Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Köttbullens dag

Fira köttbullens dag den 23 augusti med ekologiska köttbullar!

Tillsammans med vår leverantör Scan Sverige AB har vi tagit fram ett sortiment med ekologiska köttbullar och ekologiska tillbehör samt smarriga recept. När du väljer att köpa en ekologisk produkt så bidrar du till flera bra saker för vår miljö och för våra djur. Några exempel är odlingar utan några naturfrämmande bekämpningsmedel och djur som får gå ute och böka och beta extra mycket. 

Ekologiska köttbullar

Vegetariska bollar

Vår leverantör Scan Sverige AB är stolta över att kunna erbjuda ekologiska produkter. De samarbetar idag med drygt 600 gårdar som driver ekologiskt eller KRAV-märkt jordbruk. Här delar de med sig av sina bästa köttbullsrecept:

Ekologiska köttbullar med krämig sötpotatissoppa och krispiga tillbehör
För 10 personer

Ingredienser
1,6 kg sötpotatis
2 stor gul lök
1 vitlök (liten)
0,5 dl olja
salt
1,3 l matlagningsgrädde
1,7 l vatten
2,5 grönsaksbuljongtärning
Några kvistar timjan
Ev. lite chiliflakes
2 tsk salt
1,5 kg Scan ekologiska köttbullar
2 msk smör
2 tsk rökt paprika
2,5 dl crème fraiche
Tunnbröd
Rotfruktschips
Gör så här
1. Sätt ugnen på 210 grader.
2. Lägg sötpotatis och lök på en plåt ihop med vitlök. Ringla över lite olja och salta.
3. Rosta i ugnen i ca 20 min tills allt är helt mjukt. Ta ut och låt svalna.
4. Ta bort skalen från den rostade potatisen och löken och lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
5. Slå på matlagningsgrädde, vatten och buljongtärning. Mixa slätt med en stavmixer.
6. Lägg i timjan. Koka upp och sjud på svag värme ca 10-15 min och smaka av med salt och chili om så önskas.
7. Stek köttbullarna till fin färg i smör och paprikapulver.
8. Lägg upp soppan i skålar och låt gästerna toppa med köttbullar, crème fraiche och chips och doppa bitar av tunnbrödet i.

Ekologisk lingonsylt

Köttbullar i lingongräddsås med potatis/palsternacksmos, brynt salviasmör och ugnsrostade brysselkål

Ingredienser
1 kg mjölig potatis
1 kg palsternacka
5 dl mjölk
50 g smör
2 tsk salt
Peppar
200 g lingon
3 msk socker
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 msk vetemjöl
25 g smör
0,5 dl kalvfond
Salt och peppar
1 kg putsad brysselkål
2 msk olja
1 vitlöksklyfta – riven
Salt peppar
300 g smör
1 knippe salvia
Salt
10 portioner Scans Eko köttbullar
Lite extra lingon till servering

Gör så här:
Skala potatis och palsternackor och koka mjuka i saltat vatten. Häll av kokvattnet och tillsätt mjölk och smör. Mixa till ett slätt och luftigt mos och smaka av med salt och peppar.

Blanda lingonen med socker i en skål (gör gärna lite extra till serveringen). Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk, grädde och fond. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ner lingonen sist.

Sätt ugnen på 220 grader. Dela brysselkålen på mitten och blanda med olja, vitlök o kryddor på en plåt. Rosta i ugnen tills de fått krisp och fin färg.

Värm smöret långsamt i en kastrull tills det är uppe i ca 125 grader och är brynt. Tillsätt plockade salviablad och dra av från värmen. Tillsätt en nypa salt.

Stek köttbullarna, lägg i såsen och servera med tillbehören.

Tips och Trix:
Överblivet mos blir lätt till ett läckert, energirikt gratinerat mos med ett lager färskost ovanpå, toppat med panko och kryddor för krispig textur.
Vill man göra något lyxigt kan kroketter med västerbottenost rekommenderas, eller så knäcks bara några ägg ner i moset och steks till plättar – servera med lite bacon och kanske en klick crèmefraiche!

Ekologisk potatis

Pitabröd med köttbullar i Persisk sås, sallad och kräm på fetaost och mynta

Ingredienser
10 portioner köttbullar
2 gula lökar – hackade
2 auberginer – skurna i kuber
4 vitlöksklyftor
1 röd chili (känn efter hur stark den är innan du doserar)
2 tsk gurkmeja
2 tsk hel spiskummin
25 g smör
1 kg krossade tomater
3 dl vatten
Salt och peppar
1 citron – zest och juice
salt

8 dl turkisk yoghurt
500 g fetaost
Salt och peppar
1 knippe färsk mynta (eller 1 dl hackad fryst)
Salt och peppar

20 st pitabröd
Sallad och skurna grönsaker
Granatäpplekärnor
Gör så här:
Stek köttbullarna ihop med aubergine, lök, vitlök och chili i olja. Fräs med kryddorna några minuter och slå sedan på de krossade tomaterna och vatten. Låt puttra några minuter. Dra av från värmen och tillsätt citronjuice och zest samt smaka av med salt.
Mosa och smula sönder fetaosten, blanda ner den turkiska yoghurten och myntan. Smaka av med salt och peppar.

Värm pitabröden i ugnen och förbered sallad och grönsaker. Servera allt tillsammans.

Tips och Trix:
Att steka färdiga köttbullar ihop med kryddor och andra smaksättare är ett smart sätt att sätta kökets egen prägel! Vill du till exempel ha viltkänsla? Stek med några krossade enbär, svartpeppar och rosmarin – supergott!
Överblivna köttbullar är alltid uppskattat som pålägg på mellismackan eller till kvällsmaten!

Ekologiska ärtor

Visste du att?

Köttbullen serverades först runt år 1000 och då vid Richard den II hov i England, I Sverige är köttbullen en älskad nationalrätt och klassiker men köttbullar i olika varianter görs världen över. I mitten av 1750-talet omskrivs köttbullen i Cajsa Wargs kokbok för första gången i tryck i Sverige. Köttbullen som vi känner den idag började inte ätas i Sverige förrän på 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev betydligt vanligare i svenska hem.

Mer köttbullar?

Se hela sortimentet