Grön Sparris
Snabbfakta: Växer i hela Sverige, men odlas främst i Skåne, Halland och Östergötland där klimatet är gynnsamt.
Användningsområden: Lämpar sig väl som tillbehör i varmrätter, gärna till lamm, fläsk eller kyckling. Passar utmärkt att komponera ihop rätter med dess säsongskamrat ramslöken.
Säsong: Skördas från slutet av april/början av maj till slutet på juni.
Förvaring: I kylskåp, gärna ståendes upp i lite vatten.
Tänk på det här: Till skillnad från den vita sparrisen så behöver man ej skala dessa, däremot behöver man ta bort den hårda änden innan tillagning.
Vit sparris
Snabbfakta: Till skillnad från sin kusin den gröna sparrisen så växer den vita under jorden, vilket hindrar den från att utveckla klorofyll som gör att den får sin karakteristiska vita färg.
Användningsområden: Antingen som tillbehör i en varmrätt, eller som en egen förrätt med den vita sparrisen i fokus. Passar väldigt bra till både vegetariska rätter och som tillbehör till olika animaliska proteiner.
Säsong: Från slutet av april-juni.
Förvaring: I kylskåp.
Tänk på det här: Skala bort det yttre träiga skalet. Därefter gillar jag att grava sparrisen i ca 1 timme, skölj sedan av den, torka torr och därefter är sparrisen otroligt god att steka eller grilla.
Ramslök
Snabbfakta: Ramslöken växer vilt i Sveriges lövskogar främst i fuktiga och kalkrika områden.
Användningsområden: Med dess smak av vitlök och gräslök lämpar sig ramslöken som tillbehör till nästan vad som helst. Kombinera med andra råvaror i säsong såsom, sparris, toppmurkla eller rädisa.
Säsong: Skördas från mars/april till juni.
Förvaring: I kylskåp.
Tänk på det här: Passa på att förlänga ramslökssäsongen när ramslöken är som bäst i både pris och tillgänglighet. Lägg antingen in ramslöksknopparna eller bären i en kaprislag eller gör en god och klorofyllstinn ramslöksolja som ni kan lägga in i frysen och plocka fram under hösten.
Rabarber
Snabbfakta: Flerårig växt som odlas över hela landet. Innehåller oxalsyra som ger rabarbern dess karaktäristiska syrliga smak.
Användningsområden: Använd främst till desserter såsom paj, sylt och saft. Passar även utmärkt till ostron eller olika fisk- och skaldjursrätter där man vill använda syran från rabarbern för att ge rätten ytterligare karaktär.
Säsong: Rabarber odlas i hela Sverige från april till juli.
Förvaring: Kan förvaras i kylskåp upp till två veckor eller frysas in för längre förvaring.
Tänk på det här: Ett tips är att när man vill koka in rabarber och behålla texturen kan man med fördel hälla en söt varm lag över rabarberna för att ge råvaran en skonsam tillagning. Låt rabarbern sedan ligga och dra i lagen och ni får en fantastiskt god produkt att använda till era desserter.
Färskpotatis
Snabbfakta: Söt och mild smak och kännetecknas av ett tunt skal som lätt kan gnuggas av.
Användningsområden: Används som tillbehör till vårens och försommarens måltider.
Säsong: Skördas vanligtvis från maj till augusti.
Förvaring: Mörkt och svalt.
Tänk på det här: Jag tycker om att koka potatisen i saltat vatten tillsammans med en halv vitlök och ett litet ark torkad kombu. Den kokningslagen kan sedan användas som bas för att göra utsökta smörsåser. Mixa ner smör och smaka av med en god vinäger, gärna schalottenlöksvinäger, så har du sommarens smörsås till den nyfångade fisken.