- Hem
- Recept & kalkyl
- Palt med smak av Norrland
Åtgärder
Palt med smak av Norrland
Receptkategori: VilträtterEn variant på palt med smaker av vilt och skog.
●●●●●
(0 röster)
(0 röster)
Gör så här
Blanda socker, salt och peppar till den gravade hjorten. Lägg i en påse tillsammans med köttet. Låt ligga svalt i minst 48 timmar. Detta kan med fördel göras innan och då förvara hjorten i frysen tills servering.
Skala och riv potatisen och krama ur vätskan. Arbeta samman med salt, kornmjöl och vetemjöl till en lös deg. Forma degen till små bollar. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med tärnat gravad hjort. Stäng därefter bollen igen.
Låt sjuda i saltat vatten ca 45 minuter, tills bollen flyter upp.
Koka upp lagen till hjortronen och låt svalna. Lägg hjortronen i en burk och häll över lagen. Förvara sedan i kylen.
Servera palten med skirat smör, picklade hjortron och ett stort glas mjölk.
Du behöver
Hjort* | |
Salt* | |
Socker* | |
Peppar* | |
2,5 kg | Potatis Medel Skalad 39-46mm |
Fint salt med jod* | |
2 liter | Vetemjöl SE |
5 hg | Kornmjöl |
10 liter | Kokande vatten* |
Salt* | |
2 hg | Hjortron* |
1 hg | Ättika 12% |
2 hg | Strösocker |
3 dl | Vatten* |
Smör Normalsaltat 82% |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 978.65 kJ |
Energi | 232.69 kcal |
Fett | 1.2 g |
varav | |
- mättat fett | 0.07 g |
- enkelomättat fett | 0 g |
- fleromättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 47.66 g |
varav | |
- sockerarter | 3.36 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 6.24 g |
Salt | 0 g |
Järn | 0.26 mg |
Fiber | 3.22 g |
Magnesium | 6.58 mg |
Niacin | 0.58 mg |
Fosfor | 18.27 mg |
Tiamin | 0.02 mg |
Vitamin B6 | 0.02 mg |
Zink | 0.18 mg |
kr