Säsong för skogens skafferi
Nu är det hög tid att dra ut i skogen och frossa i bär och svamp.
Hej Niclas!
Nu är den svenska bär- och svampsäsongen äntligen här, ge oss dina bästa tips.
– Kantarell är en fantastisk svamp till matlagning och kan användas till mycket. God att steka, sylta, torka och är en given smaksättare i såser, stuvningar och soppor. Min personliga favorit är att steka kantareller i en gjutjärnspanna med mycket smör, helst på en vedspis och sedan servera på en stekt brödskiva. Så, ut och plocka när tillfället ges.
- Hjortron är en svårslagen delikatess. Servera dem varma till glass, gör en sylt eller chutney, varför inte en svensk Irish Coffee – med hjortronmylta i botten och lite farinsocker.
- Lingon är ett måste i köket och med sin sötsyrliga smak är bären ett utmärkt tillbehör till svensk husmanskost likväl som desserter, bröd och bakverk.
Minipizza med zucchini, kantarell och riven comté
Du behöver
25 g |
|
20 g |
|
7 g |
|
6,5 dl |
|
2,5 dl |
vatten* |
4 hg |
|
4 hg |
|
2 hg |
|
50 g |
GÖR SÅ HÄR:
-
Lös upp jäst i ljummet vatten addera olivolja, tillsätt mjöl och arbeta till en bra deg, tillsätt sedan salt och jäs i ca 45 min, baka ut små fina pizzor.
-
Tina och stek kantareller, salta för att bli av med överbliven vätska, lägg på torrt papper.
-
Hyvla zucchini och lägg på pizzan tillsammans med kantareller. Riv osten över.
-
Baka av på ca 270 grader till gyllene färg, riv över mer ost och toppa med krasse.
Visste du att?
- Hjortron inte är ett bär utan räknas som en stenfrukt. De är mer svårplockade än andra ”bär” och är känsliga för frost.
- Lingon har en lång hållbarhet tack vare sina höga halter av bensoesyra och behöver därför inte konserveras.
- Kantarellsäsongen är lång, de första börjar dyka upp redan i juni-juli och kan plockas till långt in på senhösten.
Månadens Dryck
27835 ALONSO LÓPEZ RIOJA CRIANZAFruktig, nyanserad doft med tydlig rostad fatkaraktär. Inslag
av plommon, mörk choklad, kaffe, svarta vinbär, kokos och vanilj.
123939 LE PETIT BÉRET CABERNET SAUVIGNON
Ett alkoholfritt rött vin med en intensiv violett färg. Komplexa aromer av vinbär, viol, svatpep-par, lakrits och vanilj. 100% alkoholfritt. Passar utmärkt till nötkött, vilt, lamm och mustiga grytor likväl som en god aperitif.