Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En grön resa – från transport till tallrik

Ta del av Arlas "6 måsten för ett grönare kök".

Att ha gröna och hållbara alternativ på menyn är idag en självklarhet för alla som serverar mat i offentlig sektor. Fler och fler har ett intresse av vegetariska rätter och därför är det viktigt att tänka nytt och varierat när de gäller att tillgodose dessa behov – mejerivaror är ett perfekt komplement till de gröna rätterna och där finns det mycket att utforska i det klimatsmarta köket!

Mätta och glada människor

Den viktigaste uppgiften för ett storkök är att besökarna lämnar matsalen mätta och nöjda. Ett sätt att nå dit är att använda flera olika typer av råvaror och använda mejerier som grädde eller brynt smör för att binda ihop dessa! Extra viktigt när det kommer till de gröna alternativen på menyn är att jobba proteinrikt; ost och andra mejeriprodukter, såsom kesella, är därför perfekta komponenter för att skapa vinnande matupplevelser. Likaså är gräddiga såser och lena krämer. Det är oftast dessa som lyfter rätterna och gör de kompletta. Bara er fantasi sätter gränsen för hur ni kan skapa magi för matgästernas smaklökar!

Ekonomiskt, smart och lockande

Att tänka svinnsmart när det kommer till råvaror och råvaruhantering gynnar både kökets ekonomi och ert rykte. Denna resa börjar redan vid leveranser – klimatsmarta beställningar, bra ordning och koll på kylarna minskar risken för att råvaror måste kasseras redan innan de blivit en del av en rätt. I köket förlängs detta tänk genom att ni utnyttjar ingredienserna på flera olika sätt. Har du stekt något smakrikt kan du behålla smöret för att exempelvis använda det som bas till en fond för en gräddig sås. Även rätter där komponenterna kan användas i annan form är ett smart val; ugnsrostade grönsaker kan, med hjälp av grädde och smör, bli puréer och puréer kan i sin tur bli mustiga soppor som får ett extra lyft med crème fraîche eller matlagningsyoghurt! Att se hur långt en råvara kan räcka på detta sätt kan bli en rolig utmaning i alla typer av kök.
Broccolifritters, rotfruktspytt med senapskräm och stekt ägg

Men hur får ni dem som äter att faktiskt välja de gröna rätterna?

• Förmågan att lyckas övertyga ögat innan smaklökarna har fått säga sitt ska inte underskattas. Därför är det viktigt att jobba med namn samt beskrivning av rätten – jobba med känsloord och nostalgi! Kanske är den vegetariska rätten rent av “köksmästarens val”? Ord som “ostgratinerad”, “krämig” och “grillat” brukar också vara vinnande ordval för de vegetariska rätterna.

• När rätterna väl nått ut till servering återstår utmaningen att se till att de faktiskt går åt, framför allt när man lagar storkok till exempelvis skolor. Lagrad ost är ett perfekt sätt att maxa smak och djup i en rätt utan att öka på mängden!

• Menyn bör även den vara flexibel – våga byta rätter efter säsong, åtgång och svinn. Oavsett protein, går alla rätter att lyfta med rätt såser och tillbehör!

Intresset för de gröna alternativen växer för var dag som går, och att fånga upp detta är en kreativ och lärorik resa som går hela vägen från beställning till servering. Våga följa med!
Utvalda produkter

Naturell Färskost 25%

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 212567
FRP
4x1,5 kg

Turkisk Yoghurt 10%

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 213087
FRP
1x5 kg

Laktosfri Turkisk Yoghurt 10 %

Arla Ko
Färskvaror
Art.nr. 211229
FRP
6x1 kg

Präst 31%

Arla Ko
Färskvaror
Art.nr. 250034
KG
1x4xca1,6 kg
KGD
1xca1,6 kg

Vitost i Lake Tärnad 20%

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 211511
FRP
4x1,6 kg

Turkisk Yoghurt 10% KRAV

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 213114
FRP
1x5 kg

Cottage Cheese Naturell 4%

Arla Pro
Färskvaror
Art.nr. 214237
FRP
1x3 kg

Nasi goreng med srirachakräm

“Intresset för de gröna alternativen växer för var dag som går, och att fånga upp detta är en kreativ och lärorik resa som går hela vägen från beställning till servering.“

Fröpanerade palsternacksbiffar

“Att tänka svinnsmart när det kommer till råvaror och råvaruhantering gynnar både kökets ekonomi och ert rykte. Att se hur långt en råvara kan räcka på detta sätt kan bli en rolig utmaning i alla typer av kök.”