Silverlök
Ursprung: Härstammar från Europa, särskilt från Frankrike.
Kännetecken: Har ett tunt vitt skal med ett silverfärgat inre. Formen är oftast rund eller oval.
Smak: Något mildare i smak än gul lök vilket gör den populär att äta rå. Lökens sötma framhävs vid tillagning.
Användningsområde: Perfekt att baka eller grilla hel på hög temperatur. Skala därefter bort det yttre skalet och njut av lökens söta och mjuka inre.
Ramslök
Ursprung: Ramslök är från början en vildväxande lök som härstammar från Europa och delar av Asien. Nu odlas den även på sina håll.
Kännetecken: Långa, smala och spetsiga gröna blad som liknar liljekonvalj. Känns lätt igen på den distinkta doften som påminner om vitlök och persilja.
Smak: Starkt vitlöksliknande men mildare och friskare än vanlig vitlök. Vid tillagning rundas den skarpa smaken av något.
Användningsområde: Används färsk i både kött, fisk och vegetariska rätter. Mixa med olja, eller gör pesto av bladen. Förläng säsongen av ramslök genom att ta tillvara på råvaran och konservera den. Gör t ex ramslöksolja, pesto, lägg in i kaprislag eller torka.
Roscofflök
Ursprung: Roscoff-löken kommer från den lilla staden Roscoff i Bretagne, norra Frankrike. Den är en av de mest kända och prisbelönta löktyperna från regionen och har skyddad ursprungsbeteckning (AOP) sedan 2009.
Kännetecken: Ljusrosa till lila yttre, lätt att identifiera utifrån sin färg.
Smak: Söt och mild smak, mindre skarp än vanliga gula lökar. Liten sötma som blir mer framträdande när löken tillagas. Av många ansedd som den godaste av
alla lökar.
Användningsområde: Funkar både rå och tillagad, perfekt för sallader, picklad eller som smaksättare i dressing. Vanlig i franska maträtter, särskilt i Bretagne.
Purjolök
Ursprung: Härstammar från Europa och Västasien och har använts i matlagning i tusentals år.
Kännetecken: Lång och smal lök med vita stjälkar och breda platta gröna blad på toppen.
Smak: Söt smak, som framhävs genom tillagning.
Användningsområde: Vanlig i soppor och grytor. Bakas med fördel hel i hög värme, skala därefter bort de yttre skalen och avnjut lökens söta inkråm. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.
Tropealök
Ursprung: Löken har sitt ursprung från staden Tropea, som ligger i Kalabrien i södra Italien. Känd för sin geografiska och historiska koppling till regionen och har fått skyddad ursprungsbeteckning (IPG).
Kännetecken: Långsträckt, med ett rött skal. Köttet är vitt till rosa. Säljs oftast sammanflätade.
Smak: Mild lök med en lätt sötma som gör den mindre intensiv än vanlig röd lök.
Användningsområde: Utsökt som både rå och tillagad. Passar väl i inläggningar på grund av dess vackra färg. Vanlig i medelhavsmat och är populär att servera tillsammans med olivolja och vinäger i enkla rätter.
Långlök
Ursprung: Nykomling i vårt svenska kök men är vanlig och har en lång tradition i Östeuropa.
Kännetecken: En gul avlång lök som påminner om bananschalottenlöken i formen.
Smak: Påminner i smaken om vanlig gul lök fast med en mildare karaktär och en finare struktur.
Användningsområde: Dess avlånga form och struktur gör den väldigt enkel att hacka fint. Därför lämpar den sig väl i vinägretter eller i eleganta anrättningar där ett vackert hantverk är av stor vikt.