Så påverkar dina inköp kaffets framtid
Kaffe är en av världens främsta riskprodukter. Bakom vår favoritdryck finns risk för både barnarbete och avskogning, men hållbara inköp kan förändra branschen.
Svart eller med en skvätt mjölk? Oavsett hur vi vill ha vårt kaffe är en hållbar produktion en förutsättning för att vi kan fortsätta dricka det även i framtiden.
Kaffebusken är en klimatkänslig gröda som kräver mycket specifika förhållanden vad gäller höjd, temperatur och regnmönster för att kunna växa. På senare år har den negativa klimatpåverkan på kaffe ökat i omfattning och redan år 2050 riskerar den odlingsbara marken att halveras.
– Samtidigt väntas den globala efterfrågan på kaffe att fördubblas under samma period. Det här är en ekvation som inte går ihop, säger Elisabet Lim, produkt- och kundansvarig för kaffe på Fairtrade Sverige.
Dyrt med klimatanpassning
Att hantera klimatutmaningarna – och plantera mer motståndskraftiga grödor eller träd som skyddar kaffebuskarna mot stekande sol – innebär stora kostnader för odlarna. Enligt forskare som studerat klimatförändringarnas påverkan på jordbruket innebär prispressen att det blir svårt för kaffeodlare i början av värdekedjan att vidta de mest grundläggande åtgärderna för att öka jordbrukets motståndskraft, eller investera i bekämpning av skadedjur och sjukdomar. Odlarna säger själva att en bättre betalning är nödvändig för att de ska kunna fortsätta bedriva sitt jordbruk.
– Med Fairtrade får odlarna bättre betalt för sina kaffebönor, vilket är avgörande för att de ska kunna försörja sina familjer, klimatanpassa odlingarna och låta barnen gå i skolan, säger Elisabet Lim.
Vanligt med barnarbete
Kaffe är en börsnoterad råvara med fluktuerande priser, vilket innebär en stor ekonomisk osäkerhet. I dag lever en stor del världens småskaliga kaffeodlare i fattigdom. Deras låga inkomster är också den främsta orsaken till att barnarbete är så pass utbrett i branschen: I 17 länder förekommer barnarbete på kaffeodlingar. För de flesta barn som arbetar inom jordbruket handlar det om farligt arbete.
Den utbredda förekomsten av barnarbete är viktig att ta hänsyn till vid offentliga inköp, särskilt eftersom Barnkonventionen sedan snart tre år tillbaka är svenskt lag. Enligt upphandlingsmyndigheten innebär det att upphandlande organisationer behöver ta hänsyn till vilka konsekvenser en upphandling kan få för barn.
– Förbudet mot barnarbete i Fairtrades kriterier är ett sätt att motverka barnarbete. Men framför allt arbetar vi för att bekämpa grundorsaken till fattigdom, genom en bättre betalning till odlaren. Dessutom kan odlarna använda Fairtrade-premien till att betala skolavgifter eller bekosta skolmaterial, säger Elisabet Lim.
Foto: Julio Cesar Huber
Brett utbud av Fairtrade-märkt kaffe
I Menigos sortiment finns det idag ett stort utbud av Fairtrade-kaffe.
– För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder att göra hållbara val. Vill vi fortsätta dricka kaffe på caféer, i hemmet och på våra arbetsplatser måste odlarna få rimliga förutsättningar. Den bättre betalningen som odlarna får genom Fairtrade är ett viktigt verktyg i arbetet med att säkra framtidens kaffe och arbetsförhållanden på odlingarna, säger Christoffer Carlsmose, Hållbarhetsansvarig på Menigo.
Agenda 2030 och offentlig konsumtion
En hållbar offentlig konsumtion är en del av Agenda 2030. Enligt OECD är just mål 12, om hållbar konsumtion och produktion, ett av de globala mål som Sverige har svårast att nå. Utöver att bidra till mål 12 innebär inköp av Fairtrade-märkta varor att upphandlare bidrar till målen om att bekämpa fattigdom och klimatförändringar, skydda ekosystem, stoppa avskogning och bevara biologisk mångfald.
Så funkar Fairtrades minimipris och premie
Fairtrades minimipris fungerar som ett skyddsnät när världsmarknadspriset ligger så lågt att odlarna riskerar att gå back på sin produktion. När världsmarknadspriset ligger högt får odlarna det i stället. Eftersom kaffe är en börsnoterad råvara svänger priserna kraftigt – vilket innebär en stor osäkerhet för odlarna. Minimipriset ger odlarna bättre möjligheter att försörja sina familjer och planera långsiktigt. Fairtrade har nyligen stärkt odlarnas skydd mot framtida prisfall genom en ökning av minimipriset, från 1,4 dollar per pund till 1,8 dollar per pund.
Fairtrade-premien är en extra betalning som odlare och anställda får utöver priset för råvaran. De beslutar tillsammans hur pengarna ska användas i lokalsamhället eller jordbruket.
- I Costa Rica har odlare använt premien till att plantera skog på områden som tidigare avverkats.
- I Brasilien har odlare lagt undan en del av premien i en särskild klimatfond. Efter torkan och frosten 2021 delades pengarna från fonden ut till dem vars skördar helt gick förlorade i extremvädret. Det gav dem ett litet kapital att börja om igen.
- I Etiopien har premien använts till att bygga flera nya klassrum.
Fairtrades ekologiska prisdifferential. Via Fairtrade-kriterierna garanteras odlare som ställer om till ekologisk odling en extra betalning.
Om den nuvarande generationen inte vidtar åtgärder mot klimatförändringarna kommer våra barn och barnbarn att ha problem med att odla kaffe och fattigdomen kommer att öka.
Foto: Nyokabi Kahura
Bästsäljare av vårt eget Fairtrade-märkta kaffe
Fakta om Fairtrade
Fairtrade är en oberoende certifiering för råvaror odlade i länder med utbredd fattigdom.
Märkningen innebär bland annat en bättre betalning till odlaren och krav på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Foto överst på sidan: Dennis Salazar Gonzales