God mat som gör gott
Som stor aktör inom livsmedelsbranschen vet Orkla att det är viktigt att ta ansvar. Ta del av vad företaget gör rent konkret för att göra skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.
Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla och är alltid med på agendan oavsett vilka frågor det rör sig om. En tredjedel av svenska hushålls klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att ta vårt ansvar.
Vi på Orkla FoodSolutions har som målsättning att hjälpa dig som kock, menyplanerare, kostchef eller restaurangägare att uppnå dina mål inom hållbarhet och hälsa. Alla behöver hjälpas åt för att komma till rätta med hållbarhets- och hälsoutmaningarna och går från ord till handling. Bara genom samarbete kan vi äta planeten hel. Nedan är lite av det vi gör - vad gör du?
Inspirera till en hälsosam livsstil
Vi utvecklar koncept för våra olika kunder för att inspirera till en hälsosam livsstil. Med konceptet Fast Fusion Climate Week för skolmåltider och med Gott & Grönt inspirerar vi till fler gröna och hållbara lunchalternativ i både offentliga och privata lunchrestauranger.
20% mindre socker och 15% mindre salt
Sedan 2015 har vi sänkt den totala sockervolymen med drygt 15% och saltvolymen med drygt 5%.Vi har exempelvis sänkt mängden socker i RisiFrutti Original och lanserat Felix osötad ketchup utan tillsatt socker och sötningsmedel och som ekologisk i Sentomat.
100% återvinningsbara förpackningar
Vi har som mål att 2025 ska 100% av våra förpackningar materialåtervinnas. Vi ska främja förpackningslösningar som kräver mindre material och strävar efter att använda så mycket återvunnet och biobaserat förpackningsmaterial som möjligt.
Halvera matavfall och annat avfall
Vi jobbar med att ständigt minska vårt matsvinn i vår produktion. Minskat avfall och matsvinn ger automatiskt en minskad miljöpåverkan. Vi innoverar produkter för minskat matsvinn. Felix Bostongurka är en sann matsvinnsprodukt då vi kan använda all gurka vi köper in. Vi har även stort fokus på ökade cirkulära flöden. Ex blir rapsolja och potatisskal biobränsle, deg från pizzabakningen och äppelskruttar från kokning av äppelmos blir foder till de lokala böndernas djur.