Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Alkoholfritt på menyn - så gör du rätt val

Länge leve måltiden | Avsnitt 18
Nya smaker från våra älskade hav
Trenden med alkoholfritt fortsätter växa rejält och för dig som krögare finns mycket att vinna på att satsa på ett brett utbud. Inte minst för lönsamhetens skull.

Idag finns ett brett utbud av alkoholfria alternativ som ständigt uppdateras med nyheter. Både inom vin, öl, mousserande och fruktjuicer. Så oavsett om dina gäster dricker alkohol eller inte finns möjlighet att ge alla en lika härlig dryckesupplevelse.

Vad är då bra att tänka på när man väljer sitt alkoholfria sortiment?

Ett första tips från Menigos dryckesspecialister är att se alkoholfritt som en viktig del av din dryckesmeny - inte endast som ett alternativ till annan dryck.

Matcha alkoholfritt med din meny

Tänk också på att gärna ha utvalda alternativ kopplade till din meny. För när det kommer till kombinationen mat och dryck gäller detsamma - oavsett om drycken innehåller alkohol eller inte.

Utgångspunkten är sötma och syra. Till en maträtt med hög syra ska du ha en dryck med samma balans. Till en dessert kan du gärna servera något sött, som en cider.

Till en kraftig kötträtt blir det oftast bättre med en bärdryck på blåbär eller svarta vinbär eftersom de är mindre söta än ett alkoholfritt rött vin.

Tips kring alkoholfria viner

När det kommer till de alkoholfria vinerna finns däremot ingen strävhet att ta hänsyn till i matchningen med mat. De har ofta en liten sötma i sig och därför kan det vara bra att servera tillbehör med sötma eller hetta, då dessa tonar ned sötman i vinet.

Tips! Servera med fördel alkoholfria viner kylda, då det gör att de upplevs mindre söta. Även det röda får gärna vara svalt.

Öltips till mat

Vad gäller alkoholfri öl till mat kan man tänka på samma sätt som när man matchar mat och starköl:

Ljus lager - Sill och kräftor
IPA - Husman, grillat och vilt
Pale ale - Vegetariskt
Veteöl - Kryddstark mat

Alkoholfritt gynnar lönsamheten

Ur ett lönsamhetsperspektiv är det också viktigt att presentera alkoholfria produkter på samma sätt som annan dryck - genom att lyfta producent, ursprung och råvara i en dryckeslista. Att tydliggöra att det är en kvalitetsprodukt, gör att man kan ta betalt för vad det är. Jobba också gärna i säsong, och utforska lokala producenter. 

Tips inom alkoholfritt

Dryckerna passar extra bara till din fisk- och skaldjursmeny. Om du är kund hos Menigo kan du handla produkterna direkt i vår e-handel.

Vill du ha ännu mer inspiration kring alkoholfritt?

Klicka här

Vill du stärka ditt alkoholfria sortiment? Kontakta Menigos specialister

Vi har ett team av produktspecialister över hela landet med en lång erfarenhet av arbete med mat och dryck. De finns där för dig som vill förstärka ditt alkoholfri erbjudande.

Stockholm & Mittsverige
- Annika Wallefelt
- Erik Brolin

Väst
- Mark Olsson

Syd
- Mikael Lidberg

Norr
- Johan Hagesjö

Hör av dig till din kontaktperson för att bli ihopkopplad eller tryck på namnen ovan för att skicka ett mail direkt till din produktspecialist i din region.