Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sportlov Fjällrestauranger

Under högsäsong i fjällen är hotellen ofta fullbokade och restaurangerna fullsatta. Genom att använda mångsidiga produkter av god kvalitet som kan användas i olika rätter kan kökspersonalen spara både tid och mer plats i köket.

Arla erbjuder sina kunder många allsidiga produkter som är speciellt framtagna för restaurang, café och konditori. En populär sådan är Schmand, en syrad grädde som innehåller både crème fraiche och yoghurtkultur. Schmanden har en syrlig och fyllig smak, är tjock i konsistensen och passar både i varma och kalla rätter, sött som salt. Schmand kan användas i coleslaw, till hamburgaren eller en klick i gulaschsoppan eller som bas till pizza bianca. Schmand gör samma jobb som yoghurt eller crème fraiche fast i en och samma produkt.

En annan mångsidig smakbärare är så klart osten som kan användas både på pizzan, hamburgaren eller toasten, några av alla storsäljare på fjällrestaurangerna. För att ta burgaren till en ny nivå är det osten som gör skillnaden. Den tillför umami och förstärker alla smaker. Sladdrig orange smältost med tillsatser har däremot inte några smaklyftande egenskaper. Så varför envisas så många med att använda den?

En bättre ost kan, tack vare sin krämiga smältegenskap, sammanföra olika texturer i burgaren och skapa en balanserad upplevelse. Arla Pro ® skivad cheddar eller Arla Ko ® Präst ost lämpar sig perfekt på burgaren medan Arla Pro ® tärnad mozzarella passar utmärkt på pizzan.Svenska smaker säljer skriv därför ut vilken sorts ost ni använder i toasten eller på burgaren. Det låter trevligt och gästerna uppskattar det. Enligt både erfarenhet och undersökningar är gästerna beredda att betala mer om du t.ex. förmedlar produktens ursprung.

Jobba smartare och minska matsvinn

Att jobba klimatsmart och minska matsvinn har blivit allt viktigare och är något som många restauranger försöker leva upp till.
  • - Använd samma komponenter i fler rätter
  • - Spara och använd dagens överblivna rester i morgondagens rätter, till exempel på pizzan eller i soppan.
  • - Använd HELA produkten, purjolök är t.ex. en grönsak som oftast inte får den uppskattning den förtjänar. Se till att använda hela purjolöken, den mörka toppen passar bra till både dressing, buljong eller finhackad i en sallad. Använd den överblivna blasten till en härlig Vichyssoise.
  • - Återanvänd skalet på dina grönsaker. Om du skalat en sparris (vit eller grön), spara skalet i frysen eller kylen och använd det i en soppa eller puré.

Visste du att!

  1. Arlas ostar är vegetariska. Nästan alla Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och är en ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av lakto-ovo-vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.
  2. Naturligt laktosfri. All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.

Utvalda produkter

Recept

Coleslaw - klassiskt tillbehör till grillade rätter samt en självklar del av salladsbordet på lunchrestaurangen.

240 g vitkål, hyvlad
110 g morötter, grovriven
180 g gröna äpplen,
Granny Smith, i julienne
70 g konc äppeljuice
200 g Arla®Pro schmand
200 g majonnäs
10 g salt

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt