Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Laga läckert med extra näring

När gästerna har liten aptit men stort näringsbehov kan det behövas extra inspiration i köket. Och gärna några extra klickar grädde.

Det kan underlätta när rätterna ska vara både stärkande och välsmakande, lätta att äta och smidiga att laga – och dessutom svinnsmarta. Här delar Arlas provkökskock Lotta Bäckman med sig av goda idéer.

Smarriga stuvningar

Ett tacksamt sätt att ta vara på svamp, skinkbitar, kål eller grönsaker är att göra gräddiga stuvningar. Fyll krustader eller kanapéer och servera som små och naggande goda munsbitar.

– Det spröda skalet och den krämiga stuvningen blir en perfekt mix. Grädden är både smak- och konsistensgivare till övriga ingredienser och höjer samtidigt energivärdet, säger Lotta Bäckman.

Hon har jobbat som kock i 30 år, varav de senaste som ansvarig för Arla Pros utvecklingskök. Där tar man fram recept tillsammans med andra drivna kockar, bland annat inom vård och omsorg. Näringsberäkningar är en viktig del i det arbetet.  

Små rätter ger stor effekt

Det kan vara svårt att locka någon med liten aptit att äta, men ofta underlättar det med många små måltider utspridda över dygnet. Det lyfter både Livsmedelsverket och Socialstyrelsen fram. Ett gott mellanmål kan dessutom bidra till att öka aptiten.

– Mellanmålen är viktiga och de ska laddas med protein, fett och andra ämnen kroppen behöver. En klick grädde passar till exempel bra både till krämen och kakan. Blanda gärna i färskost så blir det en  extra proteinskjuts, säger Lotta.

Servering som ökar aptiten

Även hur maten presenteras betyder mycket när aptiten är liten. Lägger man upp för stort kan det kännas överväldigande.

Använd gärna mindre skålar och servera små portioner. Får man en liten munsbit kanske man tar en till. Det lockar mer än att tugga i sig ett berg av mat eller en jättemacka. Att erbjuda små och olika sorters mellanmål lockar också ögat, säger Lotta.

Riddare av restbröd

Bröd blir ofta blir över i köken och går också att köpa till bra pris nära bäst-före-datumet. Då passar det ypperligt att göra fattiga riddare.

– Egentligen är det busenkelt. Man steker brödet i en pannkakssmet, vänder skivorna i socker och kanel och serverar med sylt och grädde. Även överblivna bullar som har blivit lite torra funkar mycket bra att laga som fattiga riddare, säger Lotta.

Hon avslutar med ett tips för den som vill få till något gott på nolltid.

–  Gör Cottage cheese à la Malta och få upp proteinhalten genom att byta riset mot avrunna ostkorn. Något mer lättlagat och lättätet får man leta efter!

Köp grädde här

Vispgrädde 40%

Arla Ko
Färskvaror
Art.nr. 201521
FRP
6x1 l

Vispgrädde 36% Laktosfri

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 213090
FRP
6x1 l

Vispgrädde 40%

Arla Ko
Färskvaror
Art.nr. 734166
FRP
1x10 l
Lotta Bäckman, provkökskock på Arla Foods

Less is more – satsa på minisemlor

Säsongens populäraste bakverk blir ännu godare som små munsbitar! Smidigast är göra ett riktigt storbak så att man även kan frysa in bullar. De tinar supersnabbt och sedan är det bara att göra sista touchen med mandelmassa, nyvispad grädde och florsocker.