Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Mjölskola

Våra egna varumärken
Menigo
12 april 2023
Valet av spannmål är avgörande för brödets volym, textur, färg och näring. I Sverige används framför allt vete och råg vid brödbakning. Havre och korn kan inte ge volym till bröd, men ingår ibland i små mängder för att ge smak och öka näringsinnehållet.

Spannmål

Spannmål är namnet på sädesslagens frukt eller kärna. Till sädesslagen räknas vete (inklusive t.ex. spelt och durum), råg, havre, korn, ris, majs, hirs, durra och andra sorghum-arter. Vete Vete är världens mest använda brödsäd. Eftersom det innehåller rikligt med glutentrådsbildande proteiner har vete en förmåga att bilda ett segt och elastiskt glutennätverk som kan hålla kvar den gas som jästen producerar. Därför blir också ett bröd bakat på vetemjöl både luftigare och porösare än ett bröd utan vetemjöl. Råg Råg har länge varit den dominerade brödsäden i Sverige som dessutom har en förmåga att klara det nordiska och kalla klimatet bra. Idag är det näst vanligaste sädesslaget i bröd och en klassiker till knäckebröd. Eftersom råg inte innehåller gluten i lika stor utsträckning som vete får inte brödet en lika luftig volym, därför att det vanligt att baka bröd på en blandning av vete och råg. Havre Havre innehåller mer fett än de andra tre sädesslagen och har en smak som tilltalar många. Havrekärnan är glutenfri med eftersom produkter av havre ofta kan innehålla spår från andra spannmål så är det inte lämpligt för glutenintoleranta att äta havre. Det finns dock helt ren havre, som garanterat inte innehåller gluten. Korn Korn är ett gammalt sädesslag. Nästan allt korn som produceras blir till foder och bryggeriindustin. Cirka ett halvt kilo/ person och år används till gröt och brödbakning. Korn har en gråaktig färg, utpräglad smak, och ger ingen volym till jäst bröd. Ett mjukt bröd som enbart bakas på korn blir kompakt och smuligt. Korn tillsätts ibland i små mängder för att ge smakvariation och nyttiga kostfibrer till brödet.
Svensktillverkade brödnyheter

Tekaka

Sysco Essentials
Djupfryst
Art.nr. 411587
FRP
7x10x50 g

Hamburgerbröd Fiberrikt 45g

Sysco Essentials
Djupfryst
Art.nr. 411588
FRP
3x20x45 g

Brytbröd Ljus

Sysco Essentials
Djupfryst
Art.nr. 411592
FRP
9x12x37g

Hällakaka

Sysco Essentials
Djupfryst
Art.nr. 411590
FRP
9x5x65 g

Tung, fet, lätt eller vegansk?

Vem älskar inte en god majonnäs? Den krämigt feta till skaldjursrätterna. Den lite lättare med viss syrlighet till salladsdressingen. Och den 'helt vanliga' till fiskgratängen som ska mätta hundratals. Här hittar du mer kunskap kring just - majonnäs