Idag finns ett brett utbud av alkoholfria alternativ som ständigt uppdateras med nyheter. Både inom vin, öl, mousserande och fruktjuicer. Så oavsett om dina gäster dricker alkohol eller inte finns möjlighet att ge alla en lika härlig dryckesupplevelse.
Vad är då bra att tänka på när man väljer sitt alkoholfria sortiment?
Ett första tips från Menigos dryckesspecialister är att se alkoholfritt som en viktig del av din dryckesmeny - inte endast som ett alternativ till annan dryck.
När det kommer till de alkoholfria vinerna finns däremot ingen strävhet att ta hänsyn till i matchningen med mat. De har ofta en liten sötma i sig och därför kan det vara bra att servera tillbehör med sötma eller hetta, då dessa tonar ned sötman i vinet.
Tips! Servera med fördel alkoholfria viner kylda, då det gör att de upplevs mindre söta. Även det röda får gärna vara svalt.
Vad gäller alkoholfri öl till mat kan man tänka på samma sätt som när man matchar mat och starköl:
Ljus lager - Sill och kräftor
IPA - Husman, grillat och vilt
Pale ale - Vegetariskt
Veteöl - Kryddstark mat
Ur ett lönsamhetsperspektiv är det också viktigt att presentera alkoholfria produkter på samma sätt som annan dryck - genom att lyfta producent, ursprung och råvara i en dryckeslista. Att tydliggöra att det är en kvalitetsprodukt, gör att man kan ta betalt för vad det är. Jobba också gärna i säsong, och utforska lokala producenter.
Dryckerna passar extra bara till din fisk- och skaldjursmeny. Om du är kund hos Menigo kan du handla produkterna direkt i vår e-handel.
Vi har ett team av produktspecialister över hela landet med en lång erfarenhet av arbete med mat och dryck. De finns där för dig som vill förstärka ditt alkoholfri erbjudande.
Stockholm & Mittsverige
- Annika Wallefelt
- Erik Brolin