Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Kalvkött på menyn

En mör och mjäll råvara

Wallenbergare, dillkött och Wienerschnitzel är uppskattade klassiker tillagade på kalvkött. En mör och mjäll råvara med finstämda smaker. Vi har frågat Richard Hofbauer, strategisk inköpare på Färskvaruhallen Menigo, om fördelarna med kalvkött - från användningsområde till lönsamhet.

–Kalvkött är en härlig råvara som med fördel kan ta ännu mer plats på menyn. Historiskt sett så har kalv varit ett lyxigt kött med den klassiska kalvfilén i fokus, men idag har allt fler oädla detaljer, som högrev och kalvlägg blivit mer populära. Just dessa detaljer är väldigt användbara och dessutom riktigt prisvärda, säger Richard Hofbauer.

Holländska T.Boer är en av Menigos köttproducenter som har specialiserat sig på just kalvkött, från uppfödning till slakt i egen regi. Djuren är uppfödda på kraftfoder och en speciell mjölk som är berikad med extra fetter och mineraler, vilket säkrar kalvarnas välmående. Kalv detaljstyckas på liknande sätt som nötdjur och eftersom djuret är mindre ger det också små styckdetaljer och färre kilo kött.

–Eftersom detaljerna på kalvkött är mindre kan det också bidra till ökad lönsamhet. Vanligtvis kanske man serverar en nötentrecote på cirka 300 gram, den något mindre kalventrecoten ger i stället en trevlig skiva på mellan 230–250 gram, vilket kan vara en ekonomisk fördel för restaurangen, menar Richard Hofbauer.

Kalvköttets färg är kopplad till dess ursprung, smak och konsistens. En ljusare färg ger en mjukare textur och mildare smak medan ett rosafärgat kött har kraftigare smak och konsistens.

Vad bör man tänka på vid tillagning av kalvkött?

– Det är ett väldigt mört och mjällt kött jämfört med exempelvis äldre nötkött som har mer textur. Som med allt nötkött så tycker jag att man ska hålla köttet lite rosastekt, då blir den som allra trevligast och behåller sin saftighet

Några personliga favoriträtter på kalvkött?

–Jag är väldigt förtjust i dillkött på kalv där syran i såsen tillsammans med det möra köttet ger en rätt i världsklass. En annan favorit är en riktigt bra kalvschnitzel.

Kalvkött som huvudråvara till en festligare meny, hur ska man tänka då?

–Då skulle jag välja en kalventrecote som jag helsteker. Även kalvfilén är väldigt trevlig till en klassisk ”kalvfilé Oscar” tillsammans med lite hummer och sparris, en typiskt nyårsrätt!

kalvschnitzel

Rätt kött till rätten

Richard Hofbauer tipsar om rätt köttdetaljer till populära rätter

Dillkött
”Här tycker jag att man ska använda kalvbog, men det går även utmärkt att tillaga dillkött på kalvhögrev.”

Schnitzel
”Kalvinnanlår är den bästa detaljen till schnitzel.”

Osso Buco
”Kalvlägg passar perfekt till långkok som en klassisk Osso Buco. Dessutom är det en billig produkt som går att använda till mycket. Sätt upp en Osso Buco på en griffeltavla som veckans tips på restaurangen, det funkar både till lunch och middag.”

Steak Sandwich
”Tri Tip är en detalj som passar utmärkt till en riktigt härlig steak sandwich. Jag tycker det är schysst att använda kalv här som har en fin mörhet och textur, som ett alternativ till en klassisk flankstek.”

Utvalt kalvkött från T.Boer

Koll på kalv

Gödkalv
Föds upp på 80 procent mjölk eller mjölkersättning och 20 procent foder, som ensilage. Vanlig slaktålder är omkring 7 månader med en slaktvikt på 120–180 kilo. Köttet från en gödkalv har en mild smak och en mör textur, färgen är ljusrosa. Gödkalvar föds upp för att kon ska mjölka och för att säljas som kött. Det här är en vanlig uppfödning i Holland, som står för en stor del av produktionen i Europa.

Mellankalv
Slaktas normalt mellan 8–12 månader och motsatt till den mjölkuppfödda så får gödkalven 80 procent ensilage och 20 procent mjölkersättning eller mjölk. Slaktvikten ligger på 180–210 kilo. Eftersom mellankalven är större, något äldre och har ett järnrikare foder blir också köttet mörkare och smaken kraftigare. Fortfarande finns den milda kalvsmaken kvar. Inom svensk kalvuppfödning förekommer oftast mellankalv.