Det är slutet av november, och trots att semesterfirarna för länge sedan lämnat Österlen är det intensiva dagar för Tobias Sonesson. När vi når honom på telefon har han precis avslutat ett möte om sitt senaste förvärv – Kronovalls Vinslott. Sveriges enda i sitt slag, som Tobias alldeles i dagarna tagit över driften av.
Samtidigt står julbordssäsongen för dörren på Röken by Sonesson, restaurangen som ligger vackert beläget vid Östersjöns strand. Det var här som Tobias redan som 16-åring gjorde sin första Menigo-beställning. Några år senare - som 21-åring - tog han över restaurangen och driver idag verksamheten året om.
Till skillnad från många krögarkollegorna på Österlen har Tobias gjort ett medvetet val att hålla sin sommarpärla öppen årets alla månader. Anledningen är enkel:
– Jag hade kunnat stänga sista september, men jag vill behålla min fantastiska personal. Rent ekonomiskt hade det varit bättre att bara köra sommartid, men jag gör det inte för pengarna.
För att säkra lönsamheten även under vinterhalvåret satsar Tobias på mer än bara lunch- och middagsservering. Catering och företagsevent är två exempel. Likaså temakvällar såsom Oktoberfest där mat och dryck kombineras med musikunderhållning.
För att kunna hålla verksamheten i gång året om krävs också ett stabilt samarbete med en flexibel och pålitlig leverantör.
Leveranser från Menigo anländer till Röken flera gånger i veckan. Tobias uppskattar att cirka 80 % av hans totala inköp, från färskvaror och kolonialvaror till drycker och utrustning, sker via Menigo. Det inkluderar även behoven för de restauranger han driver på Djupadal och Vik för Österlens golfklubbs räkning - och inom kort även Kronovalls Vinslott.
Här är den dagliga kontakten med Menigos innesäljare är en viktig del av samarbetet:
– Det är skönt att ha någon att bolla idéer med och som alltid hittar lösningar när det behövs. Menigos breda sortiment gör det enkelt för oss att utveckla våra menyer och testa nya koncept, säger Tobias.
Tobias framhåller att förtroende är en för honom avgörande ingrediens i relationen.
– Det har alltid funnits en ömsesidig tillit, oavsett vem jag jobbat med hos Menigo. Det är en trygghet att ha en partner som verkligen förstår våra behov.
När Tobias nu snart öppnar ett nytt kök på Kronovalls har till exempel Menigos representanter varit involverade och stöttat från start i planeringsarbetet – från val av råvaror till inköp av utrustning.
Med nya projekt på gång och mål att spräcka 100-miljonersgränsen i omsättning, ser Tobias fram emot att fortsätta sin resa tillsammans med Menigo.
– Jag gillar utmaningar, och vårt samarbetet gör det enklare att växa och ta nästa steg. Det känns som vi alltid är på samma våglängd, avslutar han.
Gör: Driver Röken by Sonesson och golfrestaurangerna i Djupadal och Vik för Österlen golfklubbs räkning. Har även tagit över driften av Sveriges enda vinslott, Kronovall, och öppnar nytt kök där i januari 2025.
Kockbakgrund: Har jobbat i restaurangvärlden sedan 13-årsålder. Tog över Röken by Sonesson som 21-åring. Har därtill bland annat drivit flera hamburgerrestauranger.
Drivkraft: ”Idag är det främst att se människor växa. Många börjar här som 15-åringar och jobbar framtill de är runt 20, och det är så kul att se deras utveckling. Det är faktiskt roligare än att laga mat.”
Menigokund: I 17 år.
Köper från Menigo: Färskvaror, basvaror, dryck och utrustning.
Kort om: Restaurang i Simrishamn, beläget 10 meter från Östersjön med utsikt längs kusten mot Stenshuvud.
På menyn: Fisk; stekt sill, lax, torsk, simrishamnsburgare och grillat.
Paradrätt på menyn: Knaperstekt sill.
Serverar: Lunch mån-sön, och middag mån-tis samt fre-lör.
Antal sittplatser: 70 platser inne samt 70 platser ute under sommarsäsong.
Övrigt: Anordnar temakvällar och vin- och matprovningar. Erbjuder även catering.