Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Älskade husman!

Husmanskosten har funnits i de svenska folkhemmen sedan århundraden. Enkel, vällagad vardagsmat som idag har utvecklats till nya varianter.

Husmanskost har alltid betytt vällagad vardagsmat. Från början var det mat som ingick som en del av tjänstefolkets lön. Eftersom det var avtalad mat kunde man gå till tinget och klaga om den inte var bra. Före 1800-talets mitt var den oftast en-grytes-rätt som gröt, stuvning eller soppa som ärtsoppa, med en rejäl brödskiva och någon fisk eller kött därtill. Med vedspisen och potatisen på 1800-talet skapades ny husmanskost; som raggmunk, kroppkakor och sjömansbiff. Köttkvarnen lanserades också i denna tid och gjorde köttbullar, pannbiffar och men även mald restmat som sillbullar till vardagsmat.

Med livsmedelsindustrins framväxt fick emulsionskorven ett genombrott på 1930-talet som falukorv i ugn eller skolmaten korv stroganoff på 1950-talet. Vår tids husmansrätter görs med kyckling, creme fraiche, ris och många olika slags pastasorter. Förutom på torsdagar; då lever ärtsoppan, vår äldsta historiska maträtt, upp igen. Den är förmodligen 2000 år gammal. Fint med traditioner! (Text: Richard Tellström)
 
engryta.jpg
Före 1850 var husmanskost en en-grytes-rätt som gröt, stuvning eller gryta med en rejäl skiva bröd till.
kottbullar.jpgSenare delen av 1800-talet: köttkvarnen gjorde det möjligt för bland annat köttbullar.
pasta.jpg
Idag består vår husmanskost bland annat av pasta och creme-fraiche baserade rätter.

 
Stroganoff

Biff, korv, halloumi eller som här kyckling. Stroganoff är en älskad och användbar rätt där proteinet kan varieras för alla smakriktningar. Flera hypoteser har förts fram angående namnet där fler ryska aristokrater med namnet Stroganov anses vara förebilder. Klart är dock är att originalet gjordes med biff och har sina rötter i Ryssland. I receptet nedan har vi använt kycklingkorv och receptet är beräknat på 10 portioner.
Du behöver:
Kycklingmåltidskorv strimlad 1,5 kg, Vitlöksklyftor 5 st, Osaltat smör 100 g, Timjan ask 10 g, 
Krossade tomater eko 1,5 l, Hel kummin 5 g, Minigurka 5 st, Ättika 1 dl,
Ris parboiled eko 1 kg, Färskost naturell 22% LF 5 dl, Äppelcidervinäger
    

Gör så här:
Kycklingkorv: Tärna kycklingkorv i lagom bitar, knaperstek med smör och vänd i kummin på slutet, häng av i hålbleck för att separera fettet.

Het tomatsås: Fräs vitlök och chili tillsammans med lite timjan och salt, slå på krossad tomat och koka ihop, mixa med stavmixer och smaka av.

Saltad gurka: Koka en salt/ättikslag, picka gurkorna med tandpetare och slå på lagen varm, låt stå i minst 2-3 dygn. Skär i önskade bitar, servera.

Krispigt ris: Sjud ris i saltat vatten, spola av och fritera. Var försiktig och använd lock då det skvätter en del.

Syrlig färskost: Vispa ihop färskost med äppelcidervinäger och smaka av med salt.

Laga stroganoff

maltidshistorikern-richard_tellstrom.jpg

Richard Tellström är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.


ortslungadfusilli.jpg

MENIGOS ÖRTSLUNGADE FUSILLI MED KYCKLING I TOMAT

10 portioner

DU BEHÖVER:
1000 g fusilli, 1200 g kycklinglår, urbenat, 4 st gula lökar, grovt hackade smör till stekning 600 g små champinjoner 800 g krossade tomater, 8 vitlöksklyftor, krossade, 6 dl vitt vin, smakrikt 6 dl kycklingfond 2 lagerblad 2 kvistar timjan salt och peppar 2 dl hackade färska örter (dragon, basilika, persilja), olivolja

GÖR SÅ HÄR:
Skär ner kycklinglåren och bryn i smör. Salta och peppra. Dela champinjonerna och bryn dem i smör. Svetta lök och vitlök i en kastrull, tillsätt timjan, lagerblad, vin, kycklingfond och tomatkross. Låt det småputtra på låg temperatur i ca 15 min, tillsätt kyckling och svamp och koka i ytterligare 5 min. Koka fusillin enligt anvisning och blanda den kokta pastan med lite olivolja och de färska örterna. Lägg upp pastan och häll över kycklingragun, servera genast.

Recept: Markus Löfgren, i samarbete med Menigo Foodservice.