Allt det goda från hav och sjö
Hos Färskvaruhallen Menigo hittar du ett brett sortiment av fisk och skaldjur till din restaurang. Från lokala såväl som globala producenter som delar din passion för råvan och det kreativa mathantverket.
Med rätt råvaror från hav och sjöar kan ditt kreativa hantverk nå nya höjder och vi vill hjälpa dig på vägen. Våra goda relationer gör det möjligt. De är livsviktiga när fångsten är färsk, fryst eller konserverad. När våra noga utvalda fiskare och leverantörer burat höstens första hummer, fått säsongens första skrei eller plockat pinfärska Fine de Claire. Men också när vannameiräkorna lagts på is, sillen lagts in eller spättafiléerna friterats.
Vårt stora nätverk av proffs och den djupa kunskap vi delar gör att vi kan leverera kvalitet till dig varje gång, på kortast möjliga tid. Det är också denna tillit som gör oss trygga i att det vi levererar från fjordar, sjöar och floder fångats och skördats med metoder som följer reglerna, så att vi alla kan njuta av det goda från hav och sjö även i framtiden.
Egen förädling av fisk och skaldjur
Vid sandbotten i Bohuslän, i Vänerns djup och älvmynningar i Kalix – på Färskvaruhallen Menigo brinner vi för att hitta fisk och skaldjur som hjälper din restaurang växa. Och för att du ska få tid till att förfina ditt hantverk erbjuder vi förädlade produkter som levereras direkt till ditt kök.
Regnbåge från Jämtland, norsk sej eller havsabborre, allt filéas och förbereds av experter på vår produktionsenhet i Årsta. Men också allt från löjrom och musslor, till ostron från Marennes, får du med kortast möjliga ledtid mellan hav och restaurang. Du får högre lönsamhet och slipper onödigt svinn i köket.
En godare affär, helt enkelt.
INTRESSERAD? RING EN AV VÅRA SPECIALISTER REDAN IDAG
Rätt råvaror i säsong! Specialisterna tipsar
Utforska Färskvaruhallens breda sortiment av fisk och skaldjur
Du får tillgång till ett dedikerat specialistteam
Som kund hos Färskvaruhallen Menigo får du en kreativ partner i köket.
Hos oss möter du specialister med lång erfarenhet från branschen och som alla brinner för det kreativa mathanverket och råvarorna. De finns där för att ge dig tips och inspiration kring vårt sortiment likväl som att ge råd om menyplanering och köksekonomi. Närhelst du behöver.
Hur kontakten sker bestämmer du. Fysiska möten, telefonrådgivning eller genom våra digitala kanaler. Vad passar dig bäst?
Inspiration från Färskvaruhallen Menigo
Ekofisk - med kärlek till havet
En viktig del av framtidens mat finns i våra hav och sjöar. Men för att vi ska nå hållbarhet krävs en varsam förvaltning, ett tydligt regelverk och ett ansvarsfullt fiske. Hör Maria Carlsson på Ekofisk om deras tankar kring fiskerinäringen och framtiden.
Nudging – en knuff i rätt riktning
Viljan av att leva hållbart är större än någonsin. Men ofta finns det ett gap mellan intentionen och hur man faktiskt beter sig. Beteendeexperten Niklas Laninge tipsar om hur man hjälper restauranggästerna mot hållbara val.
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Som Sveriges enda disputerande kock inom måltidskunskap tar Johan Swahn ett nytt grepp om smakupplevelsen. Orden i menyn, kockens närvaro och bilderna på Instagram är bara några exempel på faktorer som har stor effekt på gästernas upplevelse.
Lisa Lemke "Så skapar du hållbara smakupplevelser"
Att hållbarhetsarbete och lönsamhet kan gå hand i hand är Lisa Lemke och hennes restauranger i Hallandsidyllen Skrea Backe strålande bevis på.
Viljan att samarbeta är nyckeln till framgång
Katja Seerup Clausen, festivalchef för Danmarks största matevenemang Copenhagen Cooking. Om vikten av samarbete, styrkan i mat och vad vi kan lära av Köpenhamns krogscen.
Inspireras av K-märkts 4 hållbara metoder
Hur kan man minska matsvinnet samtidigt som man säkerställer en hållbar – och gynnsam – restaurangdrift? På K-märkt har Hanna hittat sitt vinnande koncept med fyra tydliga metoder.
Upptäck Färskvaruhallen Menigo
Färskvaruhallen Menigo erbjuder ett helhetssortiment av färskvaror till restauranger, storkök, hotell, barer och caféer. Frukt, grönsaker, kött, chark, fisk, skaldjur och deli. Ett brett utbud, spetsat med utvalda lokala produkter.
GODA RÅD FRÅN SPECIALISTEN
Ken Mannerström, färskvaruspecialist inom fisk & skaldjur
Bakgrund: Uppvuxen i en restaurangfamilj sedan flera generationer tillbaka så intresset för restaurang och matlagning började tidigt. Efter 17 år i köket togs beslutet att hänga upp förklädet och börja arbeta på Ekofisk, Menigos specialistbolag inom fisk och skaldjur*.
Vad är viktigast att tänka på i valet av fisk och skaldjur till höstmenyn?
– Jobba efter säsong så är både tillgång och kvalité bättre. Fråga gärna oss på Ekofisk så hjälper vi er att hitta rätt produkter och bolla idéer.
Finns det några produkter som trendar inför hösten 2024?
– Gös, ostron, torsk, abborre med flera. Även mindre ”känd” fisk efterfrågas mer och mer, dels utifrån ett miljötänk men även för att krögare vill hitta nya goda prisvärda produkter för att bredda menyerna med. Till exempel glasvar och fjällbrosme.
Tips på användningsområden?
– Ostron tycker jag är en väldigt trevlig produkt som du kan göra mycket med. Smaksätta såser, grilla, fritera eller såklart äta precis som de är. Jag reser ofta till Kina och där är det vanligt med grillade ostron toppade med vitlök, chili och tunna glasnudlar. Riktigt gott, så prova det! Gösen är toppen att göra en ”svensk” sashimi” på då den har ett fint, fast och milt kött som fångar upp andra smaker bra.
Vilka är dina bästa kökshacks när det kommer till fisk och skaldjur?
– Kanske inget ”hack” men våga trycka på med smakerna till exempel havskräftor som har en härlig sötma fungerar bra med lite hetare kryddor, örter och chilifrukter.
Kens topp 3 till höstmenyn
1. Ostron Marennes storlek 3 (Frankrike)
* Färsk fisk och skaldjur säljs direkt av Menigos specialistbolag Ekofisk, eller via Menigo för samleverans.