Hon beskriver sin stil som enkel och tidlös. Detaljer får gärna stå i fokus och element som blommor och blad är återkommande inslag i hennes uppläggningar och formar. Enligt Sara Gibrand är just naturliga material och lokalt hantverk en trend som bara fortsätter att växa.
– Det har blivit allt vanligare att krögare tar fram egen keramik för att förstärka den närproducerade känslan. Det är viktigt att hitta ett samspel mellan ett vackert fat, nyskördade grönsaker och en härlig färgklick som harmoniserar med dukning - eller sticker ut.
När Sara komponerar en maträtt ser hon ofta tallriken som ett konstverk. Här är det viktigt att tänka till med kompositionen kring mängden av mat samt att lägga lite extra tid på detaljerna. Mat och tallrik ska alltid gå hand i hand och konsten att förstärka en råvara med hjälp av presentationen är en balans. Det är även viktigt att framhäva råvarans ursprung och förstärka själva hantverket.
– Ofta finns det en huvudpjäs i rätten som man vill förstärka. Tillbehören på tallriken behöver bara pimpas för att lyfta själva huvudprodukten. Just nu är organiska former, naturliga material och ”inte så perfekt” väldigt trendigt. Även porslin och keramik av olika slag är populärt. Generellt kan man väl säga att en handpåläggning av människa och natur är bra för att stärka en hållbar inriktning på restaurangen.
1) Jobba med kompositionen Ofta finns det ett huvudnummer som man vill ska äga tallriken, därför behöver inte tillbehören ta för sig lika mycket. Tänk till innan med komposition kring mängden av mat och lägg extra tid på detaljerna. 2) Välj rätt porslin Vid valet av porslin får man titta på känsla och funktion. Vill man till exempel ha en stilren och lyxig känsla eller vill man ha en organiskt levande känsla? Ögat gillar mjuka och runda former som en tallrik har, men det får gärna kombineras med kontrasten av något helt annat både när det kommer till färg och textur. 3) Lek med olika höjder Du kan med fördel leka med olika höjder för att skapa dynamik och göra inredningen mer levande, utan att det skymmer sikten. En låg bukett kan kompletteras med ett högt sterainljus. Samma sak med valet av material, kanske välja bort en heltäckande duk för att lyfta bordet som kan vara fullt av karaktär. 4) Släpp in naturen Eftersom naturen per automatik får oss att må bra så är det väldigt tillfredsställande att plocka in vackra ätbara blommor, örter eller andra levande färger som får maten att poppa.
Yrke: Arkitekt och designer. Jobbar bland annat med arkitektur, produkt- och möbeldesign, matformar och showfat till kockar, grafisk design och styling.
Tidigare meriter: År 2022 och 2023 designade Sara showfat för Jimmi Eriksson i Bocuse d'Or. Här skapade hon ett spektakulärt silverfat som prisades till bästa fatpresentation.
Aktuell med: Sara kommer nu återigen att skapa design till Sveriges bidrag i Bocuse d’Or, tillsammans med finalisten Gustav Leonhardt.