Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

I köket med Årets Seniorkock

För tredje året i rad har Annika Ingelson Cales kammat hem det ärofyllda priset Årets Seniorkock. Hemligheten? Egna odlingar, fria menyer och en extra festlig fredagslunch.

-Det är naturligtvis väldigt ärofyllt och nu när vi har vunnit tre år i rad nu så känns det som vi blir ännu mer lyssnade på nu. Priset är väldigt viktigt för hela branschen och ger status till seniormaten, då många fortfarande lever i tron om att institutionsmat är halvfabrikat med pulversås. Ökad status attraherar i sin tur fler kockar och mer personal så att vi på sikt får ännu bättre mat på äldreboenden.

Vad är hemligheten bakom framgången?

- Vi är ett bra team som tycker att det vi gör är viktigt och roligt. Vår chef ger oss möjlighet att testa på nya saker, vi har till exempel en odling här på baksidan och våra kockar använder sina kreativa sinnen och jobbar med fria menyer. Vi försöker även fokusera på personalens styrkor, så om någon är jätteduktig på att baka, låt den personen baka och gå bananas i det.

Hur går det till när du sätter menyn?

-Vi har en central meny som är näringsberäknad men den använder vi bara som stolpe och anpassar i stället menyn efter vad vi får för grönsaker, vad det är för säsong och om vi får kött levererat från vårt naturbruksgymnasium här i Sala. Det är mycket husmanskost, vilket är viktigt, men om man säljer in lite modernare saker på rätt sätt så går det också hem. Vi serverar även mycket vegetariskt men skriver inte ut det på menyn utan kanske skriver ”exotisk gryta” istället, då är det fler som äter.

Hur ser en klassisk måltid ut hos er?

- De boende vill alltid ha varm kvällsmat, det måste vara sås till och det får inte vara torrt, hårt eller segt. Det får gärna vara mycket fett i och vi snålar inte med smör och grädde. Vi serverar dessert varje dag men försöker tänka på att aldrig ha några ”tomma mål” det vill säga att vi bakar bröd och fikabröd med proteiner i som bönor, sojabönor eller ägg.

Hur viktig är måltidsmiljön?
-Jätteviktig, hos oss är många dementa och då är det otroligt betydelsefullt att miljön är lugn och ostressad. Sen ska man inte lägga upp för mycket mat på tallriken, då kan det kännas övermäktigt. På fredagarna kör vi fredagslunch med tallriksservering och vin i glas och då märker man att de äter mer, de boende får känslan av att de går på restaurang.

Annika Ingelson Cales

Bakgrund: Jobbat på restauranger i Stockholm, haft egen verksamhet, jobbat med matTVproduktion och matjournalistik samt trädgårdsarbete.

 

3 tips till matglädje

  • Fokusera på personalens styrkor, så om någon är jätteduktig på att baka, låt den personen baka och gå bananas i det.
  • Lägga inte upp för mycket mat på tallriken, då kan det kännas övermäktigt och de boende äter sämre.
  • Om ordet vegetariskt har en negativ klang på boendet, välj istället andra benämningar på menyn som exempelvis ”exotisk gryta”.