— Vi ville göra en perfekt hamburgare på en egen blandning som är så pass bra att det blir ett självklart val på menyn.
Berätta om hur ni skapade hamburgaren!
— Vi valde att jobba med ett slakteri som framför allt styckar kvigor, alltså yngre hondjur, eftersom de har en finlemmad muskulatur och ett mört kött. Vi tog bort benköttet från ljumskarna och neråt eftersom lägg och benfästen har mycket senor. Därefter mixade vi upp blandningen med rib meat som har en riktigt bra fettansamling och är ett mört och trevligt kött. Vi använde bara mittdelen på revbenen för att undvika benflisor och brosk, som annars kan uppstå vid högre malningsgrad.
Det finns även ett utvalt sortiment, vad innehåller de burgarna?
— De består huvudsakligen av ribmeat med cirka 60 procents andel, men här har vi även tillsatt högrevsben och entrecôtekappa. Det är just rib meat som är själva knorren på produkten.
Många använder högrev i sina burgare, varför har vi valt att blanda upp med annat?
—Högrev har blivit en väldigt eftertraktad råvara vilket lett till en minskad tillgång och dessutom ett ökat pris. På ett normaldjur sitter ungefär 10 kilo högrev. I våra utvalda hamburgare har vi i stället möjlighet att använda en större andel av djuret och därmed kan vi säkra betydligt mer volym till kund. Dessutom blir det en riktigt saftig hamburgare som bibehåller vätskan bra, vilket också ger en god smak.
Vad har hamburgaren fått för mottagande?
—Vi får väldigt fin feedback från kunder. Vissa önskar en ännu fetare produkt på cirka 25–28 procent och då erbjuder vi våra utvalda hamburgare där vi även har tillsatt talg. Vi tog fram produkten för 8 år sedan och var bland de första på marknaden med att lansera hamburgare med det här innehållet.
Färskvaruhallen Menigo har egen import och förädling av kött. Vi hängmörar, styckar, maler, skalar, skivar, tärnar och pressar.
Köp vår egenproducerade burgare här.