- Hem
- Recept & kalkyl
- Gotländsk gurka med syrad grädde, dill och krispig jordärtskocka
Åtgärder
Gotländsk gurka med syrad grädde, dill och krispig jordärtskocka
Receptkategori: À la CarteLokala smaker från Gotland i ett recept signerat Luqaz Ottosson med säsongens råvaror i fokus.
●●●●●
(0 röster)
(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Gör så här
Gurksorbet med Gin
- Koka upp en sockerlag.
- Blötlägg ett gelatinblad och tillsätt det i sockerlagen.
- Skala och kärna ur gurkan. Mixa tillsammans med sockerlag, gin och citronjuice.
- Tillsätt lite salt och kör i en glassmaskin eller frys i behållare och skrapa granité med en gaffel.
Chips på jordärtskocka
- Skala jordärtskockorna och lägg dem i en vacuumpåse som du försluter. Baka av jordärtskockorna i ugnen med ånga i 40 minuter.
- Häll av vätskan som jordärtskockorna släpper och mixa till en slät puré tillsammans med salt.
- Bred ut purén i ett tunt lager på en silipatmatta och pudra över torkad sockertång och dill. Torka purén i 40 minuter på 70 grader i ett torkskåp.
- Skär ut små kvadrater 2x2 cm. Fritera på 160 grader tills flarnen börjar ta färg. Lyft upp och forma lite oregelbundet innan de stelnar.
Sesamvinägrett
- Blanda alla ingredienser.
Gurka x 2
- Skala och skär dom olika gurkorna på olika sätt för att få mer liv i rätten. Blanda med övriga ingredienser.
Syrad grädde
- Blanda upp grädden tillsammans med filmjölken. Plasta behållaren och låt stå framme i rumstemperatur i 3 dagar.
Jalapeñoolja
- Värm oljan till 70 grader och mixa alla ingredienser i 10 minuter.
- Sila och låt oljan skikta sig, separera sedan vattnet och örterna från oljan.
Du behöver
1 kg | Gurka Ofilmad Klass 1 |
1 dl | Citronjuice färskpressad* |
1 dl | Sockerlag* |
40 g | Hellström Dry Gin EKO |
1 st | Gelatinblad* |
Salt* | |
5 hg | Jordärtskocka skalad 5 kg. |
Sockertång Torkad Flakes KRAV* | |
Dill torkad* | |
Frityrolja Longlife | |
1 st | Sesamolja* |
1 msk | Nama Shoyu* |
3 st | Sambaizu* |
1 st | Vitlök riven* |
1 tsk | Chili riven* |
10 st | Kompottpepparkorn* |
Socker* | |
Citron Primofiori/Vernas Klass 1 | |
3 hg | Vispgrädde 36% |
1 st | Filmjölk* |
1 hg | Babyspenat Tvättad |
50 g | Kruspersilja I Tråg |
4 st | Jalapeño* |
4 dl | Rapsolja |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 920.89 kJ |
Energi | 223.45 kcal |
Fett | 22.41 g |
varav | |
- mättat fett | 4.29 g |
- enkelomättat fett | 11.06 g |
- fleromättat fett | 5.36 g |
Kolhydrat | 3.87 g |
varav | |
- sockerarter | 1.87 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 1.14 g |
Salt | 0.02 g |
kr