Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Guide: Lök - en smaksättare av rang

Länge leve måltiden | Avsnitt 19
Möt våren i Frankrike
En oumbärlig ingrediens i köket som ger både djup och karaktär. Ta del av färskvaruspecialist Henrik Jildenäs guide där han listar olika sorters lökar och deras unika egenskaper.

Silverlök.

Silverlök

Ursprung: Härstammar från Europa, särskilt från Frankrike.
Kännetecken: Har ett tunt vitt skal med ett silverfärgat inre. Formen är oftast rund eller oval.
Smak: Något mildare i smak än gul lök vilket gör den populär att äta rå. Lökens sötma framhävs vid tillagning.
Användningsområde: Perfekt att baka eller grilla hel på hög temperatur. Skala därefter bort det yttre skalet och njut av lökens söta och mjuka inre.

Ramslök.

Ramslök

Ursprung: Ramslök är från början en vildväxande lök som ­härstammar från Europa och delar av Asien. Nu odlas den även på sina håll.
Kännetecken: Långa, smala och spetsiga gröna blad som liknar lilje­konvalj. Känns lätt igen på den distinkta doften som påminner om vitlök och persilja.
Smak: Starkt vitlöksliknande men mildare och friskare än vanlig vitlök. Vid tillagning rundas den skarpa smaken av något.
Användningsområde: Används färsk i både kött, fisk och vegeta­riska rätter. Mixa med olja, eller gör pesto av bladen. Förläng säsongen av ramslök genom att ta tillvara på råvaran och konservera den. Gör t ex ramslöksolja, pesto, lägg in i kaprislag eller torka.

Roscofflök.

Roscofflök

Ursprung: Roscoff-löken kommer från den lilla staden Roscoff i Bretagne, norra Frankrike. Den är en av de mest kända och prisbelönta löktyperna från regionen och har skyddad ursprungsbeteckning (AOP) sedan 2009.
Kännetecken: Ljusrosa till lila yttre, lätt att identifiera utifrån sin färg.
Smak: Söt och mild smak, mindre skarp än vanliga gula lökar. Liten sötma som blir mer framträdande när löken tillagas. Av många ansedd som den godaste av
alla lökar.
Användningsområde: Funkar både rå och tillagad, perfekt för sallader, picklad eller som smaksättare i dressing. Vanlig i franska maträtter, särskilt i Bretagne.

Purjolök.

Purjolök

Ursprung: Härstammar från Europa och Västasien och har använts i matlagning i tusentals år.
Kännetecken: Lång och smal lök med vita stjälkar och breda platta gröna blad på toppen.
Smak: Söt smak, som framhävs genom tillagning.
Användningsområde: Vanlig i soppor och grytor. Bakas med fördel hel i hög värme, skala därefter bort de yttre skalen och avnjut lökens söta inkråm. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Tropealök.

Tropealök

Ursprung: Löken har sitt ursprung från staden Tropea, som ligger i Kalabrien i södra Italien. Känd för sin geografiska och historiska koppling till regionen och har fått skyddad ursprungsbeteckning (IPG).
Kännetecken: Långsträckt, med ett rött skal. Köttet är vitt till rosa. Säljs oftast sammanflätade.
Smak: Mild lök med en lätt sötma som gör den mindre intensiv än vanlig röd lök.
Användningsområde: Utsökt som både rå och tillagad. Passar väl i inläggningar på grund av dess vackra färg. Vanlig i medelhavsmat och är populär att servera tillsammans med olivolja och vinäger i enkla rätter.

Långlök

Ursprung: Nykomling i vårt ­svenska kök men är vanlig och har en lång tradition i Östeuropa.
Kännetecken: En gul avlång lök som påminner om bananschalottenlöken i formen.
Smak: Påminner i smaken om vanlig gul lök fast med en mildare karaktär och en finare struktur.
Användningsområde: Dess avlånga form och struktur gör den väldigt enkel att hacka fint. Därför lämpar den sig väl i vinägretter eller i eleganta anrättningar där ett vackert hantverk är av stor vikt.

Behöver du färska råd till din meny?

Tveka inte att kontakta Menigos färskvaruspecialister.
Klicka här!
Henrik Jildenäs, färskvaruspecialist Färskvaruhallen Menigo

Henrik Jildenäs, färskvaruspecialist hos Färskvaruhallen Menigo

Bakgrund: Med sitt genuina intresse kring mat och råvaror och sin breda arbetslivserfarenhet från både Michelin-och kvarterskrogar hjälper färskvaruspecialisten Henrik Jildenäs dig till att hitta rätt i Menigos sortiment. Tillsammans med sin kreativitet och kunskap kring ekonomi blir han ett utmärkt bollplank för din verksamhet.

Vill du ha mer vårinspiration till ditt kök?

Klicka här!