- Hem
- Recept & kalkyl
- Italiensk maräng på överbliven äggvita med lemoncurd, rostad havre och kompott på blåbär
Åtgärder
Italiensk maräng på överbliven äggvita med lemoncurd, rostad havre och kompott på blåbär
Receptkategori: À la CarteLåt din överblivna äggvita bli en härlig dessert! Varva blåbärskompott, lemon curd och rostat havre i glas och toppa med maräng och ätbara blommor.
●●●●●
(0 röster)
(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Gör så här
- Koka upp 20 g socker med vattnet. När sockret är 112° så vispa upp resterande socker med äggvitan.
- När sockret är 124° vispa ner det försiktigt i äggvitan på medelhastighet. Öka sedan farten i ett par minuter. Sänk sedan farten något och vispa tills marängen är kall.
- Förvara i kylen
Rostat havre
- Sätt ugnen på 170°, lägg havregrynen på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills de fått en mörkare ton. Ta ut och låt svalna
- Mixa havregrynen i kannmixer till fint mjöl.
- Vispa upp smöret med socker och olja, häll i hjorthornsalt och havremjölet, sprid ut smulorna på bakplåtspapper på ett bleck.
- Baka i ugn ca 15 min. ta ut och låt svalna
Blåbärskompott
- Koka upp sockret med hälften av blåbär, låt koka 1 min.
- Pressa saften från citronen i en skål, rör ned potatismjölet.
- Rör ner blandningen i en kastrull och koka upp.
- Tag kastrullen från värmen, rör ned resterande blåbär, blanda häll i en bunke och kyl.
Lemon curd
- Rör ihop äggulor, ägg, citronjuice och socker med en visp för hand i en skål.
- Sätt skålen i en kastrull med sjudande vatten och rör tills curden/krämen tjocknat.
- Skär smöret i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält.
- Sila genom en sil för att få bort evt koagulerat ägg.
- Låt svalna. Förvara i kylskåp.
Du behöver
2,2 hg | Strösocker* |
70 st | Vatten* |
1 hg | Äggvita* |
3 dl | Havregryn EKO |
50 g | Smör* |
2 msk | Rapsolja* |
1,5 krm | Hjorthornsalt * |
Blåbärskompott | |
---|---|
1 cl | Potatismjöl* |
0,5 st | Citron Primofiori/Vernas Klass 1 |
2,5 hg | Blåbär |
3,3 msk | Strösocker* |
Lemon curd | |
1 hg | Smör* |
2 st | Citron Primofiori/Vernas Klass 1 |
1 st | Ägg M Frigående, Tvättade* |
2 st | Äggulor* |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 1421.27 kJ |
Energi | 338.98 kcal |
Fett | 5.93 g |
varav | |
- mättat fett | 0.87 g |
- enkelomättat fett | 0.03 g |
- fleromättat fett | 0.12 g |
Kolhydrat | 53.92 g |
varav | |
- sockerarter | 9.34 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 10.25 g |
Salt | 0 g |
Fiber | 14.5 g |
kr