Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Åtgärder

Grillat ostron med sabayonne på libbsticka och vattenkrasse

Receptkategori: À la Carte
Serveras med kålrabbi, kronärtskocka, blåmusslor och jalapeño. Recept signerat Michael Andersson

(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Grillat ostron med sabayonne på libbsticka och vattenkrasse

Gör så här

Picklad Kålrabbi

  • Koka upp 200g vatten, socker, gul chili och 100 g champagnevinäger.
  • Kyl ner lagen och tillsätt sedan kalamansivinägern.
  • Skiva 1 st kålrabbi på skärmaskin och stansa ut den med en krusad stansring. Vakuumförpacka kålrabbin med lagen och låt den dra i ca 3 dagar.

Mjölksyrad kålrabbi

  • Blanda 100g kålrabbi, 2g salt utan jod och 10 g surkålslag väl och vacuum förpacka allting på 70%. Låt ligga ute och fermentera i ca 3 veckor.

Barigoulekokt kronärtskocka

  • Hetta upp oljan i en vid kastrull. Tillsätt alla torra kryddor låt dom rostas försiktigt i ca 2–3 min.
  • Tillsätt mire poix samt citruszest och låt den svettas. Tillsätt 20g vinäger och låt den reducera bort nästan helt, tillsätt då 60g vin.
  • Reducera vinet 2/3 delar och gå i med vattnet. Låt allting koka ihop under några minuter (Ca 10min).
  • Dra av kastrullen från värmen och tillsätt dom färska kryddorna och kombu. Salta upp buljongen och låt allting dra i 15 minuter.
  • Sila genom en chinoise. Koka upp buljongen igen och låt 9st tornerade kronärtskockor sjuda försiktigt tills dom är helt genomkokta.
  • Kyl ner dom i buljongen och låt dom stå i ungefär 4-5 dagar.

Blåmusslor

  • Svetta lök, vitlök, timjan och selleri i lite olja i en kastrull. När grönsakerna är mjuka häll då i musslorna och 150g vin och 150g vatten.
  • Sätt ett lock på. Låt musslorna koka tills dom öppnas sig. Kyl då ner dom i lagen.
  • Sila av vätskan och reducera till hälften. Plocka musslorna.

Sabayonne

  • Lägg allting utom oljan i en behållare och mixa med mixerstav.
  • Vispa sen vätskan i en kastrull på medium värme tills du får ett tjocks tight skum med små bubblor.
  • Gå då i med oljan lite i taget tills det smakar libbsticka.
  • Lägg sabayonnen i en sifon och lägg i 2 patroner. 

Libbsticka och buskkrasseolja

  • Värm upp oljan till 70 grader. Mixa allt i ca 5–6 min och sila sen genom en silduk.

Servering

  • Öppna ostronen och rök dom lätt i sitt skal över en grill med enris.
  • Lägg ut en cirkel av picklad kålrabbi och dekorera ena sidan med strandkrassling.
  • Lägg det rökta ostronen på andra sidan av kålrabbin.
  • Blanda Kronärtskocka, blåmusslor, kålrabbi, salicorn och gräslök med lite vitlöksolja och salt och peppar. Lägg det i botten av en tallrik.
  • Täck hacket med sabayonnen.
  • Avsluta med att lyfta hela disken av picklad kålrabbi, ostron och blomma och lägg den försiktigt i mitten av skummet.


Du behöver

1,2 hgChampagnevinäger*
1 hgSocker*
3 stGul chili*
3 hgVatten*
Salt*
5 hgKålrabbi
50 gKalamansivinäger
10 gSurkålslag*
2 gKorianderfrön*
8 gFänkålsfrön*
1 gSichuanpeppar*
3 gSvartpeppar*
2 gDillfrön*
2,1 hgMatlagningsvin vitt BIB
1 stBlekselleri *
2 stGul Lök Medel Klass 1 Sverige
1 stMorot Tvättad Klass 1 Sverige
2 stVitlök
2 gTimjan*
2 gKoriander*
1 stPersilja*
1 stApelsin zest *
20 gCitronzest
100 stTång*
30 gOlivolja Extra Virgin PET
2 stKronärtskocka
1 stCitron (att lägga i kronärtskockorna)*
1 gBlåmusslor
1 stSelleristjälk*
1 stTimjanstjälk*
Ostron Marennes Storlek 3 (66-85g) Frankrike

Sabayonne

Blåmusselfond*
Katsubushivinäger*
Champagnevinäger*
Honung*
Salt*
16 gÄggula Bag in Box

Libbsticka och buskkrasseolja

1 hgBuskrasse*
1 hgLibbsticka ask
2 hgRapsolja

Energifördelning

17.6%76.8%5.7%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi3246.79 kJ
Energi784.15 kcal
Fett76.38 g
varav
- mättat fett10.41 g
- enkelomättat fett31 g
- fleromättat fett15.04 g
Kolhydrat5.63 g
varav
- sockerarter2.88 g
- stärkelse0 g
Protein17.46 g
Salt0.22 g
Fiber2.03 g