Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Arvid Nordquist stödjer det svenska teamet i Bocuse d’Or genom varumärket Kikkoman

I detta reportage får du veta lite mer om Bocuse’ d’Or - världens mest prestigefyllda tävling för professionella kockar, och Sveriges representant Gustav Leonhardt. Låt dig också inspireras av Gustavs inspirationvideos.

BOCUSE D’OR

Bocuse d’Or är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar och avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike. Totalt deltar ca 60 länder, som via kvaltävlingar på varje kontinent, blir 24 tävlande länder i VM-finalen i Bocuse d’Or.

Tävlingen, som grundades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse, har idag utvecklats till ett globalt nätverk för gastronomi, måltid och turism. Sveriges satsning, Bocuse d’Or Team Sweden, drivs och organiseras av Restaurangakademien.

Tävlingsuppgifter

Alla länder som tävlar i Bocuse d’Or representeras av sin Candidate (tävlande kocken). Till sin hjälp har kocken en Commis (assistent) och en Coach. Varje deltagande land finns även representerad med en ledamot i tävlingens jury.

Under tävlingen ska respektive team laga upp och presentera en rätt som serveras på tallrik och en rätt som serveras på fat. Exakt utformning av uppgifter inför respektive tävling varierar med olika krav på huvudråvaror, såser, garnityr mm.

De två tävlingsrätterna bedöms av en smakjury. Poängen från smakjuryn utgör merparten av poängen i tävlingen. Utöver det kan tävlande team även få poäng för hur man arbetar i sitt kök vad avser tex. planering, hygien och minimering av svinn. Poängen för arbetet i köket bedöms av en separat köksjury.

Många kriterier ligger som grund för domarnas bedömning, och en av dessa är serveringsfatet:

-Råvaror/ingredienser som måste finnas med är: Rådjurssadel, anklever och te.

-Varmrätt för 16 personer

-Rådjuret ska presenteras på ett specialfat, i 3 huvuddelar, med 2 garneringar enligt följande detaljer: Den 3:e garneringen måste serveras vid sidan av i en behållare som ställs till lagens förfogande.

-Alla officiella produkter måste tillagas i sin helhet.

Som stolt partner med Bocuse d’Or Sweden vill Arvid Nordquist med Kikkoman passa på att önska Gustav med svenska teamet lycka till i finalen i Lyon i slutet av januari 2025.

Intervju med Gustav Leonhardt om Bocuse d’Or

Intervju med Gustav Leonhardt om hans bakgrund

Sojamaräng
Inspirationsrecept av Gustav Leonhardt med Kikkoman Original
Tiger’s milk & persiljeolja
Inspirationsrecept av Gustav Leonhardt med Kikkoman Ponzu & TABASCO Original®

Kikkoman och Bocuse d'Or info-pdf

Arvid Nordquist smaksättare - kvalitetsprodukter med det lilla extra!

Kikkoman Original

Originalet från Japan. Lagras i sex månader, och innehåller endast fyra ingredienser: sojabönor, vete, vatten, salt. Inga tillsatser, endast naturliga råvaror.

Kikkoman Original har en välbalanserad och harmonisk arom. Intensiv och fyllig doft. Innehåller endast vatten, sojaböner vete och salt. Passar till: Såser, marinader och till vanliga maträtter för att addera smak och sälta.

Kikkoman Ponzu

Fräsch, fyllig och balanserad smak. Doft och smak av citron. Perfekt som marinad till fisk och skaldjur. Passar till: Skaldjur, sallader och som ingrediens till dressingar.

TABASCO® Original

Scoville Heat Units 2500-5000

Originalet med en tydlig smak av röd chilipeppar och en härlig hetta. Intensiv, stickande och syrlig doft. Innehåller endast röd chilipeppar, vinäger och salt. Passar till pizza, pastasåser, skaldjur och äggrätter.

TABASCO®, and the DIAMOND LOGO are trademarks of and licensed by McIlhenny Company.