Dra dit pepparn växer
Att förhöja smakerna hos en maträtt med hjälp av kryddor är ett uråldrigt knep, men att kryddor även har andra goda egenskaper pratas det mindre om. Läs Richard Tellströms intressanta text om kryddor i Sverige.
En mathistorikers tillbakablick
Curryn gör sin entré i Göteborg på 1830-talet. Blandningen hämtas från Storbritannien och dess indiska koloni. Sitt genombrott får den på 1890-talet med rätten höns i curry, en vanlig söndagsmiddag ända fram på 1970-talet. Används ibland också i inläggningar, som i currysill, en dansk inläggning i Sverige.
Paprikapulvret eller ungersk rosenpaprika återfinns i butiker från 1890-talet. Riktigt populär blir den när korv Stroganoff lanseras som skolmat på 1950-talet. Oumbärlig smaksättare av gulasch och paprikakyckling.
Richard Tellström är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.
Krydda, för smak och hälsa
Att förhöja smakerna hos en maträtt med hjälp av kryddor är ett uråldrigt knep men att kryddor även har andra goda egenskaper pratas det mindre om. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det till exempel taktiskt att använda sig av kryddor vid tillagning då detta gör att maten håller sig fräsch längre, tack vare kryddors rika innehåll av antioxidanter blir det som ett naturligt konserveringsmedel.
Kryddor har även unika egenskaper som är hälsofrämjande, se nedanstående folkkära exempel som är bra för det mesta:
- Svartpeppar innehåller piperin som bidrar till att tarmen enklare tillgodoser sig näringsämnen som vitaminer och mineraler.
- Oregano räknas som en av de nyttigaste kryddorna och är kraftigt antiinflammatorisk.
- Timjan är både bakteriedödande och virushämmande samt har en kramplösande effekt på tarmen.
SVARTPEPPAR
Svartpeppar får man genom att plocka de gröna och omogna frukterna.
De får sedan jäsa och därefter torkas de i solen och blir då brunsvarta. Svartpeppar kan användas både hel och malen. Den ger allra mest smak om man maler den själv i en pepparkvarn. Svartpeppar är en av de vanligaste kryddorna i europeisk matlagning och passar bra till all slags matlagning och som bordskrydda.
OREGANO
Blad och blommar kan användas både färska och torkade.
Oregano bör användas med viss försiktighet då den har en lite skarp smak. Användningsområdet är väldigt brett och oregano passar extra bra till pizza, pasta, sallader, tomat- och osträtter samt i köttfärssås.
CURRY MADRAS
Gul curry, som även benämns Curry Madras, är en smakrik blandning av ett flertal klassiska indiska kryddor. Det unika för just Madras är att den innehåller Cayenne som bidrar till en djupare färg och mer intensiv smak. Passar utmärkt till traditionell indisk mat som grytor, risrätter och pajer.