Allt det goda från hav och sjö
Hos Färskvaruhallen Menigo hittar du ett brett sortiment av fisk och skaldjur till din restaurang. Från lokala såväl som globala producenter som delar din passion för råvan och det kreativa mathantverket.
Med rätt råvaror från hav och sjöar kan ditt kreativa hantverk nå nya höjder och vi vill hjälpa dig på vägen. Våra goda relationer gör det möjligt. De är livsviktiga när fångsten är färsk, fryst eller konserverad. När våra noga utvalda fiskare och leverantörer burat höstens första hummer, fått säsongens första skrei eller plockat pinfärska Fine de Claire. Men också när vannameiräkorna lagts på is, sillen lagts in eller spättafiléerna friterats.
Vårt stora nätverk av proffs och den djupa kunskap vi delar gör att vi kan leverera kvalitet till dig varje gång, på kortast möjliga tid. Det är också denna tillit som gör oss trygga i att det vi levererar från fjordar, sjöar och floder fångats och skördats med metoder som följer reglerna, så att vi alla kan njuta av det goda från hav och sjö även i framtiden.
Egen förädling av fisk och skaldjur
Vid sandbotten i Bohuslän, i Vänerns djup och älvmynningar i Kalix – på Färskvaruhallen Menigo brinner vi för att hitta fisk och skaldjur som hjälper din restaurang växa. Och för att du ska få tid till att förfina ditt hantverk erbjuder vi förädlade produkter som levereras direkt till ditt kök.
Regnbåge från Jämtland, norsk sej eller havsabborre, allt filéas och förbereds av experter på vår produktionsenhet i Årsta. Men också allt från löjrom och musslor, till ostron från Marennes, får du med kortast möjliga ledtid mellan hav och restaurang. Du får högre lönsamhet och slipper onödigt svinn i köket.
En godare affär, helt enkelt.
INTRESSERAD? RING EN AV VÅRA SPECIALISTER REDAN IDAG
Rätt råvaror i säsong! Specialisterna tipsar
Utforska Färskvaruhallens breda sortiment av fisk och skaldjur
Du får tillgång till ett dedikerat specialistteam
Som kund hos Färskvaruhallen Menigo får du en kreativ partner i köket.
Hos oss möter du specialister med lång erfarenhet från branschen och som alla brinner för det kreativa mathanverket och råvarorna. De finns där för att ge dig tips och inspiration kring vårt sortiment likväl som att ge råd om menyplanering och köksekonomi. Närhelst du behöver.
Hur kontakten sker bestämmer du. Fysiska möten, telefonrådgivning eller genom våra digitala kanaler. Vad passar dig bäst?
Inspiration från Färskvaruhallen Menigo
Ekofisk - med kärlek till havet
En viktig del av framtidens mat finns i våra hav och sjöar. Men för att vi ska nå hållbarhet krävs en varsam förvaltning, ett tydligt regelverk och ett ansvarsfullt fiske. Hör Maria Carlsson på Ekofisk om deras tankar kring fiskerinäringen och framtiden.
Nudging – en knuff i rätt riktning
Viljan av att leva hållbart är större än någonsin. Men ofta finns det ett gap mellan intentionen och hur man faktiskt beter sig. Beteendeexperten Niklas Laninge tipsar om hur man hjälper restauranggästerna mot hållbara val.
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Som Sveriges enda disputerande kock inom måltidskunskap tar Johan Swahn ett nytt grepp om smakupplevelsen. Orden i menyn, kockens närvaro och bilderna på Instagram är bara några exempel på faktorer som har stor effekt på gästernas upplevelse.
Lisa Lemke "Så skapar du hållbara smakupplevelser"
Att hållbarhetsarbete och lönsamhet kan gå hand i hand är Lisa Lemke och hennes restauranger i Hallandsidyllen Skrea Backe strålande bevis på.
Viljan att samarbeta är nyckeln till framgång
Katja Seerup Clausen, festivalchef för Danmarks största matevenemang Copenhagen Cooking. Om vikten av samarbete, styrkan i mat och vad vi kan lära av Köpenhamns krogscen.
Inspireras av K-märkts 4 hållbara metoder
Hur kan man minska matsvinnet samtidigt som man säkerställer en hållbar – och gynnsam – restaurangdrift? På K-märkt har Hanna hittat sitt vinnande koncept med fyra tydliga metoder.
Upptäck Färskvaruhallen Menigo
Färskvaruhallen Menigo erbjuder ett helhetssortiment av färskvaror till restauranger, storkök, hotell, barer och caféer. Frukt, grönsaker, kött, chark, fisk, skaldjur och deli. Ett brett utbud, spetsat med utvalda lokala produkter.
GODA RÅD FRÅN SPECIALISTEN
Ken Mannerström, färskvaruspecialist inom fisk & skaldjur
Bakgrund: Uppvuxen i en restaurangfamilj sedan flera generationer tillbaka så intresset för restaurang och matlagning började tidigt. Efter 17 år i köket togs beslutet att hänga upp förklädet och börja arbeta på Ekofisk, Menigos specialistbolag inom fisk och skaldjur*.
Vad är viktigast att tänka på i valet av fisk och skaldjur till vintermenyn?
– Jobba med det som finns i säsong och våga variera. Finns mycket gott att välja på. Istället för torsk kan man jobba med fjällbrosme, långa, lubb eller gös.
Finns det några produkter som trendar under vinternsäsongen 2024/2025?
– När skreisäsongen sätter igång i januari så blir det historiskt sett alltid en stor efterfrågan på den. Även gösen är fortsatt populär, likaså vår röding. Sen har odlad hiramasa från Danmark blivit mer populärt samt hamachi från Japan.
Tips på användningsområden?
– Skreitorsken är fin att steka eller ånga, servera gärna med en sandefjordsås matad med regnbågsrom, dill och citron. Hamachi och hiramasa är båda kanon att servera råa, till exempel sushi penslad med lite god soja. Hiramasan har en lite mildare smak och funkar med citron.
Vilka är dina bästa kökshacks när det kommer till fisk och skaldjur?
– Jobba enkelt och komplicera det inte med för många moment eller ingredienser. Lyft fram råvaran.
* Färsk fisk och skaldjur säljs direkt av Menigos specialistbolag Ekofisk, eller via Menigo för samleverans.