Grillad levain
Grillat levainbröd med vispad burrata, bränd bifftomat
och basilika-tomatvinägrett
Kock: Tobias SundbergRecept för 10 personer
Grillat levainbröd
Du behöver:
- 5 skivor levainbröd art nr: 901290
- 1 dl olivolja art nr: 125542
- 5 st burrata
- 2 rödlökar
- 5 st bifftomater
- 1 dl tomatvinäger
- 1 knippe basilika
- 1 dl socker
- 2 dl rapsolja artnr: 901142
- 2 dl vatten
- 20 g spenat, sköljd
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- Salt och peppar
- 2 msk vatten
Gör såhär: Pensla brödskivorna med lite olivolja, grilla på båda sidor i en grillpanna eller vanlig grill. Skär sedan brödet i större tärningar och lägg åt sidan fram till servering.
Häll av vätskan från burratan och lägg dem i en bunke. Krydda med havssalt och peppar och vispa burratan med en gaffel så den blir grynig, lägg burratan på en engångstrasa och låt ligga i 10 minuter.
Dela bifftomaterna i ojämna bitar (ca 2x2 cm), salta och sota på en sida så att tomaterna nästan blir svarta.
Ta 5-6 tomatbitar och mixa med 2 msk vatten. Sila genom en engångstrasa så att du får ett tomatvatten. Lägg hälften av basilikan och spenaten i en kannmixer. Värm upp raps- och olivolja till 45–50°c. Mixa sedan ihop oljan med basilika och spenat tills blandningen blir helt grön. Sila blandningen genom en finmaskig sil.
Blanda tomatvattnet och basilikaoljan till en vinägrett.
Skala och skiva rödlöken i ringar, lägg i en bunke. Koka en 123-lag på vinäger, socker och vatten. Slå lagen över löken och låt stå i minst två timmar.
Lägg burratan i botten av en djup tallrik och krydda med lite extra flingsalt och svartpeppar, lägg på tomatskivan med den sotande sidan upp. Lägg tre ringar picklad lök ovanpå, häll sedan på två till tre matskedar vinägrett. Avsluta med det grillade brödet och några basilikablad.
Havredryck Barista
Svensk havredryck till kaffet, mellanmålet eller matlagningen. Ett veganskt alternativ till mjölk som används på liknande sätt och har lång hållbarhet. Art.nr: 901221