Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

6 råvaror från havet som varje krögare måste upptäcka 2025

Länge leve måltiden | Avsnitt 18
Nya smaker från älskade hav
Det finns fortfarande många spännande råvaror att upptäcka i våra sjöar och hav. Här guidar Ken Mannerström, färskvaruspecialist inom fisk & skaldjur, dig kring 6 "nya" råvaror inom sjömat som du som krögare inte får missa under 2025.

Idag kan man få svensk bläckfisk på menyn.

1. Bläckfisk

Spaning: Bläckfisk har blivit mer populärt och det finns en mängd olika bläckfiskar.
Användningsområden: Mångsidig och härlig textur och smak om den tillagas rätt. Kan kokas, grillas, friteras och även ätas rå. Bläckfisken fångar även upp andra smaker väldigt bra så heta kryddor, vitlök, paprika etc gifter sig väl.
Säsong: Trivs bäst i lite varmare vatten så runt vår, sommar och tidig höst. 
Hur får jag som krögare tag på bläckfisk? Ekofisk tar alltid hem den svenska bläckfisken när det är säsong från auktionen. Finns även ett sortiment året om av andra bläckfiskar i Ekofisks fryssortiment.

Så kallade gigasostron, japanska jätteostron, har blivit en eftertraktad råvara bland kockar och krögare.

2. Gigaostron

Spaning: Ostron är alltid populärt och går förutom att äta precis som de är att grilla, pochera, gratinera, fritera eller smaksätta såser med.
Kännetecken: Gigas, det japanska jätteostronet, är det mest odlade i världen. Kallas också Pacific Oyster, Stillahavsostron, Franska ostron eller Fine de Clair. Clair står för att ostronet har förädlats i en ostronbassäng. Bara ostron från Marenne- Oleron vid franska atlantkusten får kallas Fine de Clair.
Förvaring: Försvara alltid kallt och ät helst direkt efter man öppnat dem.
Hur får jag som krögare tag på ostron? Ostron har vi alltid på Ekofisk och önskar man något specialostron så kan vi ordna det.

Blåmusslor trendar på restaurangernas menyer.

3. Blåmusslor

Användningsområden: Otroligt mångsidig produkt, koka gärna en god sås på buljongen som man får av musslor. Utmärkt i diverse pastarätter och får man tag i större musslor så passar de fint att gratinera.
Man kan även koka och plocka ur musslorna ur skalen och marinera med lite god olivolja, vitlök och örter. Servera med lite gott bröd.
Säsong: Säsong året runt men bäst under höst och vinter då det är kallt i vattnet.
Förvaring: Se till att försvara kallt och tvätta dem innan användning.
Hur får jag som krögare tag på blåmusslor? Finns alltid hos Ekofisk så det är bara att ringa.

Lake spås bli en allt vanligare fisk på restaurangernas menyer.

4. Lake

Spaning: Är en torskartad fisk, bland dom torskartade fiskarna är det den enda som lever i sötvatten. Finns över större delar av sverige och andra delar av världen. Trivs bäst i kalla vatten och är i säsong vinterhalvåret.
Användningsområden: Klassisk maträtt är stuvad lake, vilket lämpar sig väl till det fasta vita köttet. Skinnet är segt och bör tas bort innan tillagning.
Hur får jag som krögare tag på lake? Finns på Eko Fisk när tillgången är god och då ska man passa på att prova.

Svenskodlad tång används allt mer i restaurangköken.

5. Tång och alger

Spaning: Otroligt nyttigt med mycket mineraler, vitaminer och detoxifierande egenskaper.
Användningsområden: Finns väldigt många sorters alger så här kan man grotta ner sig ordentligt om man vill. Nori är en vanlig alg som används i till exempel sushi när man gör maki. Kommer oftast torkad i tunna ark. Kombu är en härlig smaksättare i buljonger för att få lite mer umami och djup.
På olika alger kan man göra såser, vinägretter, pesto, vårrullar, pastarätter, sallader osv.
Hur får jag som krögare tag på tång/alger? Ring er säljare på Menigo för att få tag på just rätt alg för er meny.

6. Fjällbrosme

Spaning: Ytterligare en fisk i torskfamiljen. Liknar lubben och ett fint vitt fast kött. Det är en djupvattensfisk som äter mycket kräftdjur och kan i smak ha en hit av skaldjur precis som lubben. I Sverige förekommer den i Skagerack och Kattegatt. Finns även från Islands sydkust bort mot norska kusten.
Användningsområden: Kan användas precis som torsken med samma tillbehör. Men mer snäll mot plånboken. 
Hur får jag som krögare tag på fjällbrosme? Denna fisk har vi ofta på Ekofisk när tillgången är god som ett förträffligt alternativ till bland annat torsken.

Vill du ha tips och råd kring fisk och skaldjur?

Tveka inte att kontakta specialisterna på Ekofisk, Menigos specialistbolag inom fisk och skaldjur. 

Telefon: 08-556 131 80
Mejl: info@ekofisk.com

Missa inte Länge leve måltiden med fokus på framtidens sjömat

Här diskuterar våra inbjudna gäster från restaurangvärlden just råvaror såsom bläckfisk, lake och gigasostron och ger tips på hur de själva använder dessa råvaror i sina kök. Matkreatören Lisa Lemke leder samtalet och bland gästerna ses Årets kock 2024, Michael Andersson, Göteborgskrögaren Sophia B Ohlsson och matprofilen Stefan "Råvaran" Eriksson. 

Upptäck Menigos breda sortiment av fisk och skaldjur redan idag!

Kika in i Menigos e-handel
Ken Mannerström, färskvaruspecialist på Ekofisk, som är en del av Färskvaruhallen Menigo.

Ken Mannerström, färskvaruspecialist inom fisk & skaldjur

Bakgrund: Uppvuxen i en restaurangfamilj sedan flera generationer tillbaka så intresset för restaurang och matlagning började tidigt. Efter 17 år i köket togs beslutet att hänga upp förklädet och börja arbeta på Ekofisk, Menigos specialistbolag inom fisk och skaldjur.