Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Åtgärder

Köttbullar i lingongräddsås [HK Scan]

Receptkategori: À la Carte
En klassiker som serveras med potatis/palsternacksmos, brynt salviasmör och ugnsrostade brysselkål

(0 röster)
Köttbullar i lingongräddsås [HK Scan]

Gör så här

  1. Skala potatis och palsternackor och koka mjuka i saltat vatten. Häll av kokvattnet och tillsätt 5 dl mjölk och 50 g smör. Mixa till ett slätt och luftigt mos och smaka av med salt och peppar.
  2. Blanda lingonen med socker i en skål (gör gärna lite extra till serveringen).
  3. Smält 25g smör i en tjockbottnad kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt 2,5 dl mjölk, 2,5 dl grädde och 0,5 dl fond.
  4. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ner lingonen sist.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. Dela brysselkålen på mitten och blanda med olja, vitlök o kryddor på en plåt. Rosta i ugnen tills de fått krisp och fin färg.
  6. Värm 300g smör långsamt i en kastrull tills det är uppe i ca 125 grader och är brynt. Tillsätt plockade salviablad och dra av från värmen. Tillsätt en nypa salt.
  7. Stek köttbullarna, lägg i såsen och servera med tillbehören.

 

Tips och Trix:

Överblivet mos blir lätt till ett läckert, energirikt gratinerat mos med ett lager färskost ovanpå, toppat med panko och kryddor för krispig textur.

Vill man göra något lyxigt kan kroketter med västerbottenost rekommenderas, eller så knäcks bara några ägg ner i moset och steks till plättar – servera med lite bacon och kanske en klick crèmefraiche!

Energifördelning

17.4%43.5%39.1%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi622.97 kJ
Energi151.41 kcal
Fett10.4 g
varav
- mättat fett6.05 g
- enkelomättat fett0.01 g
- fleromättat fett0.06 g
Kolhydrat9.34 g
varav
- sockerarter2.73 g
- stärkelse0 g
Protein4.15 g
Salt0.52 g
Kalcium16.17 mg
Fiber1.95 g
Riboflavin0.02 mg
Vitamin B120.05 µg
Vitamin D0.13 µg