Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Snaps!

Gäller dig med alkoholtillstånd
Snaps och sill är två givna klassiker på julbordet och en del av svensk matkultur. Men vilka snapsar bör man ha i sortimentet och hur ska snapsen avnjutas för rätt upplevelse? Vi har frågat Ludwig Liepe, vice vd på Saturnus.

— Snaps och mat ska lyfta varandra! Snapsen ska smaka mer när du äter sillen och sillen ska smaka mer när du tar snapsen. Välj därför snaps utifrån den smaksättning du faktiskt jobbar med på julbordet. Om du exempelvis använder svarta vinbär i kryddningen, då rekommenderar jag vår svartavinbärssnaps Kärringön. Serverar du istället mycket sill och fisk med traditionell kryddning så passar en akvavit allra bäst.

Snaps i glas eller i småflaskor?
— Många uppskattar våra småflaskor. Dels för att de olika smakerna ger gästerna en valmöjlighet och att de är väldigt eleganta vid servering, gärna på en bädd av is. Tittar man istället bort mot våra grannar i Danmark så är det vanligt att ställa fram en hel flaska på bordet vilket helt klart ger en mer rustik upplevelse. Så det handlar om vilken känsla man vill uppnå på restaurangen.

Ser du några nya snapstrender?
— Lägre alkoholhalt är något som kommer mer och mer. Den ”nya snapsdrickaren” köper inte riktigt konceptet att dricka snaps för tradition utan istället ser man på snaps som ett smakkomplement till maten. Smakmässigt poppar det alltid upp nya spännande alternativ, men om man ser till vad som faktiskt säljer så är det fortfarande de klassiska smakerna som regerar.


PIRATENS BESK

Är en hyllning till Fritiof Nilsson Piraten. En besk med smak av blommande malört från Västra Strö utanför Eslöv.

728219 Piratens Besk, 12 x 70cl
732023 Piratens Akvavit, 12 x 70 cl


UPPSKATTAT PÅ BORDET
10-pack skärgårdssnaps är en tolkning av olika skärgårds-pärlor runt om i Stockholm och Göteborg. Här finns snapsar med en bred variation av smaker – från citron, fläder och svarta vinbär till ängssyra och pomerans.

725033 Skärgårdssnapsar småflaskor, 12 x 50 x 5cl




SNAPS SKA DRICKAS SVAL, INTE ISKALL!

Servera därför inte snaps direkt från frysen. Kylan tar bort mycket av smakerna och dricker du den istället sval så får du snapsen exakt så som den är tänkt att smaka.


LUDWIG LIEPE, SATURNUS

Tre favoriter till julbordet 

Saltö: Jag tycker att man alltid ska ha en akvavit som grund eftersom den funkar väldigt bra till sill. Vår akvavit Saltö med smak av kummin, fänkål och pors är speciellt framtagen som den optimala sill-snapsen.


Utö: Man bör även ha något friskare som passar till lax och då rekommenderar jag Utö med smak av fläder och citron. En populär snapssmak som funkar extra bra till fisk och rätter med hög syra.

Marstrand: Om man önskar ha ett litet wildcard på julbordet så skulle jag vilja slå ett slag för Marstrand. Här har du juliga toner av pomerans och en friskhet från fänkål och ängssyra. En snaps med lägre alkoholhalt för den som inte önskar den riviga smaken.