- Hem
- Recept & kalkyl
- Grillat ostron med sabayonne på libbsticka och vattenkrasse
Åtgärder
Grillat ostron med sabayonne på libbsticka och vattenkrasse
Receptkategori: À la CarteServeras med kålrabbi, kronärtskocka, blåmusslor och jalapeño. Recept signerat Michael Andersson
●●●●●
(0 röster)
(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Gör så här
Picklad Kålrabbi
- Koka upp 200g vatten, socker, gul chili och 100 g champagnevinäger.
- Kyl ner lagen och tillsätt sedan kalamansivinägern.
- Skiva 1 st kålrabbi på skärmaskin och stansa ut den med en krusad stansring. Vakuumförpacka kålrabbin med lagen och låt den dra i ca 3 dagar.
Mjölksyrad kålrabbi
- Blanda 100g kålrabbi, 2g salt utan jod och 10 g surkålslag väl och vacuum förpacka allting på 70%. Låt ligga ute och fermentera i ca 3 veckor.
Barigoulekokt kronärtskocka
- Hetta upp oljan i en vid kastrull. Tillsätt alla torra kryddor låt dom rostas försiktigt i ca 2–3 min.
- Tillsätt mire poix samt citruszest och låt den svettas. Tillsätt 20g vinäger och låt den reducera bort nästan helt, tillsätt då 60g vin.
- Reducera vinet 2/3 delar och gå i med vattnet. Låt allting koka ihop under några minuter (Ca 10min).
- Dra av kastrullen från värmen och tillsätt dom färska kryddorna och kombu. Salta upp buljongen och låt allting dra i 15 minuter.
- Sila genom en chinoise. Koka upp buljongen igen och låt 9st tornerade kronärtskockor sjuda försiktigt tills dom är helt genomkokta.
- Kyl ner dom i buljongen och låt dom stå i ungefär 4-5 dagar.
Blåmusslor
- Svetta lök, vitlök, timjan och selleri i lite olja i en kastrull. När grönsakerna är mjuka häll då i musslorna och 150g vin och 150g vatten.
- Sätt ett lock på. Låt musslorna koka tills dom öppnas sig. Kyl då ner dom i lagen.
- Sila av vätskan och reducera till hälften. Plocka musslorna.
Sabayonne
- Lägg allting utom oljan i en behållare och mixa med mixerstav.
- Vispa sen vätskan i en kastrull på medium värme tills du får ett tjocks tight skum med små bubblor.
- Gå då i med oljan lite i taget tills det smakar libbsticka.
- Lägg sabayonnen i en sifon och lägg i 2 patroner.
Libbsticka och buskkrasseolja
- Värm upp oljan till 70 grader. Mixa allt i ca 5–6 min och sila sen genom en silduk.
Servering
- Öppna ostronen och rök dom lätt i sitt skal över en grill med enris.
- Lägg ut en cirkel av picklad kålrabbi och dekorera ena sidan med strandkrassling.
- Lägg det rökta ostronen på andra sidan av kålrabbin.
- Blanda Kronärtskocka, blåmusslor, kålrabbi, salicorn och gräslök med lite vitlöksolja och salt och peppar. Lägg det i botten av en tallrik.
- Täck hacket med sabayonnen.
- Avsluta med att lyfta hela disken av picklad kålrabbi, ostron och blomma och lägg den försiktigt i mitten av skummet.
Du behöver
1,2 hg | Champagnevinäger* |
1 hg | Socker* |
3 st | Gul chili* |
3 hg | Vatten* |
Salt* | |
5 hg | Kålrabbi |
50 g | Kalamansivinäger |
10 g | Surkålslag* |
2 g | Korianderfrön* |
8 g | Fänkålsfrön* |
1 g | Sichuanpeppar* |
3 g | Svartpeppar* |
2 g | Dillfrön* |
2,1 hg | Matlagningsvin vitt BIB |
1 st | Blekselleri * |
2 st | Gul Lök Medel Klass 1 Sverige |
1 st | Morot Tvättad Klass 1 Sverige |
2 st | Vitlök |
2 g | Timjan* |
2 g | Koriander* |
1 st | Persilja* |
1 st | Apelsin zest * |
20 g | Citronzest |
100 st | Tång* |
30 g | Olivolja Extra Virgin PET |
2 st | Kronärtskocka |
1 st | Citron (att lägga i kronärtskockorna)* |
1 g | Blåmusslor |
1 st | Selleristjälk* |
1 st | Timjanstjälk* |
Ostron Marennes Storlek 3 (66-85g) Frankrike | |
Sabayonne | |
---|---|
Blåmusselfond* | |
Katsubushivinäger* | |
Champagnevinäger* | |
Honung* | |
Salt* | |
16 g | Äggula Bag in Box |
Libbsticka och buskkrasseolja | |
1 hg | Buskrasse* |
1 hg | Libbsticka ask |
2 hg | Rapsolja |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 3246.79 kJ |
Energi | 784.15 kcal |
Fett | 76.38 g |
varav | |
- mättat fett | 10.41 g |
- enkelomättat fett | 31 g |
- fleromättat fett | 15.04 g |
Kolhydrat | 5.63 g |
varav | |
- sockerarter | 2.88 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 17.46 g |
Salt | 0.22 g |
Fiber | 2.03 g |
kr