna val och välja rätt kött.

”När man väl serverar kött så är det viktigt att göra medvetna val och välja rätt.”


THOBIAS FRIDH

Yrke: Kategoriansvarig Utvalt & Nära på Färskvaruhallen Menigo

Bakgrund: Tidigare kock sedan 16 år tillbaka. Började på Färskvaruhallen Menigo 2015 som inköpare för frukt och grönt och arbetade därefter som produktspecialist.


RÅDJUR

Rådjur har en lätt ­viltsmak om man jämför med exempelvis älg. Muskula­turen är fintrådig och därför bör inte rådjur tillagas för länge. Populära delar är stek, sadel, ytter- och innerfilé.

ÄLG

Älgkött har en kraftig viltsmak. Ett magert och väldigt mörkt kött med kraftig muskelansättning och textur. De mest populära delarna är inner- och ytterfilé eller stek. Älgen är anatomiskt lik nöten och detaljstyckas därför på liknande sätt.

VILDSVIN

Vildsvin är betydligt kraftigare både smak och muskeltextur, jämfört med en gris. Även om det är ett svindjur bör det ändå tillagas som vilt för att få fram den bästa egenskapen i köttet.


Prata vilt med oss!

Som alltid när det gäller färskvaror, kan det vara bra att prata med en specialist om kvalitet och tillgänglighet för dagen. Färskt viltkött ligger ibland som beställningsvara, men vi kan oftast erbjuda fryst kött i de fall vi inte har tillgång till färskt. Kontakta din färskvaruhall för att få reda på mer om vårt utbud och aktuellt sortiment på vilt.

KONTAKTA DIN FÄRSKVARUSPECIALIST >>