Älskade husman!
Husmanskosten har funnits i de svenska folkhemmen sedan århundraden. Enkel, vällagad vardagsmat som idag har utvecklats till nya varianter.
Med livsmedelsindustrins framväxt fick emulsionskorven ett genombrott på 1930-talet som falukorv i ugn eller skolmaten korv stroganoff på 1950-talet. Vår tids husmansrätter görs med kyckling, creme fraiche, ris och många olika slags pastasorter. Förutom på torsdagar; då lever ärtsoppan, vår äldsta historiska maträtt, upp igen. Den är förmodligen 2000 år gammal. Fint med traditioner! (Text: Richard Tellström)
Före 1850 var husmanskost en en-grytes-rätt som gröt, stuvning eller gryta med en rejäl skiva bröd till.
Idag består vår husmanskost bland annat av pasta och creme-fraiche baserade rätter.
Stroganoff
Biff, korv, halloumi eller som här kyckling. Stroganoff är en älskad och användbar rätt där proteinet kan varieras för alla smakriktningar. Flera hypoteser har förts fram angående namnet där fler ryska aristokrater med namnet Stroganov anses vara förebilder. Klart är dock är att originalet gjordes med biff och har sina rötter i Ryssland. I receptet nedan har vi använt kycklingkorv och receptet är beräknat på 10 portioner.Kycklingmåltidskorv strimlad 1,5 kg, Vitlöksklyftor 5 st, Osaltat smör 100 g, Timjan ask 10 g,
Krossade tomater eko 1,5 l, Hel kummin 5 g, Minigurka 5 st, Ättika 1 dl,
Ris parboiled eko 1 kg, Färskost naturell 22% LF 5 dl, Äppelcidervinäger
Gör så här:
Kycklingkorv: Tärna kycklingkorv i lagom bitar, knaperstek med smör och vänd i kummin på slutet, häng av i hålbleck för att separera fettet.
Het tomatsås: Fräs vitlök och chili tillsammans med lite timjan och salt, slå på krossad tomat och koka ihop, mixa med stavmixer och smaka av.
Saltad gurka: Koka en salt/ättikslag, picka gurkorna med tandpetare och slå på lagen varm, låt stå i minst 2-3 dygn. Skär i önskade bitar, servera.
Krispigt ris: Sjud ris i saltat vatten, spola av och fritera. Var försiktig och använd lock då det skvätter en del.
Syrlig färskost: Vispa ihop färskost med äppelcidervinäger och smaka av med salt.
Laga stroganoff
Richard Tellström är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.
MENIGOS ÖRTSLUNGADE FUSILLI MED KYCKLING I TOMAT
10 portioner
DU BEHÖVER:
1000 g fusilli, 1200 g kycklinglår, urbenat, 4 st gula lökar, grovt hackade smör till stekning 600 g små champinjoner 800 g krossade tomater, 8 vitlöksklyftor, krossade, 6 dl vitt vin, smakrikt 6 dl kycklingfond 2 lagerblad 2 kvistar timjan salt och peppar 2 dl hackade färska örter (dragon, basilika, persilja), olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Skär ner kycklinglåren och bryn i smör. Salta och peppra. Dela champinjonerna och bryn dem i smör. Svetta lök och vitlök i en kastrull, tillsätt timjan, lagerblad, vin, kycklingfond och tomatkross. Låt det småputtra på låg temperatur i ca 15 min, tillsätt kyckling och svamp och koka i ytterligare 5 min. Koka fusillin enligt anvisning och blanda den kokta pastan med lite olivolja och de färska örterna. Lägg upp pastan och häll över kycklingragun, servera genast.
Recept: Markus Löfgren, i samarbete med Menigo Foodservice.