Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Matglädje som gör skillnad

Nominera din verksamhet till Arla Guldko 2025!

Ditt team gör ett fantastiskt arbete varje dag genom att skapa hållbara menyer och sprida matglädje till både barn och äldre. Med Arla Guldko 2025 får ni möjlighet att visa hur matglädje verkligen gör skillnad. Tävlingen lyfter fram offentliga kök som skapar goda måltidsupplevelser och inspirerar andra i branschen.

Kategorier

Årets Frukostlyft
Har er skola förbättrat eller infört en frukostservering som höjer elevernas välmående och deras engagemang i skolarbetet? Då är det här kategorin för er.

Bästa Matglädjeförskola
Här hyllar vi de verksamheter där kocken är en central pedagogisk kraft och där hållbarhet och matglädje går hand i hand.  Förskolor som lyckas med konststycket att både utbilda och inspirera genom måltiden.

Bästa Matglädjeskola
Den här kategorin är för skolor där måltiderna bidrar till en positiv skolmiljö. Ni skapar hållbara, smakrika måltider som stärker elevernas prestation och trivsel.

Bästa Seniormatglädje
Här premierar vi verksamheter som arbetar långsiktigt och hållbart för seniorers välbefinnande. Äldreboenden som sätter matglädje i fokus och erbjuder måltider som inte bara mättar, utan också skapar glädje och samhörighet.

Årets Guldstjärna
Årets Guldstjärna ges till en nytänkare som har skapat bättre förutsättningar för alla matlagare i offentliga kök. Vi vill premiera en förebild som inspirerar till ännu bättre matupplevelser för både barn och äldre.

Tävlingens upplägg

Processen är enkel: ni anmäler er verksamhet eller nominerar en kollega. Juryn kommer sedan att granska bidragen och välja ut semifinalister och finalister. Alla finalister bjuds in till den prestigefyllda Arla Guldko-galan 12 maj där vi korar vinnarna som får ett utbildningsstipendium på 30 000 kronor, en statyett och ett exklusivt diplom.

2025 firar vi 25 år av Arla Guldko – ett kvartsekel av att lyfta och allt för att hylla de hjältar som gör skillnad i våra offentliga kök. Det här är er chans att vara med och sprida matglädje som gör skillnad!

Anmäl er från vecka 45 på kund.arla.se och ta chansen att bli nästa verksamhet som lyfts fram för sitt framgångsrika arbete med matglädje och hållbarhet.

“Matglädje för mig är när man är nyfiken, vågar smaka och undersöka. Se barnen prova nya smaker och diskutera vad de upplever är matglädje i sitt bästa.”

 – Frida Angvar, Ljunggårdens naturförskola, vinnare av Bästa Matglädjeförskola 2021

Frukostens kraft i skolan

Många skolor vittnar om att elever som äter en näringsrik frukost presterar bättre i skolan och har lättare att koncentrera sig. Genom kategorin Årets Frukostlyft uppmuntras skolor att utveckla eller införa frukostserveringar som stärker elevernas hälsa och inlärningsförmåga.

Fokus på hållbarhet

Hållbarhet är en central del av Arla Guldko. Tävlingsbidragen bedöms bland annat utifrån hur verksamheterna arbetar med att minska matsvinn, använda säsongsanpassade råvaror och skapa långsiktigt hållbara måltider – en nyckelfråga för framtidens offentliga kök.

Matglädje som friskfaktor

Positiva måltidsupplevelser kan ha en direkt påverkan på hälsa och välmående. Studier visar att barn och äldre som upplever matglädje tenderar att ha bättre aptit, få i sig näring och känna ökad trivsel – därför är matglädje vårt främsta fokus i Arla Guldko.