En fena på japanskt
Krögaren och sushikocken Joakim Lundblad sätter menyn och lagar japansk mat inspirerad av svenska råvaror. Dessutom guidar han oss mot det perfekta sushiriset.
Berätta lite om menyn
-Menyn är baserad på mina favoritsmaker och jag jobbar mycket med asiatiska grundsmaker som dashi, kombu, go shu jang och Lao gan ma (chrispy chili oil). Tanken är att man inte behöver laga allt från grunden för att få till alla råvaror utan man kan ta lite hjälp av det som finns färdigt så länge grundsmakerna finns där.
Vad är det som tilltalar dig med det japanska köket?
-I det japanska köket går man flera steg längre i sin exakthet och perfektion. En japan har alltid en baktanke med allt som serveras på en tallrik och i vilken ordning det ska serveras, det gillar jag.
Dina favoritråvaror inom asiatisk matlagning?
-Det är många men för att nämna några: Konbu, bonito flakes, sesamolja, go shu jangpasta, soya och bra kvalitet av tonfisk som är linfångad.
Hemligheten bakom det perfekta sushiriset?
-Först och främst så måste man ha ett ris som är av bra kvalité, sen ska riset sköljas noga utan att riskornen krossas. Det är viktigt är att risvattnet är klart och genomskinligt och att riset får svälla den tid det behöver, beroende på vilket ris man använder. Vid kokningen är det viktig att man har exakt så mycket vatten som man ska. Sist men inte minst så ska riset skall blandas med Sushi-Sû, en blandning av risvinäger socker/mirin, salt och eventuellt kombublad. Här ska varje enskilt riskorn få ett lager av Sushi-Sû över sig. Riset skall falla isär för att sedan klibba ihop som en enda stor lycklig familj och det ska vara så fluffigt det bara går.
Dags att laga Asiatiskt?
”Riset ska falla isär och sedan klibba ihop som en enda stor lycklig familj”
Joakim Lundblad
Bakgrund: Kock på Operakällaren, Lejontornet och Yasuragi. Kursledare i sushikurser på bland annat Restaurangakademien.
Böcker i urval: En smak av Japan och Sushi på svenska.
Visste du att? Joakim har rekord i Guiness Rekordbok för perfekt sushitillverkning.