Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Åtgärder

Gotländsk gurka med syrad grädde, dill och krispig jordärtskocka

Receptkategori: À la Carte
Lokala smaker från Gotland i ett recept signerat Luqaz Ottosson med säsongens råvaror i fokus.

(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Gotländsk gurka med syrad grädde, dill och krispig jordärtskocka

Gör så här

Gurksorbet med Gin

  • Koka upp en sockerlag.
  • Blötlägg ett gelatinblad och tillsätt det i sockerlagen.
  • Skala och kärna ur gurkan. Mixa tillsammans med sockerlag, gin och citronjuice.
  • Tillsätt lite salt och kör i en glassmaskin eller frys i behållare och skrapa granité med en gaffel. 


Chips på jordärtskocka

  • Skala jordärtskockorna och lägg dem i en vacuumpåse som du försluter. Baka av jordärtskockorna i ugnen med ånga i 40 minuter.
  • Häll av vätskan som jordärtskockorna släpper och mixa till en slät puré tillsammans med salt.
  • Bred ut purén i ett tunt lager på en silipatmatta och pudra över torkad sockertång och dill. Torka purén i 40 minuter på 70 grader i ett torkskåp.
  • Skär ut små kvadrater 2x2 cm. Fritera på 160 grader tills flarnen börjar ta färg. Lyft upp och forma lite oregelbundet innan de stelnar.


Sesamvinägrett

  • Blanda alla ingredienser.


Gurka x 2

  • Skala och skär dom olika gurkorna på olika sätt för att få mer liv i rätten. Blanda med övriga ingredienser. 


Syrad grädde

  • Blanda upp grädden tillsammans med filmjölken. Plasta behållaren och låt stå framme i rumstemperatur i 3 dagar.


Jalapeñoolja

  • Värm oljan till 70 grader och mixa alla ingredienser i 10 minuter.
  • Sila och låt oljan skikta sig, separera sedan vattnet och örterna från oljan.

Du behöver

1 kgGurka Ofilmad Klass 1
1 dlCitronjuice färskpressad*
1 dlSockerlag*
40 gHellström Dry Gin EKO
1 stGelatinblad*
Salt*
5 hgJordärtskocka skalad 5 kg.
Sockertång Torkad Flakes KRAV*
Dill torkad*
Frityrolja Longlife
1 stSesamolja*
1 mskNama Shoyu*
3 stSambaizu*
1 stVitlök riven*
1 tskChili riven*
10 stKompottpepparkorn*
Socker*
Citron Primofiori/Vernas Klass 1
3 hgVispgrädde 36%
1 stFilmjölk*
1 hgBabyspenat Tvättad
50 gKruspersilja I Tråg
4 stJalapeño*
4 dlRapsolja

Energifördelning

4.2%81.7%14.1%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi920.89 kJ
Energi223.45 kcal
Fett22.41 g
varav
- mättat fett4.29 g
- enkelomättat fett11.06 g
- fleromättat fett5.36 g
Kolhydrat3.87 g
varav
- sockerarter1.87 g
- stärkelse0 g
Protein1.14 g
Salt0.02 g