Roots - Höj smakerna med rotfrukter
Hur kan vi bidra till bättre smak på maten med rotfrukter i de professionella köken? Vi hoppas kunna sätta fart på era tankar och erbjuda en lösning – i form av smaker.
Roots gastronomiska innovationsinitiativ i samarbete med Marcus Nemrin, meriterad krögare vid Sofiero Slottsrestaurang.
En central punkt inom hälsa och hållbar matkonsumtion är som bekant hur vi ska minska andelen kött på tallriken och äta mer grönsaker, utan att smakerna på maten försämras. Vi vågar påstå att smakerna i måltiden faktiskt kan höjas med hjälp av rotfrukter.
Rota loss i köket för bättre köksekonomi
För restaurang och storkök är kostnadsökningar en tråkig del av vardagen, nu kanske mer aktuell än någonsin. En lösning som kommer med fördelar - i form av bättre ekonomi och smak samt innovation – är att använda rotfrukter som smakförstärkare och att tillsätta dem i maten istället för att servera dem till maten.Dan Palmsten om Roots
– När priserna på animaliskt protein skenar och matgästernas förväntningar på nya och goda smakupplevelser ökar måste vi naturligtvis anpassa och lyfta vårt erbjudande. Det finns så mycket matkultur i rotfrukter, ett arv att förvalta, utveckla och förfina.
– Vi har en enorm källa till fantastiska smaker i våra rotfrukter, så mycket för så lite!
Dan Palmsten
Kommersiell chef, Roots by 3N i Helsingborg.
Malmö stad och rotfrukter som smakförstärkare
Roots föddes 2021 när Malmö stad efterfrågade hjälp med att lyfta smakerna för skolmåltiderna. Detta mynnade för Roots by 3N ut i ett kreativt samarbete med Marcus Nemrin, välkänd profil från Sofiero Slottsrestaurang.Kreativ med rotfrukter
Smaksättning med rotfrukter har sedan länge praktiserats i kockvärlden.– Det är ingen slump att rotfrukter åkt in i matlagningens finrum på restauranger. Med små knep och kunskap kan nya eller förfinade smakupplevelser kreeras. Det ska vara enkelt och det ska vara gott, det är egentligen inte svårare än så, säger Dan Palmsten.
Syra, sötma, beska och sälta
Vi avgudar våra knölar med sina olika fantastiska smaker som kan lyfta många rätter. Jämför sötman från gul lök eller en jordig, söt rödbeta med palsternackans aromatiska, lite söta smak. Jordärtskockan har en nötig ton och rotselleri sin kraftfulla smak.Alla rotfrukter har en grundsmak med olika mängd syra, sötma, beska och sälta. Fett kan runda av smakerna och honung eller socker lyfta fram söta toner. Hemligheten med att lyfta fram mer smak ur rotsakerna är rätt val av tillagningssätt, smaksättare och mix.
We´re rooting for you!
Upptäck Roots här