- Hem
- Recept & kalkyl
- Åkerböna med konfiterad svamp, jordärtskocka, cheddar samt smörad kålbuljong [JOHAN BACKÉUS]
Åtgärder
Åkerböna med konfiterad svamp, jordärtskocka, cheddar samt smörad kålbuljong [JOHAN BACKÉUS]
Receptkategori: À la CarteAtt konfitera är ett smart sätt att bevara höstens skörd. Råvarorna håller längre och dessutom blir oljan en perfekt smaksättare i matlagningen. Konfiterad svamp med åkerböna och smörad kålbuljong blir en riktigt härlig hösträtt.
●●●●●
(0 röster)
(0 röster)
Gör så här
- Gör ättikslag enligt principen 1,2,3
- Koka åkerbönorna i vatten i ca 15 minuter, smaka dig fram, beror lite på storleken på bönorna.
- Koka matvetet i ca 15 minuter. Lägg det sedan i ättikslagen.
Övrigt:
- Riv osten över anrättningen och toppa med oxalisen.
- Vid servering, lyft trattkantareller och matvete ur ättikslagen och blanda med åkerböna, konfiterad svamp i en kastrull. Tillsätt lite utav den smörade kålbuljongen, smör och smaka av med lite ättikslag från svampen och salt. Det får gärna vara lite krämigt.
- Toppa jordärtskocka, Ost, oxalis samt kålbuljongen som mixas upp till ett härligt skum
Smörad kålbuljong
- Skär spetskålen i mindre bitar och stek gyllene i hälften av smöret.
- Tillsätt sirapen, fyll på med vatten så att det täcker kålen och låt sjuda i ca 20 minuter.
- Sila och mixa i resterande smör, smaka av med sirap och salt.
Krispig jordärtskocka
- Skrubba jordärtskockan och skiva sedan tunt på en mandolin.
- Fritera i 140°C tills gyllene.
Syltad svamp
- Gör ättikslag enligt 1,2,3 princip
- Lägg svampen i en burk med lock och häll över ättikslagen
Konfiterad svamp
- Lägg svampen i en burk med lock.
- Tillsätt övriga ingredienser och stäng locket.
- Ställ i 100°C varm ugn och låt bakas i ca 4 timmar
Du behöver
3 hg | Åkerböna skalad SE KRAV* |
70 g | Matvete EKO |
50 g | Cheddar 32% Lagrad 6 månader |
4 st | Oxalis kvistar* |
Smörad kålbuljong | |
---|---|
Spetskål* | |
Vatten* | |
Salt* | |
Sirap* | |
200 st | Smör* |
Krispig jordärtskocka | |
Olja att fritera i* | |
40 g | Jordärtskocka tv EKO KRAV SE* |
Syltad svamp | |
40 g | Trattkantareller* |
2 dl | Ättikslag* |
Konfiterad svamp | |
2 st | Salt nypor* |
4 st | Svartpepparkorn* |
2 st | Timjankvistar* |
1 st | Lagerblad* |
2 hg | Svamp* |
5 dl | Rapsolja |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 3134.64 kJ |
Energi | 761.64 kcal |
Fett | 77.21 g |
varav | |
- mättat fett | 8.32 g |
- enkelomättat fett | 45.24 g |
- fleromättat fett | 21.89 g |
Kolhydrat | 10.67 g |
varav | |
- sockerarter | 0.12 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 4.64 g |
Salt | 0.17 g |
Kalcium | 90.6 mg |
Fiber | 2 g |
Vitamin B12 | 0.17 µg |
kr