Popular World Foods – smakäventyr som ökar snittnotan
Smakturism är tidlöst och alltid i trend - världens kök är en aldrig sinande inspirationskälla för kockar och gäster vill upptäcka andra kulturer genom maten. Att helt enkelt få ett smakäventyr.
4 av världens största kökstrender
Trend #1 - Global Fusion
Smaker från olika länder, regioner och kulturer kombineras utan några som helst regler är befriande, kul och väldigt gott. Innehåller alltifrån säkra äventyr till tvärkuturell smakturism, och är populärt på menyer.Drivs av mattrender och experimentella matupplevelser och ett väldigt kostnadseffektivt sätt att hålla menyn uppdaterad.
Korean BBQ tacos med fläsk, ananas-kimchi och spetskål
Recepttips 10 porttioner
Ingredienser
2 kg fläskkarré
1 dl Santa Maria BBQ Sauce & Rub Mix Red Chili & Ginger
salt
rapsolja
200 g gul lök, skivad
4 dl Santa Maria BBQ Sauce Korean Style
Spetskål och ananas kimchi
400 g spetskål, riven
100 g ananas på burk, avrunnen
15 g Santa Maria Kimchi Spice Mix
1 tsk Santa Maria Paprikapulver
2 msk rapsolja
Tillbehör
Santa Maria Soft Tortilla 6”
Färsk koriander
Santa Maria Wasabi & Sesame
Till servering
1 msk Santa Maria Sriracha Sauce
2 dl majonnäs
Salt
Rapsolja
Gör så här
1. Blanda kimchi-blandningen med paprikapulver och olja. Tillsätt kål och ananas. Låt vila i minst en timme.
2. Gnugga in rub och salt i köttet. Bryn i olja på hög värme tills köttet har fin färg på alla sidor.
3. Lägg löken i botten på en ugnsfast form, lägg köttet ovanpå och häll över vatten så det täcker ungefär 3 cm upp på formen. Häll över hälften av BBQ-såsen och baka under lock på 150 grader i ca 4 timmar.
4. Vänd på köttet efter halva tiden och häll på mer vatten vid behov.
5. När det är färdigt, dra isär köttet. Låt löken och vattnet vara kvar. Blanda i resterande BBQ-sås och addera eventuellt lite extra.
6. Blanda sriracha-sås med majonäs och ställ åt sidan.
7. Fyll tortillabröden med kött, kimchi och majonäs. Toppa med färsk koriander och Wasabi & Sesame.
Trend #2 - Asian Excite
Asiatisk mat är en av de hetaste mattrenderna just nu globalt och den hetaste mattrenden i många länder, med starka tillväxtprognoser.Köket är drivet av djärva, äventyrliga smaker tillsammans med hälsosamma och lättare måltider. En nyckel för att lyckas är hög kvalité i ingredienser och smakuttryck.
Bibimbap med sesamstekt ägg och spetkålskimchi
Recepttips 10 portioner
Ingredienser
10 ägg
0,5 dl sesamolja
0,5 dl Santa Maria Sesamfrön, vita
Salt
Kimchi
500 g spetskål, skuren i kuber
2 tsk olivolja
15 g Santa Maria Kimchi Spice Mix
1 tsk Santa Maria paprikapulver
400 g gurka, tunt skivad
25 g Santa Maria Pickling Spice Mix
Korean mayo
200 g majonnäs
50 g Santa Maria BBQ Sauce Korean Style
Tillbehör
10 portioner kortkornigt ris
Santa Maria Teriyakisås
Färsk koriander
Salt
Gör så här
1. Blanda kimchi-kryddmix med olivolja och tillsätt kålen. Låt vila i 30 minuter.
2. Blanda gurka med Pickling Spice Mix och låt vila i 30 minuter.
3. Värm upp sesamolja på medelhög värme. Strössla sesamfrön i hela pannan och rosta i ungefär 2 minuter. Stek äggen på låg värme i cirka 5–7 minuter. Salta.
4. Blanda majonäs och BBQ-sås och ställ åt sidan.
5. Fyll skålar med ris i botten. Lägg på kimchi, gurka, koriander på sidorna och ägget i mitten. Toppa skålen med mayo och teriyakisås.
Trend #3 - Mexican Twist
Mexikansk mat fortsätter att vara i stark trend. Både etablerat mainstream och med hög attraktionskraft hos gäster, där tacos, burritos och nachos-baserade rätter är mest populärt.För en resturang är det svårt att gå fel med ett spännande mexikanskt utbud, du har grunderna och sen lägger man till de spännande smakerna just nu och låter sedan konsumenter skräddarsy sin måltid.
Pulled BBQ Chicken Taquitos med ranch-dipp
Recepttips 10 portioner
Ingredienser
1,5 kg kycklinglårfilé
1 dl Santa Maria BBQ Rub Chili
Rapsolja
4 dl Santa Maria BBQ Sauce Smoky Hickory
4 dl vatten
200 g riven ost
Santa Maria Soft Tortilla 6” (små)
Matolja, spray
Ranch-dipp
400 g grekisk yoghurt
1 msk juice från lime
25 g Santa Maria Ranch Style Seasoning Mix
1 msk vatten
Tillbehör
Pico de gallo
Santa Maria Salsa Roja
Rädisor, tunt skivade
Isbergssallad, strimlad
Gör så här
1. Blanda yoghurt, limejuice, ranch-blandning och vatten. Ställ in kylen.
2. Gnid in kycklingen med rub. Stek gyllene i rapsolja och lägg i en stor gryta. Täck med BBQ-sås och vatten och låt sjuda under lock i ca en timme.
3. Dra isär kycklingen och låt den svalna. Blanda med riven ost. Lägg fyllningen i tortillabröd och rulla små ”cigarrer”. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla eller spraya med lite matfett. Baka i ugnen på 200 grader tills de är gyllene och krispiga, cirka 8–10 minuter.
4. Täck dina taquitos med blandade grönsaker. Servera med ranch-dipp och Salsa Roja.
Trend #4 - Slam Dunk American
Det amerikanska köket med hamburgare, comfort food, grillat och BBQ tar klivet in i finrummet med influenser från hela världen. Amerikansk mat är extremt etablerat och fortsätter att vara en stor trend, med fokus på burgare och grillat.Drivet av smak och att unna sig – verkligen soul food som gör gäster glada och tillfredställda, iochmed allt från retro och comforträtter till roliga och spännande smakäventyr.
Smashed Bourbon Burger med lökringar och ranch-dipp
Recepttips 10 portioner
Ingredienser
1,2 kg köttfärs
20 Santa Maria Tortillas 6”
Santa Maria BBQ Sauce Bourbon
20 skivor hamburgarost
Sallad, strimlad
Santa Maria Sliced Jalapeños
2 silverlökar, stora
2,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk Santa Maria Paprikapulver
0,5 tsk Santa Maria Cayenne
2 ägg
1,5 dl mjölk
Santa Maria Crispy Bites Mix
2 dl crème fraiche
0,75 dl Santa Maria Chunky Salsa
0,5 dl Santa Maria Sriracha Sauce
1 tsk Santa Maria Seasoning Mix Chili & Mango
Gör så här
1. Blanda crème fraiche, salsa, sriracha och Chili & Mango-mix. Ställ dippen i kylen.
2. Skär och separera lökringarna, ungefär 1 cm tjocka. Blanda mjöl, bakpulver, salt, paprikapulver och cayenne. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en slät smet.
3. Täck löken med smet och sedan med Crispy Bites Mix. Se till att löken är helt täckt. Stek tills den är gyllenbrun, 2–4 min, vänd efter halva tiden.
4. Lägg ett tunt lager köttfärs på varje tortilla, hela vägen ut till kanten. Stek på hög värme med köttsidan ner. Vänd, pensla köttsidan med BBQsås och lägg på en ostskiva.
5. Toppa med sallad och jalapeños. Servera med lökringar och dipp.
Köp produkterna!
Ta hjälp av Popular World Foods
Med konceptet ”Popular World Foods” vill Paulig PRO visa vägen till några av de hetaste trenderna inom world foods, vilket betyder att de är både spännande och breda nog att locka många gäster.
Inspirationen kommer bland annat från koreanska nattmarknader, mexikanska taquerior, sydstaternas kolgrillar och kök som kombinerar olika smakprofiler och matkulturer utan några som helst regler.