Spaning: Bläckfisk har blivit mer populärt och det finns en mängd olika bläckfiskar.
Användningsområden: Mångsidig och härlig textur och smak om den tillagas rätt. Kan kokas, grillas, friteras och även ätas rå. Bläckfisken fångar även upp andra smaker väldigt bra så heta kryddor, vitlök, paprika etc gifter sig väl.
Säsong: Trivs bäst i lite varmare vatten så runt vår, sommar och tidig höst.
Hur får jag som krögare tag på bläckfisk? Ekofisk tar alltid hem den svenska bläckfisken när det är säsong från auktionen. Finns även ett sortiment året om av andra bläckfiskar i Ekofisks fryssortiment.
Användningsområden: Otroligt mångsidig produkt, koka gärna en god sås på buljongen som man får av musslor. Utmärkt i diverse pastarätter och får man tag i större musslor så passar de fint att gratinera.
Man kan även koka och plocka ur musslorna ur skalen och marinera med lite god olivolja, vitlök och örter. Servera med lite gott bröd.
Säsong: Säsong året runt men bäst under höst och vinter då det är kallt i vattnet.
Förvaring: Se till att försvara kallt och tvätta dem innan användning.
Hur får jag som krögare tag på blåmusslor? Finns alltid hos Ekofisk så det är bara att ringa.
Spaning: Ytterligare en fisk i torskfamiljen. Liknar lubben och ett fint vitt fast kött. Det är en djupvattensfisk som äter mycket kräftdjur och kan i smak ha en hit av skaldjur precis som lubben. I Sverige förekommer den i Skagerack och Kattegatt. Finns även från Islands sydkust bort mot norska kusten.
Användningsområden: Kan användas precis som torsken med samma tillbehör. Men mer snäll mot plånboken.
Hur får jag som krögare tag på fjällbrosme? Denna fisk har vi ofta på Ekofisk när tillgången är god som ett förträffligt alternativ till bland annat torsken.
Här diskuterar våra inbjudna gäster från restaurangvärlden just råvaror såsom bläckfisk, lake och gigasostron och ger tips på hur de själva använder dessa råvaror i sina kök. Matkreatören Lisa Lemke leder samtalet och bland gästerna ses Årets kock 2024, Michael Andersson, Göteborgskrögaren Sophia B Ohlsson och matprofilen Stefan "Råvaran" Eriksson.
Bakgrund: Uppvuxen i en restaurangfamilj sedan flera generationer tillbaka så intresset för restaurang och matlagning började tidigt. Efter 17 år i köket togs beslutet att hänga upp förklädet och börja arbeta på Ekofisk, Menigos specialistbolag inom fisk och skaldjur.