Låt smaken visa vägen till hållbar skolmat
Spännande smaker, smarta knep och en stor portion matglädje gör skolmaten mer klimatsmart. Här får du några tips som hjälper dig att lyckas.
Så kan smak minska svinn
För många barn kan en ny maträtt vara en hög tröskel att passera. Men smaksättningen gör stor skillnad – inte bara för själva matupplevelsen utan också för att fler ska våga ge den chansen. Smaker som man känner igen gör det enklare att prova okända rätter. Till exempel kan en ”tacokryddad blomkål” vara ett smart sätt att introducera en ny råvara och en heltvegansk rätt med potential att bli en ny favorit.Satsa på mångsidiga smaksättare
Genom att använda ingredienser med flera användningsområden kan du göra mer med mindre. På det sättet kan du kapa dina kostnader och minska ditt svinn. När samma kryddblandning används till flera rätter kan du vara säker på att förpackningen töms i bunkar och grytor istället för i soporna.Gör något spännande av gammal skåpmat
Att grönsaker är nyttiga, färgglada och hållbara är sen gammalt. Och visst räcker det ofta att bara skära upp och servera precis som de är. Men du kan också ge dem lite extra kärlek och lätt förvandla en vanlig grönsak till en smakupplevelse. Här får du några tips på hur enkla, billiga, kanske till och med tråkiga grönsaker kan kombineras med bra smaksättare för att bli riktigt spännande.Pumpa
Säkert kort: IngefäraTesta också: Timjan
Blomkål
Säkert kort: CurryTesta också: Mynta
Morot
Säkert kort: FänkålTesta också: Kardemumma
Köp Santa marias produkter här:
Fler klimatsmarta tips för skolan
Servera lite kunskap
Klart man vill veta vilka som är världens dyraste kryddor och hur man förvandlar en korianderhatare till en korianderälskare. Med små portioner av spännande kunskap kan vi väcka intresset för mat, bidra till sunda kostvanor och mindre svinn.
Låt barnen tycka till
Delaktighet ger engagemang. Därför är det smart att involvera barnen i det som serveras i skolan. Att jobba med särskilda önskeveckor eller att låta eleverna namnge rätterna på menyn är två enkla sätt att göra det.
Prova smakskedar
Om barnen får smaka först, innan en ny rätt läggs upp på tallriken kan det bli lättare att våga prova. Samtidigt är det ett sätt att minska svinnet. Det enda som behövs är rätt många skedar.